Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν την Παρασκευή μετά από έξι ημέρες, ενώ τα ασιατικά χρηματιστήρια καταγράφουν άνοδο, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες των επενδυτών μετά τη νέα φάση που εισέρχεται ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή με ευρείας κλίμακας επιθέσεις του Ισραήλ στην Τεχεράνη και ιρανικούς πυραύλους σε αραβικά κράτη και το τελεσίγραφο Τραμπ στους Φρουρούς στης Επανάστασης.
Οι τιμές του αργού πετρελαίου κατέγραψαν πτώση την Παρασκευή, διακόπτοντας ένα πενθήμερο ανοδικό σερί, μετά τις ανακοινώσεις του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών, Σκοτ Μπένσεντ, για την εφαρμογή έκτακτων μέτρων ανακούφισης στην παγκόσμια προσφορά. Συγκεκριμένα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent υποχώρησαν κατά 0,25% στα 85 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό (WTI) σημείωσε πτώση 0,48%, υποχωρώντας στα 80,62 δολάρια.

Η αποκλιμάκωση αυτή ήρθε ως αποτέλεσμα της απόφασης της κυβέρνησης Τραμπ να εκδώσει προσωρινή απαλλαγή 30 ημερών, επιτρέποντας σε ινδικές εταιρείες διύλισης την αγορά ρωσικού πετρελαίου που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη μεταφοράς στη θάλασσα. Ο κ. Μπένσεντ υπογράμμισε ότι το μέτρο στοχεύει στην αποδυνάμωση της προσπάθειας της Τεχεράνης «να κρατήσει όμηρο την παγκόσμια ενέργεια». Παράλληλα, ο Λευκός Οίκος εξετάζει επιπλέον εργαλεία για τη συγκράτηση του κόστους στα καύσιμα, όπως η απελευθέρωση στρατηγικών αποθεμάτων έκτακτης ανάγκης και η παροχή απαλλαγών στις απαιτήσεις ανάμειξης καυσίμων.
Παρά τη σημερινή ανάπαυλα, η αγορά παραμένει σε τεντωμένο σχοινί. Οι τιμές του πετρελαίου έχουν σημειώσει άλμα σχεδόν 20% εντός της εβδομάδας -τη μεγαλύτερη άνοδο από το 2022- καθώς ο πόλεμος στο Ιράν και οι συνεχιζόμενες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στην Τεχεράνη έχουν οδηγήσει σε ουσιαστική διακοπή της ναυσιπλοΐας μέσω του Στενού του Ορμούζ.
Το κλίμα αβεβαιότητας εντείνεται από το διπλωματικό αδιέξοδο, με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών, Αμπάς Αραγκί, να διαψεύδει κάθε σενάριο κατάπαυσης του πυρός ή έναρξης διαπραγματεύσεων. Την ίδια στιγμή, ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κλιμακώνει τη ρητορική του, δηλώνοντας πως οι ΗΠΑ θα έχουν καθοριστικό λόγο στην επιλογή της επόμενης ηγεσίας του Ιράν. Αναλυτές της ING προειδοποιούν, πάντως, ότι τα τρέχοντα μέτρα του Υπουργείου Οικονομικών δεν αποτελούν οριστική λύση, τονίζοντας ότι η μόνη οδός για μόνιμη σταθεροποίηση των τιμών παραμένει η πλήρης αποκατάσταση των ενεργειακών ροών στην περιοχή.
«Ο μόνος τρόπος για να μειωθούν οι τιμές του πετρελαίου] σε μόνιμη βάση είναι η επανέναρξη της ροής πετρελαίου μέσω του Στενού του Ορμούζ», ανέφεραν οι αναλυτές της ING.
Οι ασιατικές μετοχές παρουσίασαν κινήθηκαν ανοδικά, με εξαίρεση την Αυστραλία, μετά από μια εβδομάδα με έντονες διακυμάνσεις. Ο δείκτης αναφοράς Kospi της Νότιας Κορέας έκλεισε με άνοδο 0,02%, ενώ οι εβδομαδιαίες απώλειες ξεπερνούν το 10%.
Ωστόσο, οι αναλυτές της Goldman Sachs πιστεύουν ότι η πτώση των κορεατικών μετοχών θα ακολουθηθεί πιθανώς από ανάκαμψη σε νέα υψηλά επίπεδα μετά από μια περίοδο σταθεροποίησης, δεδομένης της συνεχιζόμενης έλλειψης προσφοράς μνημών.
Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωνε άνοδο 1,47, ο δείκτης Nikkei της Ιαπωνίας έκλεισε με κέρδη 0,63% και ο δείκτης Shanghai Composite της Κίνας σημείωνε άνοδο 0,34%. Ο δείκτης της Αυστραλίας ASX έκλεισε με πτώση 1%.
Τα ασφαλή περιουσιακά στοιχεία συνέχισαν να αυξάνονται, με το spot gold να σημειώνει άνοδο 0,9% στα 5.131,09 δολάρια ανά ουγγιά και το spot silver να κερδίζει 2,3% στα 84,13 δολάρια ανά ουγγιά.