Με κέρδη έκλεισαν οι ευρωαγορές παρότι εντείνεται ο πόλεμος στο Ιράν

Παρότι δεν διαφαίνεται αποκλιμάκωση, οι ευρωαγορές κινήθηκαν ανοδικά σήμερα. Η μετοχή της Orsted σημείωσε άλμα 7%

Ευρωαγορές © EPA/FREDRIK VON ERICHSEN

Με κέρδη έκλεισαν οι ευρωαγορές σήμερα Δευτέρα, παρά το γεγονός ότι οι επενδυτές παραμένουν αντιμέτωποι με την περαιτέρω κλιμάκωση του πολέμου στο Ιράν και τις νέες ενδείξεις για εξασθένηση του οικονομικού κλίματος.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,8%, ανακάμπτοντας από τις αρχικές απώλειες, με τους περισσότερους κλάδους – εξαιρουμένων της τεχνολογίας και των ταξιδιών – να σημειώνουν άνοδο.

Ο δείκτης FTSE 100 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με κέρδη 1,6%, λαμβάνοντας ώθηση από τις μεταλλευτικές και ενεργειακές μετοχές, ενώ ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,85% και ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε κατά 0,92%.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές κινήθηκαν ανοδικά παρά τα νέα δεδομένα που δείχνουν επιδείνωση της οικονομικής εμπιστοσύνης στον απόηχο της σύγκρουσης στο Ιράν. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι οι ενδείξεις για τον Δείκτη Οικονομικού Κλίματος και τον Δείκτη Προσδοκιών για την Απασχόληση υποχώρησαν τον Μάρτιο. Παράλληλα, η προκαταρκτική εκτίμηση της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων (DG ECFIN) για την καταναλωτική εμπιστοσύνη «βυθίστηκε» τόσο στην ΕΕ όσο και στην ευρωζώνη.

Στις εταιρικές ειδήσεις, η μετοχή της Orsted σημείωσε άλμα 7% στις ευρωαγορές, καθώς η Bank of America αύξησε την τιμή-στόχο. Η δοκιμαζόμενη εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είχε υποστεί μια δύσκολη χρονιά, σημαδεμένη από τις προσπάθειες του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να απαγορεύσει το βασικό υπεράκτιο αιολικό έργο της Orsted στις ΗΠΑ. Η BofA, η οποία αναβάθμισε τη μετοχή σε «buy» από «neutral», ανέφερε ότι η ισορροπία ρίσκου-απόδοσης έχει καταστεί πλέον «σταθερά» θετική.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αντιστάθηκαν στο αρνητικό κλίμα που επικράτησε νωρίτερα στις αγορές Ασίας-Ειρηνικού, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τις τελευταίες πολεμικές εξελίξεις του Σαββατοκύριακου.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε στους Financial Times την Κυριακή ότι θα μπορούσε «να πάρει το πετρέλαιο στο Ιράν» και να καταλάβει τον εξαγωγικό κόμβο της χώρας στο νησί Χαρκ. Εν τω μεταξύ, το κίνημα των Χούθι στην Υεμένη ανακοίνωσε το Σάββατο ότι εκτόξευσε πυραύλους κατά του Ισραήλ, σηματοδοτώντας την πρώτη άμεση εμπλοκή του στον πόλεμο των ΗΠΑ και του Ισραήλ κατά του Ιράν.

Σε ανάρτησή του στο X, ο εκπρόσωπος των Χούθι, Γιάχα Σαρέ, ανέφερε ότι η οργάνωση εξαπέλυσε ομοβροντία βαλλιστικών πυραύλων εναντίον ευαίσθητων ισραηλινών στρατιωτικών τοποθεσιών, σε υποστήριξη του Ιράν και των δυνάμεων της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Το πλήγμα σηματοδοτεί περαιτέρω κλιμάκωση στη σύγκρουση που ξεκίνησε με τις αεροπορικές επιδρομές ΗΠΑ και Ισραήλ σε ιρανικούς στόχους στις 28 Φεβρουαρίου. Οι τιμές του πετρελαίου κινήθηκαν υψηλότερα κατά τις πρώτες ώρες συναλλαγών στην Ασία, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του WTI να ενισχύονται κατά 2,58%, στα 102,19 δολάρια το βαρέλι.

Οι υπουργοί Οικονομικών, Ενέργειας και οι κεντρικοί τραπεζίτες της G7 έχουν προγραμματίσει έκτακτη τηλεδιάσκεψη τη Δευτέρα. Πρόκειται για την τέταρτη φορά από την έναρξη του πολέμου στο Ιράν που η G7 συνεδριάζει σε υπουργικό επίπεδο.