Άνοδος για τον χρυσό μετά το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ

Ο χρυσός διευρύνει τα κέρδη μετά την ανακοίνωση της Τεχεράνης ότι τα Στενά του Ορμούζ ανοίγουν για τα εμπορικά πλοία

Χρυσός © Unsplash

Περαιτέρω άνοδος για τον χρυσό την Παρασκευή, καθώς οι τιμές υποστηρίζονται από ένα ασθενέστερο δολάριο και από δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών του Ιράν ότι η διέλευση από τα Στενά του Ορμούζ παραμένει ανοιχτή κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας, γεγονός που πίεσε τις τιμές του πετρελαίου χαμηλότερα και μείωσε ορισμένες ανησυχίες για τον πληθωρισμό.

Η τιμή spot του χρυσού ενισχύθηκε κατά 1,5% στα 4.860,39 δολάρια ανά ουγγιά στις πρώτες συναλλαγές, σημειώνοντας άνοδο άνω του 2% μέχρι στιγμής μέσα στην εβδομάδα. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 1,6% στα 4.883,20 δολάρια.

Η διέλευση πλοίων από τα στενά θα πραγματοποιείται σε συντονισμένη διαδρομή, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από τον Οργανισμό Λιμένων και Ναυτιλίας του Ιράν, ανέφερε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι πιστεύει πως μια συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου στο Ιράν θα επιτευχθεί «σύντομα», αν και το χρονοδιάγραμμα παραμένει ασαφές.

«Το άνοιγμα των στενών ήταν ένα καθοριστικό γεγονός και, με τις τιμές του πετρελαίου υπό πίεση, αναμένεται να μειώσει τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό και να αναζωογονήσει τις προσδοκίες για μειώσεις επιτοκίων, όλα θετικά νέα για τον χρυσό», δήλωσε ο Peter Grant, αντιπρόεδρος και ανώτερος στρατηγικός αναλυτής μετάλλων στη Zaner Metals.

Οι τιμές του χρυσού θα μπορούσαν να σημειώσουν βραχυπρόθεσμη άνοδο ξανά πάνω από το επίπεδο των 5.000 δολαρίων ανά ουγγιά, πρόσθεσε.

Το δολάριο ΗΠΑ και οι τιμές του πετρελαίου συνέχισαν την πτώση τους μετά τις δηλώσεις για το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ. Ένα ασθενέστερο αμερικανικό νόμισμα καθιστά τον χρυσό πιο ελκυστικό για κατόχους άλλων νομισμάτων.

Οι τιμές spot του χρυσού είχαν υποχωρήσει μετά τα πλήγματα που εξαπέλυσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ στο Ιράν στα τέλη Φεβρουαρίου, με την άνοδο των τιμών ενέργειας να ενισχύει τους φόβους για πληθωρισμό και να οδηγεί τις αγορές στη μείωση των προσδοκιών για περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων. Επειδή ο χρυσός δεν αποδίδει τόκο, συνήθως γίνεται λιγότερο ελκυστικός όταν το κόστος δανεισμού είναι υψηλό.

Σε άλλες εξελίξεις, ινδικές τράπεζες έχουν αναστείλει παραγγελίες χρυσού και αργύρου από προμηθευτές του εξωτερικού, με τόνους μετάλλων να παραμένουν στα τελωνεία, καθώς δεν έχει εκδοθεί επίσημη κυβερνητική απόφαση που να επιτρέπει τις εισαγωγές, σύμφωνα με πηγές της αγοράς.

Η τιμή spot του αργύρου αυξήθηκε κατά 4,6% στα 81,99 δολάρια ανά ουγγιά και καταγράφει άνοδο 8% σε εβδομαδιαία βάση.

Η πλατίνα ενισχύθηκε κατά 2,1% στα 2.130,42 δολάρια, ενώ το παλλάδιο σημείωσε άνοδο 2,4% στα 1.588,44 δολάρια. Και τα δύο μέταλλα οδεύουν προς εβδομαδιαία κέρδη.