Σε νέα επίπεδα ρεκόρ εκτινάχθηκαν οι τιμές του φυσικού αερίου και της ενέργειας στην Ευρώπη, σε μια ακόμη ένδειξη επιδείνωσης του κλίματος στην ενεργειακή αγορά λίγο πριν από την επίσημη έναρξη της χειμερινής περιόδου.
Τα αποθέματα πόρων από το φυσικό αέριο, τον άνθρακα, ή ακόμη και το νερό για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας βρίσκονται σε έλλειψη, ενώ όλα δείχνουν ότι δεν αναμένεται σύντομα βελτίωση, όπως επισημαίνει το Bloomberg, δεδομένου ότι η ζήτηση ανακάμπτει δυναμικά μετά την βουτιά που σημείωσε την περίοδο της πανδημίας.
Οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου στον γερμανικό τερματικό σταθμό του Mallnow υποχώρησαν, διαγράφοντας την μερική ανάκαμψη που είχε προηγηθεί την προηγούμενη, ενώ σημειώνεται ότι οι προμήθειες από τη συγκεκριμένη διαδρομή είναι σχεδόν κατά το ένα τρίτο μικρότερες σε σχέση με την αρχή της εβδομάδας. Παράλληλα, όπως επισημαίνει το Bloomberg, οι Ευρωπαίοι παραγωγοί που θα θελήσουν να αγοράσουν περισσότερο άνθρακα από τη Ρωσία μάλλον θα απογοητευτούν, καθώς οι εξαγωγές αναμένονται περιορισμένες.
Ο περιορισμός σε επίπεδο προμηθειών λειτούργησε αιφνιδιαστικά, σε μία περίοδο που οι ευρωπαϊκές χώρες ξεκινούν να χρησιμοποιούν τα αποθέματα τους σε φυσικό αέριο. Σημειώνεται δε ότι τα ευρωπαϊκά αποθέματα βρίσκονται σε χαμηλό άνω των δέκα ετών, για την συγκεκριμένη περίοδο του έτους.
«Δεν προβλέψαμε αυτή την εξέλιξη στις τιμές», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Alex Grant, senior vice president της Equinor ASA, μιλώντας σε συνέδριο στο Λονδίνο την Τετάρτη. «Στις τιμές υπάρχει ένα ασφάλιστρο κινδύνου για το τι ενδέχεται να επακολουθήσει και ο κίνδυνος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις προμήθειες φυσικού αερίου».
Σε αυτό το κλίμα, τρεις ακόμη μικρές βρετανικές εταιρείες ενέργειας διέκοψαν τη λειτουργια τους την Τετάρτη, με τον συνολικό αριθμό των εταιρειών που έβαλαν λουκέτο το τελευταίο δίμηνο να ανέρχεται σε δέκα. Ως αποτέλεσμα αυτού, περί τα 1,7 εκατ. νοικοκυριά αναγκάστηκαν να αλλάξουν πάροχο στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Παράλληλα, το ολλανδικό συμβόλαιο φυσικού αερίου για τον Οκτώβριο σημείωσε νέο άλμα άνω του 6%, στα 91,85 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ και το βρετανικό συμβόλαιο εκτινάχθηκε σε νέο ιστορικό υψηλό πάνω από τις 238 πένες.
Στη Γαλλία τέλος η κυβέρνηση πρόκειται να ανακοινώσει την Πέμπτη νέα μέτρα για τη στήριξη όσων πλήττονται από τις υψηλές τιμές ενέργειας.