Χρηματιστήριο: Επιφυλακτική συνεδρίαση με το βλέμμα στον MSCI

Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου υποχωρεί στις 2.276 μονάδες με απώλειες 0,82%, ενώ ισχυρές πιέσεις δέχεται ο τραπεζικός κλάδος

Χρηματιστήριο Αθηνών © Intime / ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ ΙΣΜΗΝΗ

Με υποτονικό τζίρο, που μετά βίας ξεπερνά τα 10 εκατ. ευρώ, το Χρηματιστήριο Αθηνών κινείται σε κλίμα αυξημένης επιφυλακής, καθώς το ενδιαφέρον των επενδυτών παραμένει στραμμένο στις γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Οι διεθνείς αγορές παρακολουθούν με ανησυχία τα σενάρια που επανέρχονται στο προσκήνιο για πιθανές συντονισμένες επιχειρήσεις ΗΠΑ και Ισραήλ κατά του Ιράν, αυτή τη φορά με πιο στοχευμένο χαρακτήρα.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον αβεβαιότητας, ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών υποχωρεί στις 2.276 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες 0,82%, ενώ ισχυρές πιέσεις δέχεται ο τραπεζικός κλάδος, με τις απώλειες να προσεγγίζουν το 2%. Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου υποχωρεί κατά 1,36%, η Alpha Bank κατά 1,96%, η Εθνική Τράπεζα κατά 1,85%, η Eurobank κατά 1,82% και η Τράπεζα Πειραιώς κατά 1,37%.

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η ΔΕΗ διατηρεί οριακά θετικό πρόσημο, με την αγορά να αναμένει τις εξελίξεις γύρω από την επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Αντίθετα, πιέσεις καταγράφονται στη Cenergy με πτώση άνω του 1,4% και στη Βιοχάλκο με απώλειες 1,3%.

Αρνητικό παραμένει το κλίμα και για την Allwyn, η οποία συνεχίζει πτωτικά με απώλειες 0,9%, ενώ η Metlen επιχειρεί να διαφοροποιηθεί, κινούμενη σε θετικό έδαφος στα 37,44 ευρώ. Πιέσεις ασκούνται και στη μετοχή της Titan, που υποχωρεί κατά 1,29%, την ώρα που η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ εμφανίζει οριακές διακυμάνσεις στα 43,18 ευρώ. Απώλειες 1,53% σημειώνει και η Coca-Cola HBC.

Στον αντίποδα, ανοδική αντίδραση καταγράφεται για τα HelleniQ Energy και τη Motor Oil, με κέρδη που υπερβαίνουν το 1%, καθώς οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού διαμορφώνονται στα 99,5 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent κινείται στα 105,3 δολάρια.

Ισχυρή κίνηση στο άνοιγμα καταγράφει και η Ideal Holdings, η οποία ενισχύεται κατά 5,56%, με τη μετοχή να διαπραγματεύεται στα 6,64 ευρώ, μετά την απόφαση του ΔΣ για επιστροφή κεφαλαίου 0,70 ευρώ.

Η εγχώρια αγορά συνεχίζει να κινείται υπό τη σκιά των διεθνών εξελίξεων, χωρίς ωστόσο να χάνει από το οπτικό της πεδίο και τις εσωτερικές επιχειρηματικές εξελίξεις. Η Optima Bank ανακοίνωσε αποτελέσματα που κινήθηκαν κοντά στις προβλέψεις της αγοράς, ενώ μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης αναμένονται τα αποτελέσματα της ΔΕΗ.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται επίσης στις αποψινές ανακοινώσεις της MSCI για την αναδιάρθρωση των δεικτών της. Στον δείκτη MSCI Greece συμμετέχουν σήμερα οκτώ μετοχές: Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, ΔΕΗ, ΟΤΕ, Jumbo και Allwyn. Οι αλλαγές που θα ανακοινωθούν θα τεθούν σε ισχύ μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης της 29ης Μαΐου.