Ο χρυσός ανεβαίνει καθώς πιέζονται το δολάριο και τα ομόλογα

Οι ελπίδες για εκεχειρία στη Μέση Ανατολή πιέζουν το δολάριο και τις αποδόσεις των ομολόγων, ανεβάζοντας τις τιμές του χρυσού

Χρυσός © Freepik

Οι τιμές του χρυσού αυξήθηκαν πάνω από 1% την Πέμπτη, καθώς οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν λόγω αισιοδοξίας για ένα πιθανό τέλος της σύγκρουσης με το Ιράν, γεγονός που άσκησε πίεση στο δολάριο και οδήγησε σε πτώση των αποδόσεων των ομολόγων.

Ο χρυσός άμεσης παράδοσης (spot gold) ενισχύθηκε κατά 0,8% στα 4.466,89 δολάρια ανά ουγγιά. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού στις ΗΠΑ για παράδοση τον Αύγουστο κατέγραψαν άνοδο 0,9%, φτάνοντας τα 4.508,00 δολάρια.

Οι αναφορές για συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου άσκησαν πίεση στο δολάριο και στις αποδόσεις των ομολόγων, βοηθώντας τον χρυσό να διατηρηθεί λίγο πάνω από τον σημαντικό κινητό μέσο όρο των 200 ημερών, δήλωσε ο ανεξάρτητος έμπορος μετάλλων Τάι Γουόνγκ.

Το Ισραήλ και ο Λίβανος ανακοίνωσαν αργά την Τετάρτη ότι συμφώνησαν να εφαρμόσουν εκεχειρία, ενισχύοντας τις ελπίδες για μια συμφωνία μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Τεχεράνης. Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν περισσότερο από 3% μετά την είδηση, καθώς αυξήθηκαν οι προσδοκίες για επαναλειτουργία των Στενών του Ορμούζ.

Το δολάριο αποδυναμώθηκε κατά 0,3%, καθιστώντας τον χρυσό που αποτιμάται σε δολάρια πιο προσιτό για κατόχους άλλων νομισμάτων, ενώ οι χαμηλότερες αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, συμπεριλαμβανομένου του 10ετούς τίτλου, ενίσχυσαν την ελκυστικότητα του χρυσού.

«Τα νέα ιστορικά υψηλά για τον χρυσό μέσα στη χρονιά φαίνονται ολοένα και λιγότερο πιθανά, εκτός αν υπάρξει μια καθαρή και διαρκής εκεχειρία με το Ιράν που θα επιτρέψει το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ, οδηγώντας σε πτώση των τιμών της ενέργειας και καθησυχάζοντας τις αγορές σχετικά με το ενδεχόμενο υψηλότερων επιτοκίων», δήλωσε ο Γουόνγκ.

Ο χρυσός, που θεωρείται παραδοσιακά ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο, έφτασε σε ιστορικό υψηλό των 5.594,82 δολαρίων ανά ουγγιά στις 29 Ιανουαρίου. Έκτοτε έχει χάσει 16% της αξίας του από την έναρξη της σύγκρουσης με το Ιράν στα τέλη Φεβρουαρίου. Τα υψηλά επιτόκια συνήθως επιβαρύνουν τον χρυσό, καθώς δεν προσφέρει απόδοση (τόκο ή μέρισμα).

Οι επενδυτές στρέφουν τώρα την προσοχή τους στη δημοσίευση της έκθεσης για την απασχόληση στις ΗΠΑ τον Μάιο, η οποία αναμένεται την Παρασκευή. Τα στοιχεία αυτά θα μπορούσαν να δώσουν μια σαφέστερη εικόνα για την κατάσταση της αγοράς εργασίας και να επηρεάσουν τη μελλοντική πορεία της νομισματικής πολιτικής της Fed.

Η τιμή του ασημιού άμεσης παράδοσης αυξήθηκε κατά 1,1% στα 73,52 δολάρια ανά ουγγιά, η πλατίνα ενισχύθηκε κατά 1% στα 1.877,66 δολάρια, ενώ το παλλάδιο κατέγραψε άνοδο 0,9% στα 1.313,50 δολάρια ανά ουγγιά.