Υποχώρησαν την Παρασκευή καταγράφοντας εβδομαδιαία πτώση οι τιμές του χρυσού, καθώς η άνοδος των τιμών του πετρελαίου λόγω της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή ενίσχυσε τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό και τις προσδοκίες ότι η Fed θα τηρήσει πιο αυστηρή νομισματική πολιτική.
Ο χρυσός άμεσης παράδοσης (spot) υποχώρησε σχεδόν 1%, στα 4.071 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ τα futures στις ΗΠΑ για παράδοση τον Αύγουστο σημείωσαν πτώση 0,7%, στα 4.108 δολάρια ανά ουγγιά.
«Ο βασικός παράγοντας αυτή τη στιγμή είναι η αναζωπύρωση των εντάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν. Οι επενδυτές, σε γενικές γραμμές, δεν επιθυμούν να διατηρούν μεγάλες θέσεις σε χρυσό και ασήμι, γι’ αυτό βλέπουμε την τιμή του χρυσού να κινείται προς τα 4.100 δολάρια», δήλωσε ο Bart Melek, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων της TD Securities.
Αν και ο χρυσός θεωρείται παραδοσιακά ασφαλές καταφύγιο απέναντι στον πληθωρισμό, τα υψηλότερα επιτόκια συνήθως ασκούν πιέσεις στην τιμή του.
Ο λόγος είναι ότι ο χρυσός δεν αποφέρει τόκο ή μέρισμα, επομένως, όταν αυξάνονται τα επιτόκια, οι επενδυτές στρέφονται σε επενδύσεις που προσφέρουν απόδοση, όπως τα ομόλογα ή οι τραπεζικές καταθέσεις.
«Όλα δείχνουν ότι η αγορά ανησυχεί για τον πληθωρισμό, ιδιαίτερα μετά την ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου τις τελευταίες ημέρες. Αυτό θα διατηρήσει τις κεντρικές τράπεζες, και ειδικά τη Fed, σε επιφυλακή», σημείωσε ο Melek.
Σύμφωνα με το εργαλείο CME FedWatch, οι επενδυτές αποτιμούν πλέον περίπου 62% πιθανότητα για νέα αύξηση επιτοκίων από τη Fed τον Σεπτέμβριο.
Οι επενδυτές στρέφουν τώρα την προσοχή τους στα στοιχεία για τον πληθωρισμό που θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα, καθώς και στην κατάθεση του προέδρου της Fed Κέβιν Γουόρς αναζητώντας ενδείξεις για την επόμενη κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής.
