Ο κακός καιρός, το ισχυρό φέτος Ελ Νίνιο και οι ασθένειες απειλούν τη παραγωγή κακάο της Δυτικής Αφρικής, προκαλώντας νευρικότητα στην παγκόσμια αγορά.
Οι νέες πιέσεις στην παγκόσμια αγορά κακάο αναμένεται να προέλθουν από την υποχώρηση της παραγωγής στη Γκάνα κατά 13% περίπου φέτος, στους 650.000 τόνους, από περισσότερους από 750.000 τόνους πέρσι, σύμφωνα με δηλώσεις πηγών του τοπικού φορέα στο Bloomberg.
Η Γκάνα αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγό χώρα κακάο παγκοσμίως.
Η πρόβλεψη προέκυψε έπειτα από επιτόπιες έρευνες και καταμετρήσεις των καρπών από το Ghana Cocoa Board, τον αρμόδιο φορέα για τον κλάδο.
Η υποχώρηση της παραγωγής κακάο στη Γκάνα αποκτά ιδιαίτερη σημασία για την παγκόσμια αγορά, καθώς έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία οι επενδυτές παρακολουθούν στενά την πιθανή ενίσχυση του Ελ Νίνιο και τις συνέπειες που μπορεί να έχει στις βασικές χώρες παραγωγούς της Δυτικής Αφρικής.
Η απειλή από Ελ Νίνιο και ασθένειες
Η Γκάνα και η Ακτή Ελεφαντοστού είναι οι δύο σημαντικότεροι παραγωγοί κακάο στον κόσμο, βρίσκονται αντιμέτωπες με σημαντικούς κλιματικούς κινδύνους. Ένα ισχυρό Ελ Νίνιο μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στις βροχές, από παρατεταμένες ξηρασίες έως πλημμυρικά φαινόμενα, επηρεάζοντας άμεσα την ανάπτυξη των κακαόδεντρων.
Οι ισχυρές βροχές των τελευταίων εβδομάδων έχουν ταυτόχρονα αυξήσει τον κίνδυνο εξάπλωσης ασθενειών, μεταξύ των οποίων η λεγόμενη black pod, που προκαλεί σήψη στους καρπούς. Το πρόβλημα γίνεται εντονότερο σε περιοχές όπου οι παραγωγοί δεν έχουν επαρκή πρόσβαση σε φυτοπροστατευτικά προϊόντα.
Οι ανησυχίες δεν περιορίζονται στη Γκάνα. Και στην Ακτή Ελεφαντοστού, παρά το γεγονός ότι ορισμένες περιοχές το νότο της χώρας είχαν ευνοϊκές συνθήκες και υπήρξε νέα ανθοφορία μέσα στον Αύγουστο, οι προοπτικές για τη νέα σοδειά παραμένουν αβέβαιες.
Η StoneX εκτιμά ότι η παραγωγή της Ακτής Ελεφαντοστούν την περίοδο 2026-2027 μπορεί να περιοριστεί στα 1,8 εκατ. τόνους, περίπου 11% χαμηλότερα σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο, λαμβάνοντας υπόψη και τον κίνδυνο ενός ισχυρού Ελ Νίνιο.
Από τα 13.000 δολάρια στα 3.000 και ξανά κοντά στα 6.000
Οι προβλέψεις αυτές έρχονται σε μια ιδιαίτερα ευμετάβλητη περίοδο για τις τιμές του κακάο. Τα προθεσμιακά συμβόλαια του κακάο κινούνται γύρω από τα 6.000 δολάρια ο τόνος, έναντι 3.000 δολαρίων ο τόνος τον Φεβρουάριο.
Η αγορά είχε προηγουμένως περάσει μια πρωτοφανή περίοδο υψηλών τιμών που έφτασαν στο ρεκόρ των 13.000 δολαρίων ο τόνος στα τέλη του 2024, καθώς αλλεπάλληλες κακές σοδειές στη Δυτική Αφρική είχαν προκαλέσει μεγάλες ελλείψεις.
Η πρόσφατη ανάκαμψη της παραγωγής είχε συμβάλει στην αποκλιμάκωση των τιμών. Ωστόσο, τα παγκόσμια αποθέματα δεν έχουν αποκατασταθεί ακόμη πλήρως, γεγονός που αφήνει την αγορά ιδιαίτερα ευάλωτη σε νέα προβλήματα στην προσφορά. Η StoneX έχει επισημάνει ότι, παρά τη βελτίωση της εικόνας μέσα στο 2026, οι κλιματικοί κίνδυνοι μπορούν να αλλάξουν γρήγορα τις ισορροπίες.
Κι αν οι νέες αρνητικές προβλέψεις για τη σοδειά επιβεβαιωθούν ταυτόχρονα στη Γκάνα και την Ακτή Ελεφαντοστού, η παγκόσμια προσφορά αναμένεται να βρεθεί ξανά υπό πίεση, ωθώντας ανοδικά τις διεθνείς τιμές του κακάο και, σε δεύτερο χρόνο, αυξάνοντας το κόστος για τις βιομηχανίες σοκολάτας.
