Με ήπιες απώλειες ξεκίνησαν τη συνεδρίαση της Δευτέρας τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι πιέσεις στον τεχνολογικό κλάδο και η αναμονή για τις νέες αμερικανικές κυρώσεις κατά του Ιράν διατηρούν επιφυλακτικό το επενδυτικό κλίμα.
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρούσε κατά 0,13%, στις 653,36 μονάδες, με τον κλάδο της τεχνολογίας να καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες, περίπου 0,8%. Αντίθετα, οι μετοχές πρώτων υλών ενισχύονταν κατά 0,8%, επωφελούμενες από την άνοδο του χρυσού και την εξασθένηση του δολαρίου.
Στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ο γερμανικός DAX υποχωρούσε νωρίτερα κατά 0,28%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,22%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κινούνταν οριακά υψηλότερα. Ο ιταλικός FTSE MIB παρέμενε σχεδόν αμετάβλητος.
Στην Ασία, η εικόνα ήταν κυρίως αρνητική: ο Nikkei 225 στην Ιαπωνία έκλεισε με πτώση 0,74%, ο νοτιοκορεατικός Kospi έχασε 3,12%, ο CSI 300 στην ηπειρωτική Κίνα υποχώρησε 1,21%, ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ βρέθηκε περίπου 1,9% χαμηλότερα. Εξαίρεση αποτέλεσε η Αυστραλία, όπου ο S&P/ASX 200 ενισχύθηκε κατά 0,49%.
Στο επίκεντρο βρίσκεται η κλιμάκωση της έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν. Η Ουάσιγκτον έχει προαναγγείλει αυτό που χαρακτήρισε «τη μεγαλύτερη χρηματοπιστωτική επίθεση που έχει οργανωθεί ποτέ» εναντίον της Τεχεράνης, με τα νέα μέτρα να αναμένεται να στοχεύσουν και εμπορικούς εταίρους του Ιράν. Από την πλευρά της, η Τεχεράνη έχει απειλήσει με διακοπή των πετρελαϊκών εξαγωγών από τον Κόλπο εάν συνεχιστεί ο «οικονομικός πόλεμος».
Οι ενεργειακές μετοχές έχαναν περίπου 0,4%, ακολουθώντας την υποχώρηση του πετρελαίυ, το οποίο κινείται κοντά στα 92 δολάρια το βαρέλι. Στον αντίποδα, οι ταξιδιωτικές εταιρείες, οι μεταλλευτικές και οι μετοχές τροφίμων και ποτών σημείωναν άνοδο περίπου 0,4%.
Στο επίκεντρο Nvidia και Jackson Hole
Η τεχνολογία παραμένει επίσης στο επίκεντρο ενόψει των αποτελεσμάτων της Nvidia την Τετάρτη. Οι ιδιαίτερα υψηλές προσδοκίες για τον αμερικανικό κολοσσό των chips έχουν αυξήσει τη νευρικότητα στην αγορά, καθώς οι επενδυτές αναζητούν νέα στοιχεία για το κατά πόσο διατηρείται η δυναμική της επενδυτικής έκρηξης γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη.
Την ίδια ώρα, οι διεθνείς αγορές εξακολουθούν να επηρεάζονται από την άνοδο των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων. Η απόδοση του 30ετούς αμερικανικού τίτλου ξεπέρασε την περασμένη εβδομάδα το 5,3%, φθάνοντας σε επίπεδα που είχαν να καταγραφούν σχεδόν δύο δεκαετίες, ενώ πολυετή υψηλά σημειώθηκαν και στις αποδόσεις σε Γερμανία, Γαλλία και Ιαπωνία.
Στο ενδιαφέρον των επενδυτών βρίσκεται επίσης το ετήσιο συμπόσιο της Federal Reserve στο Jackson Hole, όπου ο πρόεδρος της Fed, Κέβιν Γουόρς, αναμένεται να μιλήσει την Παρασκευή, με τις αγορές να αναζητούν ενδείξεις για την πορεία των αμερικανικών επιτοκίων.
Παράλληλα, την Τετάρτη αναμένονται τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) του Ιουλίου, έναν από τους βασικούς δείκτες πληθωρισμού που παρακολουθεί η Fed.
Ο χρυσός συνέχισε την ανοδική του πορεία τη Δευτέρα, ενισχυόμενος κατά περίπου 0,75% στα 4.637 δολάρια ανά ουγγιά, στο υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Μαΐου, καθώς η αδυναμία του δολαρίου και οι ανησυχίες για τα επίπεδα του δημόσιου χρέους διεθνώς ενισχύουν τη ζήτηση για το πολύτιμο μέταλλο.
