Ευρωαγορές: Μικρές μεταβολές με το μυαλό στις ΗΠΑ – Άλμα 6,5% για τη Volkswagen

Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές, εν αναμονή των κρίσιμων στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ. Οριακά θετικός ο Stoxx 600

Ευρωαγορές, Χρηματιστήριο Λονδίνου © EPA/ANDY RAIN

Μεικτές τάσεις επικράτησαν στις ευρωαγορές σήμερα Παρασκευή, καθώς οι επενδυτές τήρησαν στάση αναμονής ενόψει των καθοριστικών μεγεθών για την αμερικανική αγορά εργασίας, με τον Stoxx 600 να διαπραγματεύτηκε οριακά σε θετικό περιβάλλον.

Κύριοι καταλύτες των πιέσεων αποτελούν η έντονη μεταβλητότητα στα κρατικά ομόλογα διεθνώς, το αυξημένο ενεργειακό κόστος και η ανησυχία για τις επόμενες κινήσεις των κεντρικών τραπεζών.

Το ταμπλό στις ευρωαγορές

Στη σημερινή συνεδρίαση των ευρωπαϊκών αγορών καταγράφηκε μια συγκρατημένη και μεικτή εικόνα με οριακές διακυμάνσεις. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινήθηκε ελαφρώς ανοδικά στις 649,88 μονάδες (+0,12%), υποδηλώνοντας στάση αναμονής από τους επενδυτές.

Όσον αφορά τα τρία μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρώπης, η εικόνα διαφοροποιείται: στη Γερμανία ο DAX κατέγραψε ήπια κέρδη στις 26.046,4 μονάδες (+0,17%), ενώ στη Γαλλία ο CAC 40 σημείωσε μικρή υποχώρηση στις 8.278,77 μονάδες (-0,09%). Την ίδια ώρα, στην Αγγλία ο FTSE παρέμεινε αμετάβλητος στις 10.831,09 μονάδες με ελάχιστη οριακή διακύμανση (-0,43 μονάδες).

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, η Ισπανία ξεχώρισε θετικά με τον IBEX 35 να ενισχύεται κατά +0,25% στις 20.050,7 μονάδες, την ώρα που στην Ιταλία ο FTSE MIB δέχεται πιέσεις καταγράφοντας πτώση -0,28% στις 52.100,43 μονάδες.

Στις υπόλοιπες αγορές της γηραιάς ηπείρου, την ισχυρότερη ανοδική δυναμική είχαν η Φινλανδία με τον δείκτη HEX (+0,87% στις 13.688,33 μονάδες) και η Ολλανδία με τον δείκτη AEX (+0,80% στις 1.113,5 μονάδες), ενώ θετικό πρόσημο διατήρησαν η Σουηδία (OMXS30 στο +0,18% και τις 3.284,08 μονάδες) και η Ελβετία (SMI στο +0,01% στις 14.395,94 μονάδες).

Αντίθετα, σε αρνητικό έδαφος κινήθηκε το Βέλγιο (BEL 20 στο -0,45% και τις 5.852,54 μονάδες), η Δανία (OMXC 25 στο -0,20% τις 1.912,14 μονάδες) καθώς και η Πορτογαλία (PSI20 στο -0,14% και τις 9.388,77 μονάδες).

Άλμα για Volkswagen

Στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος βρέθηκε η μετοχή της Volkswagen, καταγράφοντας ράλι 6,5% μετά από την έγκριση του διοικητικού συμβουλίου για την κατάργηση έως και 50.000 πρόσθετων θέσεων εργασίας, εξέλιξη που ανεβάζει τον συνολικό στόχο των περικοπών στις 100.000 στο πλαίσιο της επιθετικής της αναδιάρθρωσης.

Παράλληλα, η προσοχή των διεθνών κεφαλαιαγορών παραμένει εστιασμένη στην επερχόμενη δημοσίευση των δεικτών απασχόλησης εκτός αγροτικού τομέα στις ΗΠΑ για τον Αύγουστο, από την οποία προσδοκούν νεότερα μηνύματα για τις προθέσεις της Fed.

Τέλος, οι εκτιμήσεις των διαπραγματευτών συγκλίνουν πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα οδηγήσει το βασικό της επιτόκιο στο 2,5% στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας, με την προοπτική δύο ακόμη αυξήσεων κατά 0,25% μέχρι τα μέσα του 2027.