Χρυσός: Υποχώρηση λόγω δολαρίου και φόβων για νέα αύξηση επιτοκίων

Η ενίσχυση του δολαρίου και οι υψηλές αποδόσεις των ομολόγων περιορίζουν τη ζήτηση του πολύτιμου μετάλλου. Στα 4.285 δολάρια ο spot χρυσός

Χρυσός© UNSPLASH

Πτωτικά κινήθηκε ο χρυσός σήμερα Τρίτη, καθώς η άνοδος του αμερικανικού δολαρίου και οι αυξημένες αποδόσεις των ομολόγων ασκούν έντονες πιέσεις στο πολυτελές μέταλλο.

Η απότομη αύξηση των τιμών του πετρελαίου τροφοδοτεί εκ νέου τους φόβους για αναζωπύρωση του πληθωρισμού, ενισχύοντας τις προσδοκίες των επενδυτών ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων στη συνεδρίαση της Τετάρτης.

Ο spot χρυσός υποχώρησε κατά 0,3% στα 4.285,88 δολάρια ανά ουγγιά, έχοντας καταγράψει τη Δευτέρα το χαμηλότερο επίπεδο από τις 7 Αυγούστου, ενώ τα προθεσμιακά συμβόλαια στις ΗΠΑ κατέγραψαν πτώση 0,6% στα 4.325,80 δολάρια.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι το υψηλότερο ενεργειακό κόστος τροφοδοτεί τις πληθωριστικές πιέσεις, γεγονός που μπορεί να υποχρεώσει τη Fed να διατηρήσει μια επιθετική νομισματική πολιτική. Καθώς ο χρυσός δεν αποδίδει τόκο, η διατήρηση των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα καθιστά τους κρατικούς τίτλους ελκυστικότερους, περιορίζοντας τη ελκυστικότητα του μετάλλου.

Η επενδυτική κοινότητα αναμένει με ενδιαφέρον τις ανακοινώσεις της Fed, όπου προεξοφλείται κατά συντριπτική πλειοψηφία μια αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης, διαμορφώνοντας το εύρος στο 3,75%-4,00%. Παράλληλα, το δολάριο ενισχύθηκε, καθιστώντας τον χρυσό πιο ακριβό για τους κατόχους άλλων νομισμάτων, ενώ η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου σκαρφάλωσε στο υψηλότερο σημείο από το 2007.

Την ίδια στιγμή, οι ανατιμήσεις στο πετρέλαιο πυροδοτήθηκαν από τις επιθέσεις στις ενεργειακές υποδομές της Σαουδικής Αραβίας, οι οποίες έθεσαν εκτός λειτουργίας τον αγωγό East-West, εντείνοντας τις ανησυχίες για παρατεταμένες διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Παρά τις πιέσεις που δέχεται ο χρυσός, τα υπόλοιπα πολυτελή μέταλλα κινήθηκαν ανοδικά, με την τιμή του χαλκού να ενισχύεται κατά 0,7% στα 63,64 δολάρια ανά ουγκιά, την πλατίνα να σημειώνει κέρδη 0,8% στα 1.773,13 δολάρια και το παλλάδιο να καταγράφει άνοδο 0,5% στα 1.299,76 δολάρια.