Χρηματιστήριο: Οι τράπεζες συντηρούν τις 2.700 μονάδες με νέα υψηλά

Με τζίρο 400 εκατ. ευρώ, η συνεδρίαση ήταν πολύ πιο ενδιαφέρουσα απ' όσο αφήνει να εννοηθεί το οριακό +0,08% του Γενικού Δείκτη. Οι δύο όψεις της χρηματιστηριακής αναβάθμισης

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)

Με τις τράπεζες να ανεβάζουν τον πήχη σε επίπεδα που είχε να δει η αγορά εδώ και 11 χρόνια και τις συναλλαγές να προσεγγίζουν τα 400 εκατ. ευρώ, το Χρηματιστήριο Αθηνών ολοκλήρωσε μια συνεδρίαση πολύ πιο ενδιαφέρουσα απ’ όσο αφήνει να εννοηθεί το οριακό +0,08% του Γενικού Δείκτη.

Η αγορά δοκίμασε τις 2.725 μονάδες, δεν κατάφερε όμως να διατηρηθεί στα υψηλά ημέρας. Οι ρευστοποιήσεις που ακολούθησαν περιόρισαν σχεδόν ολοκληρωτικά τα κέρδη, με τελικό τερματισμό του Γενικού Δείκτη στις 2.709 μονάδες.

Το ουσιαστικό στοιχείο της ημέρας ήταν ο τζίρος. Η συναλλακτική δραστηριότητα κινήθηκε κοντά στα 400 εκατ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας ότι η αγορά έχει περάσει πλέον σε διαφορετικά επίπεδα εμπορευσιμότητας. Η αναβάθμιση φαίνεται να λειτουργεί ως καταλύτης για την προσέλκυση κεφαλαίων, με το ενδιαφέρον πρώτιστα στις τράπεζες.

Η αυξημένη δραστηριότητα αποτελεί, θεωρητικά, θετική εξέλιξη και για την Euronext Athens. Αυτό, ωστόσο, δεν εμπόδισε τη μετοχή να υποχωρήσει περισσότερο από 3%, έπειτα από ένα σερί τριών ανοδικών συνεδριάσεων.

Ο τραπεζικός κλάδος εξακολουθεί να αποτελεί την αιχμή του δόρατος της αγοράς. Ο κλαδικός δείκτης πέρασε πάνω από τις 3.300 μονάδες και βρέθηκε σε νέο υψηλό 11 ετών, με ισχυρούς τζίρους και νέα υψηλά σε επιμέρους τίτλους.

Στην Eurobank καταγράφηκε ένα από τα σημαντικότερα στοιχήματα της συνεδρίασης. Η μετοχή ενισχύθηκε κατά 2,67% και έφθασε στα 10,92 ευρώ, σε νέο πολυετές υψηλό, ενώ μόνο στον συγκεκριμένο τίτλο άλλαξαν χέρια μετοχές αξίας άνω των 107 εκατ. ευρώ.

Η Πειραιώς έφθασε στη διάρκεια της ημέρας μέχρι τα 10,95 ευρώ, χωρίς όμως να διατηρήσει το σύνολο της ανόδου της. Το κλείσιμο έγινε στα 10,70 ευρώ, με κέρδη 0,47%.

Θετική ήταν και η Alpha Bank, η οποία ενισχύθηκε 1,4%, στα 4,84 ευρώ, παραμένοντας σε απόσταση αναπνοής από νέα υψηλά.

Διαφορετική εικόνα εμφάνισε η Εθνική. Οι πωλητές εντάθηκαν προς το τέλος της συνεδρίασης, με αποτέλεσμα η μετοχή να κλείσει στο χαμηλό ημέρας, στα 17,60 ευρώ και με απώλειες 1,10%.

Από τις υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές ξεχώρισε η Credia με άνοδο 4,26% στα 0,98 ευρώ, ενώ η Τράπεζα Κύπρου κέρδισε 1,11% και έκλεισε στα 10,92 ευρώ. Στην αντίθετη κατεύθυνση κινήθηκε η Optima, που υποχώρησε 1,57%.

Το ενδιαφέρον σε Allwyn και Aktor

Αντίδραση εκδηλώθηκε στην Allwyn, η οποία ενισχύθηκε λίγο περισσότερο από 1% και έκλεισε στα 11,41 ευρώ. Στο επίκεντρο παραμένει το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, απομένουν περίπου 14 εκατ. ευρώ προς διάθεση.

Στην Aktor, αντίθετα, οι πωλητές είχαν τον πρώτο λόγο. Η μετοχή έχασε 1,31%, ενώ πρόσθετο ενδιαφέρον δημιουργεί η εμφάνιση της Qube με short θέση που υπερβαίνει το 0,50%.

Η ανατροπή της Metlen

Αξιοσημείωτη μεταβολή εικόνας σημειώθηκε στη Metlen. Η μετοχή βρέθηκε νωρίτερα μέχρι τα 48,42 ευρώ, αλλά στη συνέχεια απορρόφησε τις πιέσεις και πέρασε σε θετικό έδαφος. Το κλείσιμο στα 49,34 ευρώ, με άνοδο 0,41%, αποτύπωσε την επιστροφή των αγοραστών μετά τα χαμηλά της ημέρας.

Πιο έντονες πιέσεις καταγράφηκαν στον ΑΔΜΗΕ, ο οποίος έχασε 3,4%, και στην Aegean, που υποχώρησε 2,26%.

Σημαντικό αντίβαρο στην προσπάθεια του Γενικού Δείκτη να διατηρηθεί κοντά στα υψηλά αποτέλεσε ο ΟΤΕ. Με πτώση 2,27% και κλείσιμο στα 19,35 ευρώ, ο τίτλος επιβάρυνε την τελική εικόνα της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Από τη Wall Street έρχεται η επόμενη ένδειξη

Η Αθήνα καλείται πλέον να κινηθεί σ’ ένα διεθνές περιβάλλον που παραμένει σύνθετο. Η Wall Street ξεκίνησε με ήπιες απώλειες, ενώ οι ευρωπαϊκές αγορές διατηρούσαν θετικό πρόσημο και το πετρέλαιο κινούνταν ελαφρώς χαμηλότερα.

Πληθωρισμός, επιτόκια και προοπτικές ανάπτυξης εξακολουθούν να συνθέτουν την εξίσωση που καλούνται να λύσουν οι επενδυτές. Στο γεωπολιτικό μέτωπο, τα Στενά του Ορμούζ παραμένουν κλειστά, με το ενδιαφέρον να μεταφέρεται στις εξελίξεις που ενδέχεται να ακολουθήσουν μετά τον Νοέμβριο και τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ.

Το Χρηματιστήριο πέρασε ενδοσυνεδριακά από τις 2.725 μονάδες, ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε υψηλό 11 ετών, η Eurobank βρέθηκε σε νέο πολυετές υψηλό και οι συναλλαγές πλησίασαν τα 400 εκατ. ευρώ. Αυτά είναι τα στοιχεία που περιγράφουν καλύτερα τη δυναμική της αγοράς.

Υπάρχει, όμως, και η άλλη πλευρά. Η αδυναμία διατήρησης των υψηλών, οι πιέσεις που εμφανίστηκαν σε βαριά χαρτιά και η επιδείνωση της εικόνας ορισμένων τίτλων προς το κλείσιμο δείχνουν ότι πάνω από τις 2.700 μονάδες οι ισορροπίες γίνονται πιο απαιτητικές.

Τα κεφάλαια είναι εδώ και οι τζίροι το αποδεικνύουν. Το ίδιο, όμως, ισχύει πλέον και για όσους θεωρούν ότι μετά τη μεγάλη διαδρομή της αγοράς ήρθε η ώρα να κλειδώσουν μέρος των κερδών τους.

Και αυτό ίσως είναι το σημαντικότερο μήνυμα της ημέρας: οι 2.700 μονάδες κατακτήθηκαν, αλλά από δω και πάνω κάθε νέα κορυφή θα πρέπει να κερδίζεται.