Χρηματιστήριο: Ανοδικά στις 2.600 μονάδες με οδηγό τις τράπεζες

Στο Χρηματιστήριο, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,74% στις 2.601 μονάδες, με τον τζίρο να αγγίζει τα 7 εκατ. ευρώ στο πρώτο δεκάλεπτο

Euronext Athens (Χρηματιστήριο) ©ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ

Με τον Τιτάνα να ξεχωρίζει, τις τράπεζες να επιστρέφουν σε θετικό έδαφος και τον Γενικό Δείκτη να φλερτάρει εκ νέου με τις 2.600 μονάδες, ξεκινά η συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Το διεθνές περιβάλλον, ωστόσο, παραμένει εύθραυστο, με πετρέλαιο, χρυσό και γεωπολιτική αβεβαιότητα να συνθέτουν ένα σκηνικό αυξημένου επενδυτικού κινδύνου.

Η Αθήνα επιχειρεί να κεφαλαιοποιήσει τη βελτίωση του κλίματος στις ευρωπαϊκές αγορές, όπου ο DAX ενισχύεται κατά 0,70%, ακολουθώντας τη χθεσινή θετική αναστροφή του S&P 500 κατά 0,30%.

Πίσω από την ανοδική αντίδραση, όμως, οι ανησυχίες δεν υποχωρούν. Ο χρυσός έχει σκαρφαλώσει στα 4.200 δολάρια, το αμερικανικό αργό κινείται στα 97 δολάρια από 90 μόλις μία εβδομάδα νωρίτερα, ενώ το Brent διατηρείται στα 105 δολάρια.

Το μήνυμα των εμπορευμάτων είναι σαφές: οι αγορές προεξοφλούν έναν δύσκολο χειμώνα. Η αβεβαιότητα για τους χειρισμούς Τραμπ απέναντι στο Ιράν και ο κίνδυνος μιας παρατεταμένης σύγκρουσης, χωρίς ορατή διέξοδο, επαναφέρουν τον εφιάλτη των πληθωριστικών πιέσεων.

Στο ταμπλό της Λεωφόρου Αθηνών, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,74% στις 2.601 μονάδες, με τον τζίρο να αγγίζει τα 7 εκατ. ευρώ στο πρώτο δεκάλεπτο.

Ο Τιτάνας ηγείται της ανόδου με 2,14%, ενώ η Cenergy ανακάμπτει κατά 1,28%, μετά τη χθεσινή βουτιά 5%. Η Credia καταγράφει κέρδη 1,20%, με τον ΑΔΜΗΕ να επιχειρεί υπέρβαση των 4,33 ευρώ.

Στις τράπεζες, η Alpha Bank διαπραγματεύεται στα 4,24 ευρώ με άνοδο 1,3%, Εθνική και Eurobank ενισχύονται επίσης κατά 1,3%, ενώ η Πειραιώς υπεραποδίδει με 1,6%.

Διαφορετική εικόνα στην ενέργεια. Η Motor Oil υποχωρεί κατά 1,2%, στον απόηχο του νέου δυστυχήματος στις εγκαταστάσεις της, ενώ τα ΕΛΠΕ ενισχύονται κατά 1,3%, στα 19,35 ευρώ. Η Aegean επιχειρεί να κατοχυρώσει επίπεδα πάνω από τα 11 ευρώ.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, η Depolas Investments επισημαίνει ότι η ομιλία Γουόρσ δεν προσέφερε σαφείς ενδείξεις για τις επόμενες κινήσεις της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, αφήνοντας μέρος των επενδυτών χωρίς τις απαντήσεις που ανέμενε.

Στην εγχώρια αγορά ξεχωρίζει η επιτυχής ολοκλήρωση της δημόσιας πρότασης της Capital Maritime, με τιμή διάθεσης 7,50 ευρώ ανά μετοχή.

Σήμερα αναμένονται τα στοιχεία πληθωρισμού Σεπτεμβρίου σε Ευρωζώνη και Ιταλία, καθώς και οι αμερικανικοί δείκτες τιμών εισαγωγών και βιομηχανικής παραγωγής.