Χρηματιστήριο: Με ποιες μετοχές ψάχνει αντίδραση πάνω από τις 2.620 μονάδες

Να μετατρέψει την αντίδραση της τελευταίας στιγμής στις τράπεζες σε ουσιαστική ανάκαμψη επιχειρεί το Χρηματιστήριο, με τον ΓΔ να κινείται στις 2.628 μονάδες

Χρηματιστήριο Αθηνών © ΙΝΤΙΜΕ

Να μετατρέψει την αντίδραση της τελευταίας στιγμής χθες στις τράπεζες σε ουσιαστική ανάκαμψη επιχειρεί το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις τράπεζες να αναλαμβάνουν εκ νέου πρωτοβουλία και επιλεγμένους τίτλους της υψηλής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης να συγκεντρώνουν αγοραστικό ενδιαφέρον. Το ερώτημα, ωστόσο, παραμένει: πρόκειται για την αρχή μιας νέας ανοδικής κίνησης ή για μια ακόμη πρόσκαιρη αναλαμπή;

Το διεθνές περιβάλλον, άλλωστε, κάθε άλλο παρά προσφέρεται για εφησυχασμό. Τα αποτελέσματα της SpaceX ανατροφοδοτούν τις προσδοκίες γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη, δίνοντας ώθηση στις ασιατικές αγορές. Δεν αρκούν, όμως, για να εξουδετερώσουν τις ανησυχίες που προκαλούν οι ενεργειακές τιμές και το αυξημένο κόστος δανεισμού.

Με το πετρέλαιο καθηλωμένο στην περιοχή των 109-111 δολαρίων και τη δεκαετή απόδοση του γαλλικού ομολόγου να αγγίζει το 4,98%, οι ευρωπαϊκές αγορές ξεκινούν επιφυλακτικά. Την ίδια στιγμή, οι κοινωνικές αντιδράσεις για την ακρίβεια και τις ενδεχόμενες περικοπές κρίσιμων δημόσιων δαπανών προσθέτουν ακόμη έναν παράγοντα αβεβαιότητας.

Στη Λεωφόρο Αθηνών, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη δυνατότητα των τραπεζών να δώσουν συνέχεια στη χθεσινή εντυπωσιακή αναστροφή των δημοπρασιών, ιδιαίτερα σε Alpha Bank και Πειραιώς.

Ο Γενικός Δείκτης κινείται στο ξεκίνημα στις 2.628 μονάδες, με ΔΕΗ, Eurobank και Εθνική να πρωταγωνιστούν. Η Alpha Bank επιστρέφει στα 4,35 ευρώ, η Εθνική ενισχύεται σχεδόν 1%, στα 16,44 ευρώ, η Eurobank κερδίζει 0,78%, στα 4,49 ευρώ, ενώ η Πειραιώς σημειώνει άνοδο 0,61%, στα 9,95 ευρώ.

Ξεχωριστή κινητικότητα καταγράφεται στην Intracom, η οποία αναρριχάται στα 3,14 ευρώ, με τις αγορές να συνεχίζονται και τη μετοχή να διατηρεί τη δυναμική της. Η Coca-Cola HBC εξακολουθεί να αποτελεί ισχυρό στήριγμα της αγοράς, διαπραγματευόμενη στα 53,80 ευρώ, έχοντας προηγουμένως δοκιμάσει και τα 54,10 ευρώ.

Στον αντίποδα των προσδοκιών, το νέο επιχειρηματικό σχέδιο της Fourlis αφήνει ερωτήματα, καθώς προβλέπει χαμηλότερα EBITDA για το 2029. Παρά την επιφυλακτική υποδοχή, η μετοχή επιχειρεί αντίδραση 1,57%.

Η Aktor επανακτά τα 10 ευρώ, η Jumbo ενισχύεται στα 27,18 ευρώ και η Lamda Development καταγράφει κέρδη 1,73%, στα 6,19 ευρώ. Η Allwyn υποχωρεί 1,70%, στα 11,87 ευρώ, λόγω της αποκοπής μερίσματος 0,20 ευρώ. Στο μέτωπο των εταιρικών εξελίξεων, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ενδέχεται να ανοίξει το βιβλίο προσφορών για επταετές ευρωομόλογο ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Με τις συναλλαγές στα 16,54 εκατ. ευρώ, η αγορά αναζητεί πλέον κάτι περισσότερο από ένα θετικό ξεκίνημα: όγκο, διάρκεια και αγοραστική συνέπεια που θα επιβεβαιώσουν ότι η αντίδραση διαθέτει πραγματικό βάθος.