Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν άνοδο σήμερα Παρασκευή, οδεύοντας προς τον τέταρτο συνεχόμενο μήνα κερδών, καθώς η κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή και οι επιθέσεις στα Στενά του Ορμούζ εγείρουν σοβαρούς φόβους για τη σταθερότητα του εφοδιασμού.
Βάσει των στοιχείων των δεικτών, η τιμή του αμερικανικού αργού πετρελαίου (WTI) διαμορφώθηκε στα 103,09 δολάρια με άνοδο +1,09%. Παράλληλα, το πετρέλαιο Brent κατέγραψε άνοδο +2,67%, φτάνοντας στα 117,55 δολάρια.
Οι αγορές επηρεάστηκαν άμεσα από την επίθεση με εκρηκτικούς μηχανισμούς σε δεξαμενόπλοιο στα Στενά του Ορμούζ, το οποίο αποτελεί θαλάσσιο πέρασμα ζωτικής σημασίας για τις προμήθειες αργού. Πρόκειται για το πρώτο επιβεβαιωμένο χτύπημα με προσκολλημένες νάρκες στην περιοχή από την έναρξη των εχθροπραξιών των ΗΠΑ με το Ιράν. Ο Σολ Καβόνικ, επικεφαλής ενεργειακής έρευνας στην MST Marquee, τόνισε: «Η συνεχής στρατιωτική δράση γύρω από τα Στενά του Ορμούζ, εν μέσω αμφιβολιών για μια βιώσιμη διπλωματική οδό, διατηρεί τις τιμές του πετρελαίου αυξημένες εν αναμονή κλιμάκωσης της σύγκρουσης τις επόμενες εβδομάδες».
Ταυτόχρονα, οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης εξαπέλυσαν επιθέσεις σε εγκαταστάσεις της Saudi Aramco στη Σαουδική Αραβία, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου διυλιστηρίου της. Την ίδια ώρα, οι επενδυτές παρακολουθούν με ανησυχία τις πολιτικές εξελίξεις και τις ενδιάμεσες εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Όλε Χάνσεν, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στη Saxo Bank, ανέφερε: «Η αγορά πετρελαίου τρομάζει όλο και περισσότερο καθώς πλησιάζουμε στις ενδιάμεσες εκλογές», προσθέτοντας ότι αναμένεται πιθανή επανέναρξη των αμερικανικών επιθέσεων κατά του Ιράν αμέσως μετά την κάλπη.
Παρά τις διπλωματικές επαφές με τη διαμεσολάβηση του Κατάρ, οι αναλυτές παραμένουν επιφυλακτικοί. Ο Τζοβάνι Σταούνοβο από την UBS υπογράμμισε: «Βλέπουμε ακόμα υψηλότερη πιθανότητα κλιμάκωσης και διαταραχής του εφοδιασμού. Αξιωματούχοι από το Ιράν εμφανίζονται επιφυλακτικοί για το αν είναι δυνατή μια συμφωνία βραχυπρόθεσμα».
Η αβεβαιότητα οδήγησε τις εταιρείες ExxonMobil και Chevron να ακυρώσουν την παρουσία των στελεχών τους σε ενεργειακή διάσκεψη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η Saxo Bank εκτιμά ότι ακόμη και μετά το τέλος των εχθροπραξιών, οι τιμές θα κυμανθούν σε ένα υψηλότερο εύρος μεταξύ 70 και 90 δολαρίων το βαρέλι, εξαιτίας των αυξημένων κινδύνων και της ανάγκης αναπλήρωσης των αποθεμάτων.
