THEPOWERGAME
Ο τραπεζικός δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών βρίσκεται σε υψηλά 23 μηνών, ενώ σταδιακά το ενδιαφέρον θα αρχίσει να στρέφεται και στην επικείμενη αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI που θα γίνει στις 9 Φεβρουαρίου. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,72%, στις 954,72 μονάδες, αλλά χαμηλότερο τζίρο σε σχέση με χθες, στα 64,2 εκατ. ευρώ (περί τα 59 εκατ. ευρώ οι καθαρές συναλλαγές).
Η άνοδος διαχύθηκε όχι μόνο στα blue chips, αλλά και στις τράπεζες. Μετά την ΕΤΕ και την Alpha, την σκυτάλη πήρε η Eurobank. Με βάση το χθεσινό κλείσιμο και σύμφωνα με την Leon Depolas Sec. Από το χαμηλό της 20ης Δεκεμβρίου 2021 ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει εντυπωσιακά κέρδη 26,4%, ενώ έχει υπεραποδώσει του Ευρωπαϊκού Τραπεζικού δείκτη EuroStoxx Banks κατά 10,5%, κλείνοντας την ψαλίδα των αποτιμήσεων περίπου στο 25%, σε όρους ενσώματης λογιστικής αξίας, με τον εν λόγω δείκτη.
Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (κεφαλαιοποίηση 11,3 δισ. ευρώ) και ακολουθούν οι ΟΤΕ (8 δισ. ευρώ), ΟΠΑΠ (4,7 δισ. ευρώ), Eurobank (3,9), ΔΕΗ (3,4), Εθνική (3,2), Alpha Bank (3,2) και Μυτιληναίος (2,2 δισ. ευρώ).
Από τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της Eurobank (+3,21%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν Alpha Bank +0,70% (+0,70%), Εθνική (-0,93%, διόρθωση από τα υψηλά 54 μηνών) και Πειραιώς (+0,07%).
H άνοδος των τραπεζών εξηγείται τόσο από τις θετικές εκθέσεις των αναλυτών και τις προοπτικές για την μείωση των κόκκινων δανείων σε μονοψήφιο νούμερο με άμεσα αποτελέσματα στην εξυγίανση των ισολογισμών τους ενώ θα ωφεληθούν από τη μελλοντική αύξηση των επιτοκίων.
Το ενδιαφέρον εστιάστηκε στην ανακοίνωση του πληθωρισμού στην Ευρώπη, που κατέγραψε νέο ιστορικό ρεκόρ, αλλά και η συνεδρίαση της ΕΚΤ, για τη νομισματική πολιτική της Ευρωζώνης, την Πέμπτη 3/2.
Σε αντίθεση με την πολιτική της FED, η οποία τον Μάρτιο θα αυξήσει τα επιτόκια 0,25% στο βασικό σενάριο ή 0,50% στο πιο επιθετικό για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, η ΕΚΤ μέχρι στιγμής έχει εξαγγείλει μόνο την «αρχή του τέλους» για το πολυδάπανο πρόγραμμα εξαγοράς ομολόγων στη δευτερογενή αγορά ενώ όσο αφορά τα επιτόκια αποκλείεται το σενάριο αύξησης τους πριν να ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 20 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, παραμένουν οι ανησυχίες από την πανδημία, την ενεργειακή κρίση, τον πληθωρισμό και την επικείμενη άνοδο των Αμερικανικών επιτοκίων ενώ το αρνητικό πάζλ προσθέτουν οι γεωπολιτικές εντάσεις μεταξύ Δύσης και Ρωσίας, για την Ουκρανία.
Kατά τα άλλα, σαφές το πλεονέκτημα στους αγοραστές, δίνει η τελική εικόνα στα ΕΛΠΕ (-0,30%), ΕΥΔΑΠ (-1,03%), ΜΥΤΙΛ (-0,38%), ΟΠΑΠ (-1,41%) και ΣΑΡ (-1,14%). Αμετάβλητες οι μετοχές των ΚΟΥΕΣ και ΤΕΝΕΡΓ.
Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της Lamda Development (+3,57%). Δίπλωσε τις ανοδικές συνεδριάσεις η ΔΕΗ (+2,25%), σε μία προσπάθεια να επιστρέψει, με κλείσιμο, υψηλότερα των 9,00 ευρώ, αλλά βρήκε αυξημένη προσφορά. Αν πετύχει κλείσιμο υψηλότερα των 9,00 – 9,30 ευρώ.
Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τον ΟΤΕ (+0,23%) και υψηλά 164 μηνών. Η επόμενη, απόλυτα θεωρητική, αντίσταση στα 18,00 και οι πρώτες στηρίξεις στα 17,00 και 16,57 ευρώ (ημερήσιο «stop long»).