Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκαν τη Δευτέρα τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις αγορές και τους επενδυτές ανά τον κόσμο να παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή τις αναταραχές που ξέσπασαν στην Κίνα στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου με αφορμή τους νέους αυστηρούς περιορισμούς του Πεκίνου για τον έλεγχο της πανδημίας.
Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων της Covid-19 στην Κίνα οδήγησε τις αρχές στην επαναφορά αυστηρών ελέγχων, περιοριστικών μέτρων και lockdown, γεγονός που οδήγησε σε ένα πρωτοφανές κύμα λαϊκής αγανάκτησης και βίαια επεισόδια σε πολλές μεγάλες πόλεις. Η επιλογή του Πεκίνου για επιστροφή σε σκληρά μέτρα διέψευσε τις ελπίδες που είχαν δημιουργηθεί το προηγούμενο διάστημα από τη χαλάρωση αρκετών περιορισμών. Η κινεζική οικονομία έχει επιβαρυνθεί σημαντικά μετά από τρία χρόνια καραντίνας, με τους «κλυδωνισμούς» να επεκτείνονται στο σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας, ενώ βαρύ είναι το πλήγμα για την κινεζική νεολαία στην οποία η ανεργία ξεπερνά το 20%. Αρνητική εικόνα νωρίτερα και στα ασιατικά χρηματιστήρια, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου κυμάνθηκαν κοντά σε νέα χαμηλά για τη φετινή χρονιά, καθώς οι ανησυχίες για τη ζήτηση για τη δεύτερη μεγαλύτερη καταναλώτρια πετρελαίου στον κόσμο επιβάρυνε τις τιμές.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με απώλειες 0,65% στις 437,85 μονάδες. Όλοι οι επί μέρους κλάδοι και δείκτες βρέθηκαν στο «κόκκινο», με τον πετρελαϊκό κλάδο να ηγείται των απωλειών με 1,3%.
Στα εθνικά ταμπλό, ο γερμανικός DAX συρρικνώθηκε κατά 1,09% στις 14.383 μονάδες, ο γαλλικός CAC υποχώρησε 0,70% στις 6,665,20 μονάδες και ο βρετανικός FTSE εμφάνισε απώλειες 0,17% κλείνοντας στις 7.474,02 μονάδες.
Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB έκλεισε επίσης αρνητικά, υποχωρώντας κατά 1,12% στις 24.440,88 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 έμεινε αμετάβλητος, στις 8.323,2 μονάδες.
Την ίδια στιγμή «κραυγή αγωνίας» από τους φορείς του λιανεμπορίου στην Ευρώπη ενόψει των Χριστουγέννων, που περιμένουν τη χειρότερη εορταστική κίνηση της τελευταίας δεκαετίας στην αγορά. Μπορεί η αγορά να «ζεστάθηκε» λόγω της Black Friday τις προηγούμενες ημέρες, όμως όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι η φετινή καταναλωτική κίνηση δεν θα θυμίζει σε τίποτα την αντίστοιχη προηγούμενων ετών.
Στο μεταξύ, ανοικτά άφησε όλα τα ενδεχόμενα, τόσο για το μέγεθος της επόμενης αύξησης των επιτοκίων, όσο και τον τελικό ύψος που θα φθάσουν αυτά, η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.
Μιλώντας στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο η κ. Λαγκάρντ ανέφερε ότι «Το πόσο πιο πέρα πρέπει να πάμε τα επιτόκια και το πόσο γρήγορα πρέπει να φτάσουμε εκεί, θα εξαρτηθεί από τις αναθεωρημένες προβλέψεις που θα έχουμε σε λίγες ημέρες για την πορεία της οικονομίας, αλλά και από το πώς θα αντιδράσουν οι μισθοί και από τις πληθωριστικές προσδοκίες γενικότερα».
Οι αναλυτές μέχρι στιγμής αμφιταλαντεύονται για το μέγεθος της αύξησης των επιτοκίων το Δεκέμβριο μεταξύ 0,5% και 0,75%.