Μεικτή εικόνα παρουσίασαν τη Δευτέρα τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ, ακόμη και οι αγορές που έκλεισαν με θετικά πρόσημα δεν κατάφεραν να συγκρατήσουν τα κέρδη που κατέγραψαν ενδοσυνεδριακά. Στο σύνολό τους, πάντως, οι αγορές απέτυχαν να «εξαργυρώσουν» το θετικό κλίμα και τα κέρδη της προηγούμενης εβδομάδας.
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος παραμένουν πάντα οι αυξήσεις των επιτοκίων. Τα βλέμματα στρέφονται στις ΗΠΑ, όπου ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, θα μιλήσει ενώπιον του Κογκρέσου το ερχόμενο διήμερο. Αναλυτές και επενδυτές αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις τοποθετήσεις του, προκειμένου να σχηματίσουν μία πιο κατατοπιστική εικόνα για τις προθέσεις του στο θέμα των επιτοκίων. Εξίσου σημαντική θεωρείται και η ανακοίνωση για την κατάσταση της αμερικανικής αγοράς εργασίας που αναμένεται στα τέλη της εβδομάδας.
Επί ευρωπαϊκού εδάφους, τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις στην ευρωζώνη λειτούργησαν μάλλον απογοητευτικά. Όχι μόνο δεν κατάφεραν να «πιάσουν» τις εκτιμήσεις των αναλυτών, αλλά αναδεικνύουν με σαφήνεια πλέον ότι υπάρχει σοβαρό ζήτημα καταναλωτικής ζήτησης στη ζώνη του ευρώ. Σύμφωνα με τη Eurostat, οι λιανικές πωλήσεις ενισχύθηκαν μόλις κατά 0,3% σε μηνιαία βάση, ενώ σε ετήσια έκαναν «βουτιά» 2,3%.
Ακόμη μια απογοήτευση ήρθε από την Κίνα, με τον στόχο της ανάπτυξης να τοποθετείται «κοντά στο 5%» για το 2023, μετά την αποτυχία επίτευξης του 5,5% το 2022.
Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε οριακά χαμηλότερα κατά 0,02% στις 464,18 μονάδες. Τα νέα για την ανάπτυξη στην Κίνα είχαν αρνητικό αντίκτυπο για τον κλάδο εξόρυξης που σημείωσε μεγάλες απώλειες 2,7%.
Στα εθνικά ταμπλό, ο γερμανικός DAX σημείωσε κέρδη 0,48% στις 15.653,58 μονάδες, ενώ και ο γαλλικός CAC ενισχύθηκε 0,34% στις 7.373,21 μονάδες. Αντίθετα, απώλειες 0,22% για τον βρετανικό FSTE που υποχώρησε στις 7.929,79 μονάδες.
Στην περιφέρεια, θετικό κλίμα για τον ιταλικό FTSE MIB με κέρδη 0,45% στις 27.949,29 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 έκλεισε 0,49% υψηλότερα στις 9.511 μονάδες.