Ο ΟΠΕΚ+ συμφώνησε να επιταχύνει τις αυξήσεις στην παραγωγή πετρελαίου για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, αυξάνοντας την παραγωγή κατά 411.000 βαρέλια ημερησίως τον Ιούνιο, παρά την πτώση των τιμών και τις προσδοκίες για ασθενέστερη ζήτηση.
Μετά από μια σύντομη διαδικτυακή συνεδρίαση, η ομάδα των παραγωγών ανακοίνωσε την αύξηση της προσφοράς, δηλώνοντας ότι τα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς πετρελαίου παραμένουν υγιή.
Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν σε χαμηλό τετραετίας τον Απρίλιο, κάτω από τα 60 δολάρια ανά βαρέλι, μετά την ανακοίνωση του ΟΠΕΚ+ για αύξηση της παραγωγής τον Μάιο μεγαλύτερη από την αναμενόμενη, ενώ οι δασμοί που επέβαλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ενέτειναν τις ανησυχίες για παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση.
Πηγές του ΟΠΕΚ+ αναφέρουν ότι η Σαουδική Αραβία πιέζει τον οργανισμό να επιταχύνει την άρση των προηγούμενων περικοπών στην παραγωγή, προκειμένου να τιμωρήσει μέλη όπως το Ιράκ και το Καζακστάν για τη χαμηλή συμμόρφωσή τους με τις ποσοστώσεις παραγωγής.
Οι αυξήσεις στην παραγωγή έρχονται επίσης ως απάντηση στις εκκλήσεις του Ντόναλντ Τραμπ, προς τον ΟΠΕΚ+ για αύξηση της προσφοράς. Ο Τραμπ αναμένεται να επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία αργότερα μέσα στον Μάιο.
Τον Δεκέμβριο, οκτώ χώρες του ΟΠΕΚ+ που είχαν εφαρμόσει την τελευταία μείωση παραγωγής του οργανισμού κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως συμφώνησαν να την καταργήσουν σταδιακά, με μηνιαίες αυξήσεις περίπου 138.000 βαρελιών από τον Απρίλιο του 2025.
Η αύξηση του Ιουνίου από τις οκτώ αυτές χώρες θα ανεβάσει τη συνολική αύξηση για Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο στα 960.000 βαρέλια ημερησίως, που αντιστοιχούν στο 44% της μείωσης των 2,2 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του μπρεντ υποχώρησαν άνω του 1% την Παρασκευή, φτάνοντας στα 61,29 δολάρια ανά βαρέλι, καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για αυξημένη προσφορά πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ+.
Το Reuters ανέφερε αυτή την εβδομάδα ότι αξιωματούχοι της Σαουδικής Αραβίας —της de facto ηγέτιδας δύναμης του ΟΠΕΚ+— ενημέρωσαν συμμάχους και παράγοντες του κλάδου πως δεν είναι διατεθειμένοι να στηρίξουν τις αγορές πετρελαίου με νέες περικοπές στην προσφορά.
«Η συμμόρφωση φαίνεται και πάλι να είναι ο βασικός προβληματισμός, με το Καζακστάν και το Ιράκ να συνεχίζουν να μην τηρούν τους στόχους αντιστάθμισης, ενώ και η Ρωσία εμφανίζει κάποιες αποκλίσεις», δήλωσε η Χελίμα Κροφτ της RBC Capital Markets.
Ο OPEC+, που περιλαμβάνει τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και συμμάχους όπως η Ρωσία, εξακολουθεί να περικόπτει σχεδόν 5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, με πολλές από αυτές τις περικοπές να παραμένουν σε ισχύ έως τα τέλη του 2026. Η ομάδα προγραμματίζει πλήρη υπουργική σύνοδο για τις 28 Μαΐου.