ΔΑΑ: 9,5 εκατ. νέες μετοχές προς διαπραγμάτευση στο ΧΑ

Νέες μετοχές του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών στο Χρηματιστήριο, στο πλαίσιο του προγράμματος επανεπένδυσης μερίσματος της χρήσης 2024

Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών © EUROKINISSI

Την εισαγωγή περισσοτέρων από 9,5 εκατ. μετοχές στο Χρηματιστήριο Αθηνών ανακοίνωσε ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ), στο πλαίσιο του προγράμματος επανεπένδυσης μερίσματος. Οι τίτλοι θα είναι αξίας ενός ευρώ έκαστος, ενώ προέρχονται από την καταβολή μέρους του μερίσματος από την εταιρική χρήση 2024.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΔΑΑ ανακοίνωσε την επιτυχή ολοκλήρωση της μερικής αύξησης μετοχικού κεφαλαίου μέσω της επανεπένδυσης αυτής, ύψους 84,75 εκατ. ευρώ, με συμμετοχή 2.346 μετόχων. Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, τα αντληθέντα κεφάλαια θα διατεθούν για σημαντικά έργα υποδομής και ανάπτυξης του Αεροδρομίου, ενισχύοντας τη μελλοντική του δυναμικότητα.

Η ανακοίνωση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών

Σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ. 5 σημείο ζ) του Κανονισμού (ΕΕ) 2017/1129 για την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση 9.544.087 νέων κοινών, άυλων, ονομαστικών μετά ψήφου μετοχών, ονομαστικής αξίας €1,00 εκάστη, έκδοσης της «ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΑΘΗΝΩΝ Α.Ε.» οι οποίες προέρχονται από την καταβολή μέρους του μερίσματος από κέρδη της οικονομικής χρήσης 2024 υπό τη μορφή διάθεσης μετοχών της ίδιας κατηγορίας με εκείνες για τις οποίες καταβάλλεται το μέρισμα

Ημερομηνία έκδοσης: 13 Μαΐου 2025

Η «ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΑΘΗΝΩΝ Α.Ε.» (η «Εταιρεία»), αναφορικά με την έκτακτη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας μέχρι ποσού δεκατριών εκατομμυρίων πεντακοσίων χιλιάδων (€13.500.000) Ευρώ, με την έκδοση μέχρι δεκατριών εκατομμυρίων πεντακοσίων χιλιάδων (13.500.000) νέων, κοινών, άυλων, ονομαστικών μετά ψήφου μετοχών, ονομαστικής αξίας €1,00 εκάστη (οι «Νέες Μετοχές»), μέσω επανεπένδυσης μέρους του μερίσματος της εταιρικής χρήσης 2024, συνολικού ποσού €100.000.000 (προ παρακράτησης φόρου 5%) (η «Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου»), η οποία αποφασίστηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας στις 15 Απριλίου 2025, δυνάμει της εξουσιοδότησης που του χορηγήθηκε κατά το άρθρο 24 παρ. 1 περ. β) του Ν. 4548/2018 από την Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της Εταιρείας της 14ης Απριλίου 2025, στο πλαίσιο του προγράμματος επανεπένδυσης μερίσματος τετραετούς διάρκειας (2025 – 2028) που εγκρίθηκε από την ως άνω Τακτική Γενική Συνέλευση (το «Πρόγραμμα Επανεπένδυσης Μερίσματος»), πληροφορεί το επενδυτικό κοινό, σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ. 5 σημείο (ζ) του Κανονισμού (ΕΕ) 2017/1129, για τα ακόλουθα:

  1. Μέσω της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου, η Εταιρεία παρείχε τη δυνατότητα στους μετόχους της να επιλέξουν την επανεπένδυση μέρους του αναλογούντος σε αυτούς ποσού μερίσματος για την οικονομική χρήση 2024 σε Νέες Μετοχές της Εταιρείας, κατά τη διακριτική τους ευχέρεια. Συγκεκριμένα, με βάση την από 15.04.2025 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της, η Εταιρεία παρείχε στους δικαιούχους του ως άνω μερίσματος και ειδικότερα στους μετόχους της Εταιρείας που ήταν εγγεγραμμένοι στα αρχεία του Συστήματος Άυλων Τίτλων («Σ.Α.Τ.») την Πέμπτη, 24.04.2025 (record date), τη δυνατότητα να επιλέξουν κατά το χρονικό διάστημα από 25.04.2025 έως και 08.05.2025, την επανεπένδυση εν όλω ή εν μέρει, μέχρι ποσού €0,3333333333 ανά μετοχή που κατείχαν κατά την ως άνω ημερομηνία προσδιορισμού δικαιούχων, μειωμένο κατά 5% (που είτε αντιστοιχεί στο ποσοστό της παρακράτησης φόρου επί του διανεμητέου μερίσματος είτε θα καταβληθεί σε μετρητά στους μετόχους της Εταιρείας, σε περίπτωση που το μέρισμα δεν υπόκειται σε παρακράτηση φόρου) (το «Ποσό Επανεπένδυσης»).
  2. Η τιμή διάθεσης των Νέων Μετοχών υπολογίστηκε ως ο μέσος όρος της χρηματιστηριακής σταθμισμένης βάσει όγκου τιμής της μετοχής (VWAP – Volume Weighted Average Price) της Εταιρείας των πέντε (5) πρώτων ημερών διαπραγμάτευσης της περιόδου άσκησης του δικαιώματος επανεπένδυσης του μερίσματος, δηλαδή από την 25.04.2025 έως και την 02.05.2025, μειωμένος κατά ποσοστό 3% (ποσοστό έκπτωσης), και ορίστηκε σε €8,88 ανά Νέα Μετοχή.
  3. Σύμφωνα με τις σχετικές εντολές των δικαιούχων του μερίσματος που επέλεξαν να λάβουν εν όλω ή εν μέρει το Ποσό Επανεπένδυσης σε Νέες Μετοχές, το ποσό που επανεπενδύθηκε σε Νέες Μετοχές ανέρχεται συνολικά σε €84.751.492,56, ποσό το οποίο αντιστοιχεί συνολικά σε 9.544.087 Νέες Μετοχές, ενώ το υπόλοιπο ποσό των €148.461.875,71 (καθαρό καταβλητέο ποσό) εκ του μερίσματος της οικονομικής χρήσης 2024, θα καταβληθεί στους δικαιούχους μετόχους σε μετρητά. Λόγω της ανωτέρω επανεπένδυσης μέρους του μερίσματος της οικονομικής χρήσης 2024 σε Νέες Μετοχές και, επομένως, της μερικής κάλυψης της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου, το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας, με την από 12.05.2025 απόφασή του για τη διαπίστωση της πιστοποίησης της μερικής καταβολής του ποσού της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου με συμψηφισμό, προσάρμοσε το άρθρο 5.1 του Καταστατικού της Εταιρείας, έτσι ώστε να προσδιορίζεται το ποσό του μετοχικού κεφαλαίου, όπως προέκυψε μετά τη μερική κάλυψη της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου.
  4. Συγκεκριμένα, το μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας αυξήθηκε κατά €9.544.087 με την έκδοση 9.544.087 νέων, κοινών, άυλων, ονομαστικών μετά ψήφου μετοχών ονομαστικής αξίας €1,00 η καθεμία, με τιμή διάθεσης €8,88 ανά Νέα Μετοχή, ενώ η διαφορά μεταξύ της ονομαστικής αξίας των νέων μετοχών και της τιμής διάθεσης αυτών, συνολικού ποσού €75.207.405,56, πιστώθηκε στο λογαριασμό της Εταιρείας «Διαφορά υπέρ το άρτιο».
  5. Στις 16.04.2025 καταχωρίσθηκε στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.) με Κωδικό Αριθμό Καταχώρισης 5355664 η απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης – Γεν. Γραμματεία Εμπορίου, με την οποία εγκρίθηκαν α) η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας, μέχρι ποσού €13.500.000, με έκδοση μέχρι 13.500.000 νέων κοινών, ονομαστικών μετά ψήφου μετοχών, και β) η σχετική τροποποίηση του άρθρου 5.1 του Καταστατικού της Εταιρείας, που αποφασίστηκαν με την από 15.04.2025 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας. Τέλος, στις 12.05.2025, υποβλήθηκε στο Γ.Ε.ΜΗ. το από 12.05.2025 πρακτικό του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας με το οποίο α) διαπιστώθηκε, σύμφωνα με το άρθρο 20 παρ. 4, 6 και 7 και το άρθρο 28 του Ν. 4548/2018, η πιστοποίηση της μερικής καταβολής του ποσού της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου, ήτοι κατά ποσό €9.544.087 εκ του ποσού €13.500.000 της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου και η άντληση μέσω της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου κεφαλαίων συνολικού ποσού €84.751.492,56 (εκ των οποίων ποσό €75.207.405,56 άγεται σε πίστωση του λογαριασμού «Διαφορά υπέρ το άρτιο») και β) αποφασίστηκε η προσαρμογή του άρθρου 5.1 του Καταστατικού της Εταιρείας περί μετοχικού κεφαλαίου, κατά τα ανωτέρω αναφερόμενα.
  6. Τα κεφάλαια που αντλήθηκαν από την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου αποτελούν Κεφάλαιο Αεροπορικών Δραστηριοτήτων, σύμφωνα με την κυρωθείσα με τον Ν. 2338/1995 από 31.07.1995 Σύμβαση Ανάπτυξης Αεροδρομίου, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει (η «ΣΑΑ»), ήτοι θα χρησιμοποιηθούν από την Εταιρεία για την προμήθεια, κατασκευή, απόκτηση, συντήρηση, επισκευή, ανανέωση, αναβάθμιση και εκμετάλλευση των περιουσιακών στοιχείων που καταλογίζονται στις Αεροπορικές Δραστηριότητες, σύμφωνα με τη ΣΑΑ.
  7. Οι 9.544.087 Νέες Μετοχές της Εταιρείας θα είναι κοινές, ονομαστικές μετά ψήφου μετοχές, με ονομαστική αξία ένα Ευρώ (€1,00) η καθεμία, και θα δικαιούνται να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε επόμενη καταβολή μερίσματος, καθώς και στο τετραετές Πρόγραμμα Επανεπένδυσης Μερίσματος που εγκρίθηκε από την ως άνω Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Εταιρείας, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και το Καταστατικό της Εταιρείας, εφόσον οι Νέες Μετοχές έχουν πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων που προσδιορίζονται μέσω του Σ.Α.Τ. που διαχειρίζεται η εταιρεία «Ελληνικό Κεντρικό Αποθετήριο Τίτλων Ανώνυμη Εταιρεία», κατά την ημερομηνία αποκοπής του σχετικού δικαιώματος απόληψης. Οι ως άνω 9.544.087 Νέες Μετοχές θα εκδοθούν στο όνομα των δικαιούχων μετόχων της Εταιρείας που άσκησαν το δικαίωμα επανεπένδυσης μέρους του μερίσματος της οικονομικής χρήσης 2024.
  8. Οι Νέες Μετοχές θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών με κωδικό ISIN GRS536003007 και κωδικούς ΟΑΣΗΣ «ΔΑΑ» στα ελληνικά και «ΑΙΑ» στα λατινικά, μαζί με τις ήδη εισηγμένες 300.000.000 μετοχές της Εταιρείας που διαπραγματεύονται με τους ίδιους κωδικούς. Η Εταιρεία θα ακολουθήσει τη διαδικασία εισαγωγής των ως άνω Νέων Μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών («Χ.Α.»), σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον Κανονισμό του Χ.Α. και τις σχετικές αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του Χ.Α. Η διαπραγμάτευση των Νέων Μετοχών στην Κύρια Αγορά του Χ.Α. αναμένεται να ξεκινήσει την πρώτη εργάσιμη ημέρα μετά την έγκριση εισαγωγής τους από το Χ.Α. Οι μετοχές αυτές θα καταχωρηθούν στα αρχεία της ΕΛ.Κ.Α.Τ. και στις μερίδες και τους λογαριασμούς αξιογράφων στο Σ.Α.Τ. που δήλωσαν οι ανωτέρω δικαιούχοι, όπως προβλέπει ο νόμος, και η τυχόν προσαρμογή της τιμής των μετοχών της Εταιρείας θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τον Κανονισμό του Χ.Α. και την υπ’ αριθμ. 26 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Χ.Α., ως τροποποιηθείσα ισχύει. Η Εταιρεία θα ενημερώσει το επενδυτικό κοινό για την ακριβή ημερομηνία εισαγωγής των Νέων Μετοχών προς διαπραγμάτευση στο Χ.Α.

Υπεύθυνοι για τη σύνταξη του παρόντος εντύπου παροχής πληροφοριών και την ακρίβεια του περιεχομένου του είναι οι κ.κ. Παναγιώτης Μιχαλαρόγιαννης (Γενικός Οικονομικός Διευθυντής) και Γιώργος Καλλιμασιάς (Γενικός Διευθυντής Στρατηγικής).

Το παρόν Έντυπο Παροχής Πληροφοριών μπορούν να το προμηθεύονται οι ενδιαφερόμενοι σε έγχαρτη μορφή από τα γραφεία της Εταιρείας (Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, Κτήριο Διοίκησης (17), Σπάτα 190 19, Αττική) και σε ηλεκτρονική μορφή στην επίσημη ιστοσελίδα της Εταιρείας https://investors.aia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούνται οι κ.κ. μέτοχοι όπως επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Εξυπηρέτησης Μετόχων και Εταιρικών Ανακοινώσεων της Εταιρείας, (Κτήριο Διοίκησης 17, Τ.Κ. 19019, Σπάτα Αττικής, τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 35 35000 και email ir@aia.gr).

ΙΛΥΔΑ
0.87%
2.32
AKTR
0.00%
5.31
ΔΕΗ
-0.43%
13.89
ΜΠΛΕΚΕΔΡΟΣ
0.00%
3.90
ΕΛΠΕ
-0.32%
7.85
ΠΕΤΡΟ
-0.23%
8.84
ΟΛΠ
1.53%
43.00
TITC
3.07%
41.95
ΓΕΚΤΕΡΝΑ
-0.16%
18.92
ΕΥΑΠΣ
0.00%
3.30
ΛΟΥΛΗ
1.38%
3.67
ΛΕΒΠ
0.00%
0.00
ΠΡΕΜΙΑ
0.16%
1.24
NOVAL
0.42%
2.41
ΙΝΤΚΑ
3.27%
3.16
ΧΑΙΔΕ
0.00%
0.00
ΔΡΟΜΕ
-1.27%
0.31
ACAG
0.50%
5.99
ΑΣΚΟ
2.29%
3.57
ΚΥΡΙΟ
0.00%
1.12
ΣΑΤΟΚ
0.00%
0.00
ΛΕΒΚ
-5.04%
0.23
ΝΑΚΑΣ
-1.97%
2.98
BOCHGR
-0.32%
6.24
ΚΕΚΡ
0.00%
1.24
ΠΛΑΘ
0.26%
3.87
ΡΕΒΟΙΛ
-0.31%
1.63
ΕΛΛ
-0.36%
13.70
ΥΑΛΚΟ
-9.38%
0.15
ΙΚΤΙΝ
-2.32%
0.34
ΟΠΑΠ
2.76%
20.10
ΜΥΤΙΛ
0.28%
42.26
ΔΟΜΙΚ
1.01%
2.01
ΦΡΛΚ
2.11%
4.11
ΜΕΡΚΟ
0.00%
0.00
ΣΑΡ
-0.14%
13.78
ΟΤΟΕΛ
1.20%
11.80
ΚΡΙ
1.78%
17.20
ΙΑΤΡ
-0.28%
1.81
ΠΑΙΡ
-4.82%
0.79
ΜΟΤΟ
1.85%
2.76
ΣΠΕΙΣ
1.33%
6.10
ΚΟΡΔΕ
-0.24%
0.41
ΠΡΟΦ
-0.88%
5.61
ΒΟΣΥΣ
2.86%
2.16
ΕΛΙΝ
0.00%
2.18
OPTIMA
0.00%
16.20
ΑΚΡΙΤ
-1.25%
0.95
ΚΕΠΕΝ
6.79%
1.73
EVRR
32.00%
0.33
ΔΟΥΡΟ
0.00%
0.00
ΠΡΔ
3.36%
0.25
ΑΑΑΚ
3.77%
5.50
ΑΤΡΑΣΤ
-2.53%
8.48
ΒΙΟΚΑ
-1.48%
1.67
ΠΑΠ
1.85%
2.76
ΙΝΤΕΤ
0.80%
1.26
ΠΕΙΡ
0.26%
5.42
ΜΙΝ
0.00%
0.46
ΕΤΕ
1.53%
10.26
ΒΙΟΤ
-5.00%
0.19
ΑΛΜΥ
-0.39%
5.16
ΤΡΕΣΤΑΤΕΣ
2.14%
1.67
ΜΕΝΤΙ
2.31%
2.21
ΜΟΗ
0.53%
22.64
ΟΛΘ
-0.58%
34.00
ΣΕΝΤΡ
1.88%
0.33
ΕΕΕ
2.09%
44.92
ΚΟΥΕΣ
0.29%
6.84
ΕΥΔΑΠ
0.34%
5.83
ΜΙΓ
-1.70%
2.89
ΦΛΕΞΟ
0.00%
0.00
ΦΡΙΓΟ
2.84%
0.29
ΔΑΙΟΣ
0.00%
0.00
ΦΑΙΣ
-1.34%
3.69
ΛΑΝΑΚ
3.45%
0.90
CENER
1.84%
9.39
ΝΑΥΠ
0.00%
0.70
ΙΝΤΕΚ
0.80%
6.31
ΜΑΘΙΟ
2.46%
0.63
ΚΑΡΕΛ
-0.63%
318.00
ΑΤΤ
1.43%
0.78
ΑΤΤΙΚΑ
-0.47%
2.11
ΕΣΥΜΒ
-0.33%
1.19
ΕΥΡΩΒ
0.85%
2.61
ΚΤΗΛΑ
-2.86%
2.04
ΕΛΣΤΡ
3.24%
2.23
ΑΔΜΗΕ
1.53%
3.00
DIMAND
0.00%
8.64
ΒΙΟΣΚ
-0.31%
1.60
ΑΒΑΞ
0.25%
2.05
ΕΛΛΑΚΤΩΡ
4.60%
1.32
ΠΛΑΚΡ
3.45%
15.00
ΛΑΒΙ
-0.73%
0.81
EVR
4.22%
1.73
ΓΕΒΚΑ
0.00%
1.49
ΑΛΦΑ
-1.18%
2.52
ΟΤΕ
0.99%
17.35
ΜΕΒΑ
0.86%
4.68
ΑΣΤΑΚ
-0.54%
7.32
ΞΥΛΠ
3.80%
0.38
ΙΝΛΟΤ
1.13%
1.07
CNLCAP
0.74%
6.80
ΑΤΕΚ
27.49%
1.09
ΛΑΜΨΑ
0.00%
0.00
ΕΚΤΕΡ
4.50%
2.09
ΔΑΑ
0.94%
9.16
ΑΝΔΡΟ
-0.29%
6.78
ΞΥΛΚ
-0.84%
0.24
ΠΡΟΝΤΕΑ
0.00%
5.90
ΜΠΕΛΑ
-1.59%
28.44
ΚΟΥΑΛ
-1.08%
1.10
ΕΛΒΕ
1.63%
5.00
ΤΖΚΑ
3.23%
1.28
ΕΛΧΑ
1.86%
2.19
ΑΡΑΙΓ
0.31%
12.82
ΕΠΙΛΚ
0.00%
0.00
ΜΟΝΤΑ
0.00%
4.00
ΜΟΥΖΚ
4.44%
0.47
ΙΝΛΙΦ
-0.80%
4.93
ΟΛΥΜΠ
3.57%
2.32
ΑΒΕ
0.00%
0.48
ΛΟΓΟΣ
0.00%
0.00
ΠΕΡΦ
3.17%
6.18
ΤΡΑΣΤΟΡ
-1.67%
1.18
ΕΛΤΟΝ
0.59%
1.70
ΣΠΥΡ
0.00%
0.00
ΣΑΡΑΝ
0.00%
0.00
ΛΑΜΔΑ
0.15%
6.54
AEM
-0.73%
4.08
ΒΙΟ
0.35%
5.72
ΜΠΤΚ
-9.80%
0.46
ΕΧΑΕ
0.52%
5.78
ΟΡΙΛΙΝΑ
0.00%
0.77
ΣΙΔΜΑ
-0.70%
1.41
ΣΠΙ
-2.57%
0.53
ΕΒΡΟΦ
-0.52%
1.90
ΜΠΡΙΚ
-0.39%
2.56