Οι τιμές του χρυσού υποχώρησαν άνω του 2% την Τετάρτη, φθάνοντας σε χαμηλό σχεδόν πέντε εβδομάδων, καθώς η αυξημένη αισιοδοξία γύρω από τις εμπορικές σχέσεις ενίσχυσε την όρεξη των επενδυτών για ρίσκο, απομακρύνοντάς τους από τα ασφαλή καταφύγια όπως ο χρυσός.
Η τιμή spot του χρυσού σημείωσε πτώση 2,1%, αγγίζοντας τα $3.188,52 η ουγγιά – το χαμηλότερο επίπεδο από τις 11 Απριλίου – ενώ νωρίτερα μέσα στη συνεδρία είχε κατρακυλήσει μέχρι τα $3.174,62. Τα συμβόλαια χρυσού στις ΗΠΑ έκλεισαν επίσης χαμηλότερα, κατά 1,9%, στα $3.186,00.
«Η παγκόσμια ανακούφιση που προκάλεσε η απότομη μείωση των δασμών μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας οδήγησε σε τεχνική διόρθωση για τον χρυσό», δήλωσε ο ανεξάρτητος trader μετάλλων, Tai Wong.
Τα βασικά χρηματιστηριακά δείκτες της Wall Street άνοιξαν σε ανοδικό έδαφος, ενισχυμένοι από την είδηση της εμπορικής συμφωνίας και τις προσδοκίες για περισσότερες παρόμοιες εξελίξεις.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα συμφώνησαν σε μια δραστική μείωση των δασμών και μια παύση 90 ημερών για την ολοκλήρωση των λεπτομερειών. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε την Τρίτη ότι είναι ανοιχτός σε άμεσες διαπραγματεύσεις με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ και άφησε να εννοηθεί ότι βρίσκονται σε εξέλιξη «πιθανές συμφωνίες» με την Ινδία, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα.
Ο χρυσός, που θεωρείται ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο σε περιόδους γεωπολιτικής ή οικονομικής αβεβαιότητας, είχε αγγίξει ιστορικό υψηλό στα $3.500,05 τον προηγούμενο μήνα και παραμένει αυξημένος κατά 21,6% από την αρχή του έτους.
«Αν και η μακροπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική, δεν θα με εξέπληττε αν η καθοδική πίεση συνεχιστεί για μερικές ακόμη ημέρες», εκτίμησε ο αναλυτής της City Index και της FOREX.com, Fawad Razaqzada. Όπως είπε, τα πρώτα σημεία στήριξης είναι στα $3.136, στη συνέχεια στα $3.073 και τελικά στο ψυχολογικό επίπεδο των $3.000.
Οι επενδυτές τώρα στρέφουν την προσοχή τους στα στοιχεία για τον δείκτη τιμών παραγωγού (PPI) των ΗΠΑ που αναμένονται την Πέμπτη, μετά από ασθενέστερα του αναμενομένου στοιχεία για τον πληθωρισμό των καταναλωτών. Τα δεδομένα αυτά ενδέχεται να προσφέρουν ενδείξεις για τις επόμενες κινήσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας.
Η πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων ενισχύει την ελκυστικότητα του χρυσού, καθώς πρόκειται για περιουσιακό στοιχείο χωρίς απόδοση.
Στην αγορά πολύτιμων μετάλλων, το ασήμι υποχώρησε κατά 1,8% στα $32,29 η ουγγιά, η πλατίνα σημείωσε απώλειες 0,5% στα $983,42, ενώ το παλλάδιο ενισχύθηκε ελαφρώς κατά 0,1%, φτάνοντας στα $957,65.