ΒΙΣ, Epsilon Net, Entersoft, Πλαίσιο, μόνο τα τέσσερα τελευταία χρόνια και τώρα Μύλοι Κεπενού, ουκ ολίγες εισηγμένες, κόντρα στο καλό χρηματιστηριακό κλίμα, παίρνουν απόφαση την έξοδό τους από το χρηματιστηριακό ταμπλό. Τελευταίως, όπως η περίπτωση των Μύλων Κεπενού που οι βασικοί τους μέτοχοι, θα δράσουν συντονισμένα για την απόκτηση 6,7 εκατ. τεμαχίων που βρίσκονται σε διασπορά, κατέχοντας οι ίδιοι σχεδόν το 93% του μετοχικού κεφαλαίου, απευθύνοντας δημόσια πρόταση, φαίνεται ότι δεν επιθυμούν να «υπακούσουν» στο νέο Κανονισμό Λειτουργίας της αγοράς. Που θέλει αύξηση της διασποράς των μετοχών, με τους βασικούς μετόχους να καλούνται να πουλήσουν ποσοστά. Μία εταιρεία με μικρή διασπορά, σχεδόν 59 εκατ. ευρώ πωλήσεις και 790 χιλιάδες καθαρά κέρδη, όπως οι Μύλοι Κεπενού, μία άκρως οικογενειακή επιχείρηση, επιλέγουν τον δρόμο της εξόδου. Πάνω από 300 εταιρείες έχουν αποχωρήσει από το 2000 μέχρι σήμερα.
Η φυγή εταιρειών από το Χ.Α. τα τελευταία 25 χρόνια σε πολλές περιπτώσεις οφείλεται σε πτωχεύσεις ή σε εξαγορές και συγχωνεύσεις, αλλά και σε αποχώρηση από το ταμπλό με απόφαση των βασικών μετόχων. Τα διοικητικά έξοδα που ξεπερνούν ακόμα και το 1% του τζίρου των εισηγμένων, η γραφειοκρατία και η ολοκλήρωση του σκοπού εισαγωγής τους μετά την άντληση κεφαλαίων αποτελούν από τους βασικότερους λόγους εξόδου, σημειώνουν οι χρηματιστές.
Εισηγμένες εταιρείες που ελέγχονται από ξένα κεφάλαια, οι μητρικές εταιρείες επιλέγουν την έξοδο από περιφερειακές αγορές και τη διαπραγμάτευση μόνο σε ένα από τα μεγάλα χρηματιστήρια σε Ευρώπη ή Αμερική. Έτσι απαλλάσσονται από την υποχρέωση περιοδικής δημοσιοποίησης στοιχείων, αγοράς ιδίων μετοχών, ή αύξησης κεφαλαίου.
Μέσα στην τελευταία 20ετία οι τρεις χειρότερες χρονιές από την άποψη του αριθμού διαγραφών ήταν το 2006, το 2016 και το 2002. Συνολικά 86 εταιρείες βγήκαν από το ΧΑ στα προαναφερόμενα έτη. Σημειώνεται ότι ιστορικό υψηλό έκανε το Χρηματιστήριο το 2004, χρονιά κατά την οποία διαπραγματεύονταν οι μετοχές 360 εταιρειών.
Ρεκόρ διαγραφών από το Χρηματιστήριο το 2006
Το 2006 καταγράφηκε ρεκόρ διαγραφών, καθώς 41 εταιρείες εγκατέλειψαν το ταμπλό της χρηματιστηριακής αγοράς.
Εκτός είχαν τεθεί: Ευκλέιδης ΑΤΕ, FITCO Βιομηχανία Επεξεργασίας Μετάλλων, Εθνική Ακινήτων, Chipita International, Goody’s, Arrow AEEX, Εξέλιξη Α.Ε.Ε.Χ., Ευρωδυναμική Α.Ε.Ε.Χ., ΙΝΤΡΑΜΕΤ, Nexus Επενδυτική Α.Ε.Ε.Χ., Γενική Τροφίμων, ΔΙΟΛΚΟΣ Α.Ε.Ε.Χ., Δ.Α.Ν.Ε. SEA LINE ΑΝΕ, Connection, Datamedia, Ευρωπαϊκή Τεχνική, ΑΒΕΤΤΕ Τεχνοδομή Αδελφοί Μιχ. Τραυλού, Ο. ΔΑΡΙΓΚ & ΣΙΑ ΑΒΝΕ, Δυναμική Ζωής, Intersonic Advanced Technologies, Έμφασις Συστήματα Πληροφορικής, DOMUS Α.Ε.Ε.Χ., COSMOS, GLOBE, Θεσσαλική, Ξιφίας, Φιλίππου Δομικά Έργα, Alfa Alfa Συμμετοχές, Stabilton, ΑΛΦΑ ΜΠΕΤΟΝ, ΕΜΠΕΔΟΣ, Ipirotiki Software & Publications, Alfa Alfa Energy, Κεράνης Συμμετοχών, ΑΛΤΕ ΑΤΕ, Καζίνο Πόρτο Καρράς, Seafarm Ionian, Μουριάδης, INTERSAT, Μπαλάφας Κατασκευαστική και Sex Form.
Οι 29 από τις διαγραφείσες εταιρείες πτώχευσαν, ενώ 12 συγχωνεύτηκαν και απορροφήθηκαν από άλλη εισηγμένη. Ένα τέτοιο παράδειγμα ήταν η συγχώνευση ΔΕΛΤΑ και Chipita και η δημιουργία της Vivartia, η οποία έβγαλε εκτός ΧΑ την Chipita, τη Goody’s και τη Γενική Τροφίμων (Μπάρμπα Στάθης).
24 διαγραφές και μόλις δύο εισαγωγές στο Χρηματιστήριο το 2006
Στον αντίποδα, το 2006 πραγματοποιήθηκαν μόλις 2 νέες εισαγωγές.
Η δεύτερη χειρότερη χρονιά ήταν το 2016 με 24 διαγραφές και επίσης μόλις 2 εισαγωγές.
Ο λόγος που περισσότερες εταιρείες έφυγαν το 2016 από το ΧΑ – συγκεκριμένα οι 17 – ήταν η πτώχευση, ενώ 3 διαγράφηκαν λόγω συγχώνευσης από άλλη εισηγμένη.
Επίσης 3 διαγράφηκαν εξαιτίας χαμηλής παραγωγικής δραστηριότητας με βάση τον κανονισμό, ενώ η ΑΓΕΤ Ηρακλής έφυγε με απόφαση του βασικού μετόχου.
Οι διαγραφές εισηγμένων για το έτος 2002 ήταν 21 στον αριθμό, εκ των οποίων οι 4 αφορούσαν πτωχεύσεις (ΧΑΛΥΨ Δομικά Υλικά, ECON Βιομηχανίες, Αφοί Μαγρίζου και Διεθνής Βιομηχανία Ενδυμάτων).
Από τις υπόλοιπες οι 16 απορροφήθηκαν από άλλη εισηγμένη με τελική κατάληξη τη διαγραφή τους, ενώ ο έλεγχος μιας, της σοκολατοποιίας Παυλίδης, εκ των παραδοσιακότερων βιομηχανιών της χώρας που στο χαρτοφυλάκιο των προϊόντων της φιλοξενεί τη σοκολάτα «Υγείας», το αρχαιότερο ελληνικό brand name, πέρασε κατά 100% στην Kraft Foods και κάπως έτσι «αποχαιρέτησε» το ΧΑ.
Οι νέες εισαγωγές στο ΧΑ το 2002 έφθασαν τις 21.
Φέτος όμως, είναι μία άλλη χρονιά, καθώς το Χ.Α. μετρά ήδη τρεις νέες εισαγωγές, την Alter Ego Media, Fais Group και Qualqo με μεγάλες καλύψεις και οξύ επενδυτικό ενδιαφέρον. Εκτιμάται ότι η τάση θα αρχίσει να αντιστρέφεται, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζονται άλλα τρία ενημερωτικά δελτία να αποσταλούν προς έγκριση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μέχρι τέλος του χρόνου.