Ο Τραμπ απείλησε με δασμούς ΕΕ, Apple & Samsung και έριξε τις αγορές

Έριξε νέα «βόμβα» για δασμούς ο Τραμπ, που βάζει ξανά στο μάτι την ΕΕ. Εξετάζουν αντίποινα οι Ευρωπαίοι. Πώς αντέδρασαν οι αγορές

Ντόναλντ Τραμπ © EPA/SAMUEL CORUM / POOL

Πάνω που τα πράγματα έδειχναν να ηρεμούν στο διεθνές εμπόριο, ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε μέσω Truth Social με δασμούς, την ΕΕ, την Apple, τη Samsung και άλλους κατασκευαστές, που δεν κατονόμασε και έφερε ξανά τριγμούς στις διεθνείς αγορές.

Συγκεκριμένα, σε ανάρτησή του στο Truth Social, ο Τραμπ δήλωσε πως σκοπεύει να επιβάλει δασμό 50% σε όλα τα ευρωπαϊκά προϊόντα που εισάγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες από την 1η Ιουνίου 2025, αν οι εμπορικές συνομιλίες δεν σημειώσουν πρόοδο.

«Οι συζητήσεις μας δεν οδηγούν πουθενά», έγραψε, κατηγορώντας την Ε.Ε. πως δημιουργήθηκε «για να εκμεταλλεύεται τις Ηνωμένες Πολιτείες στο εμπόριο».

Ο Τραμπ υποστήριξε ότι οι πρακτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης —όπως ο ΦΠΑ, οι ποινές σε αμερικανικές εταιρείες, τα μη-νομισματικά εμπόδια και οι νομισματικοί χειρισμοί— ευθύνονται για ένα εμπορικό έλλειμμα άνω των 250 δισ. δολαρίων ετησίως. Και προειδοποίησε: ο δασμός θα εφαρμοστεί σε όλα τα προϊόντα που δεν κατασκευάζονται στις ΗΠΑ.

Δεν έμεινε όμως εκεί. Ο Τραμπ ανέφερε και την Apple, λέγοντας ότι κάθε iPhone που πωλείται στις Η.Π.Α. και δεν κατασκευάζεται εντός της χώρας θα επιβαρύνεται με δασμό 25%.

«Έχω από καιρό ενημερώσει τον Τιμ Κουκ ότι περιμένω τα iPhone να κατασκευάζονται στην Αμερική – όχι στην Ινδία ή αλλού», δήλωσε.

Η τοποθέτηση αυτή του Τραμπ εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική του για «επαναπατρισμό» της βιομηχανικής παραγωγής στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αν τελικά υλοποιηθεί η απειλή για 50% δασμό στην Ε.Ε., οι επιπτώσεις αναμένονται καταιγιστικές για το παγκόσμιο εμπόριο – και οι Βρυξέλλες ήδη ετοιμάζονται για απάντηση.

Μάλιστα, αργότερα, υποστήριξε ότι οι δασμοί που απείλησε να επιβάλει στην Apple θα στοχεύσουν επίσης και σε κατασκευαστές συσκευών όπως η Samsung. «Θα είναι περισσότεροι», είπε ο Τραμπ όταν ρωτήθηκε στον Λευκό Οίκο την Παρασκευή εάν η απειλή του για δασμούς αφορούσε μόνο την Apple. «Θα είναι επίσης η Samsung και οποιοσδήποτε κατασκευάζει αυτό το προϊόν, διαφορετικά δεν θα ήταν δίκαιο. Οπότε οποιοσδήποτε κατασκευάζει αυτό το προϊόν, και αυτό θα ξεκινήσει, υποθέτω, στα τέλη Ιουνίου».

Από το Οβάλ Γραφείο, ο Τραμπ δήλωσε ότι δεν επιδιώκει εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Ορίσαμε τους όρους της συμφωνίας. Είναι 50% τελωνειακοί δασμοί. Ακόμα, επανέλαβε τις αιτιάσεις του κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τον οποίο, η ΕΕ «δημιουργήθηκε για να κάνει κακό στις ΗΠΑ». «Είναι καιρός να παίξω αυτό το παιχνίδι όπως εγώ ξέρω», πρόσθεσε ο Ρεπουμπλικάνος δισεκατομμυριούχος.

Πώς αντέδρασε η ΕΕ στην «βόμβα» Τραμπ για δασμούς 50%

Από την πλευρά τους οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, αναφερόμενοι στις εξελίξεις, συνέστησαν, σήμερα Παρασκευή (23/5), «ηρεμία». «Όλα αυτά είναι μέρος της διαπραγμάτευσης», δήλωσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Ντικ Σχόοφ, κατά τη διάρκεια εβδομαδιαίας συνέντευξης Τύπου. «Θα εξετάσουμε με ψυχραιμία τις προτάσεις και θα απαντήσουμε σθεναρά και αποφασιστικά».

Η Σουηδή υπουργός Οικονομικών Ελίζαμπεθ Σβάντεσον χαρακτήρισε τη θέση του Τραμπ ως «μια παράλογη κλιμάκωση που θα μπορούσε να βλάψει τόσο την αμερικανική όσο και την ευρωπαϊκή οικονομία», προσθέτοντας ότι «χρειαζόμαστε περισσότερο ελεύθερο εμπόριο, όχι λιγότερο».

Η νέα υπουργός Οικονομίας και Εμπορίου της Γερμανίας, Κατερίνα Ράιχε, προειδοποίησε για άσχημα αποτελέσματα και για τις δύο πλευρές, εάν η ρητορική γίνει πολιτική. «Δεν υπάρχουν νικητές στις δασμολογικές διαμάχες», δήλωσε η Ράιχε στην εφημερίδα Rheinische Post. «Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα καταλήξει σε λύση με διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ. Οι τόσο υψηλοί δασμοί βλάπτουν εξίσου τις ΗΠΑ και την ΕΕ».

Ο Ιρλανδός αναπληρωτής πρωθυπουργός Σάιμον Χάρις δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις παραμένουν στο επίκεντρο της ΕΕ και της Ιρλανδίας. «Χρειαζόμαστε έναν ουσιαστικό, ήρεμο, μετρημένο και ολοκληρωμένο διάλογο με τις Ηνωμένες Πολιτείες», τόνισε. «Η βαθιά και διαρκής σχέση μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες αξίζει μια πιο σταθερή και ουσιαστική δέσμευση κατά την προσεχή περίοδο, σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί μια διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε.

Ο Γάλλος υπουργός Εμπορίου Λοράν Σεν Μαρτέν υποστήριξε σε ανάρτησή του στο X ότι «διατηρούμε την ίδια γραμμή: αποκλιμάκωση, αλλά είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε».

Ο Σιμόν Ταλιαπιέτρα, ανώτερος συνεργάτης του think tank Bruegel στις Βρυξέλλες, χαρακτήρισε την ανακοίνωση του Τραμπ «ψυχρό ντους για τις Βρυξέλλες – αν και υπάρχει ακόμα ελπίδα ότι πρόκειται για μια ακόμα διαπραγματευτική τακτική που αποσκοπεί στην αύξηση της πίεσης στις συνομιλίες».

Ο Μπραντ Σέτσερ, πρώην αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών που εργάζεται τώρα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, δήλωσε ότι η επόμενη κίνηση της ΕΕ θα μπορούσε να είναι τα αντίποινα, εάν ο Τραμπ πραγματοποιήσει την απειλή του.

«Ο Τραμπ πιθανότατα έχει φέρει την Ευρώπη σε μια θέση όπου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα βασικά κράτη μέλη θα καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι πρέπει να κλιμακώσουν για να αποκλιμακώσουν», έγραψε σε ανάρτησή του στο X. «Εάν ο Τραμπ δεν μπορέσει να πειστεί να κάνει πίσω, τότε η ΕΕ πιθανότατα θα ξεκινήσει τη διαδικασία αντιποίνων».

Έρχονται αντίποινα;

Σύμφωνα με το Bloomberg, η ΕΕ έχει προετοιμάσει ήδη δασμούς για αμερικανικά προϊόντα αξίας 21 δισ. ευρώ, ως απάντηση στους δασμούς του Τραμπ για τα μέταλλα, αλλά ανέβαλε την εφαρμογή τους μέχρι τα μέσα Ιουλίου. Ωστόσο, η εφαρμογή θα μπορούσε να επιταχυνθεί σε περίπτωση διακοπής των συνομιλιών.

Το ευρωπαϊκό μπλοκ ετοιμάζει επίσης έναν πρόσθετο κατάλογο δασμών σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 95 δισ. ευρώ σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων με την Ουάσιγκτον. Τα μέτρα αυτά θα στοχεύουν βιομηχανικά αγαθά, συμπεριλαμβανομένων των αεροσκαφών της Boeing, των αυτοκινήτων αμερικανικής κατασκευής και του μπέρμπον.

Στο κόκκινο οι διεθνείς αγορές

Η ανάρτηση του Αμερικανού προέδρου, προκάλεσε πανικό στο επενδυτικό κοινό, με τις ρευστοποιήσεις να εντείνονται στα διεθνή χρηματιστήρια.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με πτώση 1%, ενώ η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία είχε απώλειες 3%. Σε εθνικό επίπεδο ο FTSE 100 του Ηνωμένου Βασιλείου υποχώρησε κατά 0,2%, ο DAX της Γερμανίας και ο CAC 40 της Γαλλίας σημείωσαν πτώση 1,6% και στην περιφέρεια ο FTSE MIB στο Μιλάνο διολίσθησε σχεδόν 2%.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ο Γενικός Δείκτης, ενώ είχε γράψει υψηλό μέρας σε νέο υψηλό 15 ετών και τις 1.837 μονάδες έφυγε πτωτικά με… δύναμη ως τις 1,777 μονάδες, αλλά τελικα έκλεισε πάνω από τις 1.800 μονάδες με πτώση 1,42%. Η τεχνική ανάλυση είναι γεγονός ότι δικαιολογεί διόρθωση, σύμφωνα με τους χρηματιστές ως τις 1.750 μονάδες, καθώς αποτελεί την κορυφή της προηγούμενης περιόδου, κλείνοντας έτσι το όποιο τεχνικό κενό.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,61%, ο S&P 500 με πτώση 0,67% και ο τεχνολογικός Nasdaq διολίσθησε 1%.