Οι αμερικανικές εταιρείες με επικίνδυνες πιστοληπτικές αξιολογήσεις βιάζονται να πουλήσουν ομόλογα υψηλού κινδύνου πριν από την αναμενόμενη αναζωπύρωση των εμπορικών εντάσεων, αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times.
Οι εταιρείες με χαμηλότερες πιστοληπτικές αξιολογήσεις αξιοποίησαν την αγορά ομολόγων υψηλής απόδοσης για 32 δισ. δολάρια τον Μάιο, το υψηλότερο ποσό από τον Οκτώβριο, σύμφωνα με στοιχεία της JPMorgan. Οι πωλήσεις ομολόγων υψηλού κινδύνου την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου έχουν ήδη ξεπεράσει το συνολικό ποσό των 8,6 δισ. δολαρίων του Απριλίου.
Όπως σημειώνουν οι Financial Times, τραπεζίτες και επενδυτές αναφέρουν ότι αναμένουν σταθερή ροή νέων πωλήσεων χρέους κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου μήνα και μέχρι τον Ιούλιο, ενώ η ζήτηση παραμένει υψηλή και η αβεβαιότητα της αγοράς σχετικά χαμηλή.
Ωστόσο, η λήξη της 90ήμερης αναστολής των δασμών του Ντόναλντ Τραμπ, γνωστών ως «liberation day», στις αρχές του επόμενου μήνα, ενδέχεται να προκαλέσει νέα έξαρση της αβεβαιότητας, επαναλαμβάνοντας τις αναταραχές των αρχών Απριλίου που οδήγησαν σε στασιμότητα την αγορά νέων συναλλαγών μοχλευμένου χρέους.
Οι αγορές φοβούνται ένα νέο κύμα αστάθειας
«Μπαίνεις σε αυτά τα μοτίβα όπου η αγορά εισέρχεται σε μια φάση ηρεμίας και προτρέχει. Τώρα η κατάσταση είναι καλή, αλλά αυτό δημιουργεί τις προϋποθέσεις για κάποια αστάθεια τον Ιούλιο», δήλωσε ο David Forgash, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Pimco.
Τα επιπλέον κόστη που καταβάλλουν οι επικίνδυνοι εταιρικοί δανειολήπτες στους δανειστές σε σύγκριση με το χρέος της αμερικανικής κυβέρνησης, γνωστά ως spreads, αυξήθηκαν από 3,5 ποσοστιαίες μονάδες την 1η Απριλίου σε 4,61 ποσοστιαίες μονάδες την 7η Απριλίου, σύμφωνα με στοιχεία της Ice BofA.
Αυτό ήταν το υψηλότερο επίπεδο για τα κόστη δανεισμού των εταιρειών από τον Μάιο του 2023, καθώς οι επενδυτές απαίτησαν υψηλότερο ασφάλιστρο για τον πρόσθετο κίνδυνο που είδαν μετά την ανακοίνωση του Τραμπ για τους δασμούς στις 2 Απριλίου.
Καθώς φαινόταν να σημειώνεται πρόοδος στις εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, τα spreads υποχώρησαν στα επίπεδα που είχαν σημειωθεί στα τέλη Μαρτίου. Ωστόσο, δεν έχουν επιστρέψει στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα που είχαν σημειωθεί στα τέλη του 2024 και στις αρχές του 2025, όταν τα spreads των junk bonds έπεσαν κάτω από 3 ποσοστιαίες μονάδες.
Ένας τραπεζίτης που ασχολείται με τη μοχλευμένη χρηματοδότηση σημείωσε ότι οι αγορές χρέους κατάφεραν να αγνοήσουν όχι μόνο τους νέους δασμούς του Τραμπ, αλλά και τις παρατεταμένες συγκρούσεις στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη και μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, όταν αποφάσισαν αν και πόσο θα επενδύσουν.
Ωστόσο, δασμοί υψηλότεροι από τους αναμενόμενους ή μια νέα γεωπολιτική σύγκρουση που θα εμπλέκει μια παγκόσμια δύναμη «θα μπορούσαν να βάλουν εμπόδια», ανέφερε ο τραπεζίτης. «Δεν νομίζω ότι θα επιστρέψουμε στην κατάσταση του Απριλίου, όπου η αγορά είχε σταματήσει, αλλά σίγουρα θα προκαλέσει αύξηση των περιθωρίων», πρόσθεσε.
Ισχυρή ζήτηση για εταιρικά ομόλογα υψηλής πιστοληπτικής ικανότητας
Υπάρχει επίσης ισχυρή ζήτηση για εταιρικά ομόλογα υψηλής πιστοληπτικής ικανότητας. Οι στρατηγικοί της Bank of America αναφέρουν ότι αναμένουν οι πωλήσεις ομολόγων επενδυτικής βαθμίδας να κυμανθούν μεταξύ 110 και 120 δισ. δολαρίων τον Ιούνιο, το υψηλότερο ποσό για τον ημερολογιακό μήνα από το 2021.
Ο Kyle Stegemeyer, επικεφαλής των αγορών κεφαλαίου χρέους επενδυτικής βαθμίδας και του συνδικάτου στην US Bancorp, δήλωσε ότι αναμένει οι εταιρείες να συνεχίσουν να εκμεταλλεύονται τις περιόδους ηρεμίας στην αστάθεια πριν από πιθανές αυξήσεις λόγω των δασμών και των διαπραγματεύσεων για το φορολογικό νομοσχέδιο.
«Νομίζω ότι οι περισσότεροι εκδότες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι, αν υπάρχει μια ευκαιρία και το περιβάλλον είναι ελκυστικό, γιατί να περιμένουν μέχρι να πλησιάσει η λήξη;», αναρωτήθηκε.