Με μικρή άνοδο ξεκίνησαν οι ευρωαγορές την Τρίτη, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν στενά τις διεθνείς εμπορικές διαπραγματεύσεις και το ενδεχόμενο επαναφοράς δασμών από τις ΗΠΑ, με φόντο τη λήξη της 90ήμερης αναστολής των αυξήσεων στις εισαγωγές που είχε ανακοινώσει ο Ντόναλντ Τραμπ.
Συγκεκριμένα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 κινείται ανοδικά κατά 0,19%, φτάνοντας στις 542,38 μονάδες. Ο γερμανικός DAX ενισχύεται κατά 0,26% και διαμορφώνεται στις 23.971,53 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 επίσης προσθέτει 0,26% στις 8.784 μονάδες. Ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει μικρότερη άνοδο, της τάξης του 0,10%, αγγίζοντας τις 7.673,44 μονάδες. Αντιθέτως, ο ιταλικός FTSE MIB υποχωρεί ελαφρώς κατά 0,22%, στις 39.703,04 μονάδες.
Το θετικό κλίμα στην έναρξη της συνεδρίασης αντανακλά εν μέρει τις προσδοκίες για πρόοδο στις εμπορικές συνομιλίες αλλά και τη διατήρηση της σχετικής ηρεμίας στη Wall Street, μετά τα νέα ρεκόρ που σημείωσε χθες ο δείκτης S&P 500. Την ίδια ώρα, οι ασιατικές αγορές εμφάνισαν μικτές τάσεις, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να αποτιμήσουν το βάθος και τη δυναμική των επικείμενων εμπορικών συμφωνιών.
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, δήλωσε τη Δευτέρα ότι «υπάρχουν χώρες που διαπραγματεύονται καλόπιστα». Ωστόσο, δεν απέκλεισε την επαναφορά των δασμών στα επίπεδα που είχαν εξαγγελθεί στις 2 Απριλίου, αν δεν υπάρξει πρόοδος λόγω «πεισματικής στάσης» από κάποιες πλευρές. Αξιοσημείωτο είναι και το βήμα της Καναδικής κυβέρνησης να αποσύρει τον φόρο ψηφιακών υπηρεσιών, σε μια προσπάθεια να διευκολύνει τις εμπορικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ, μετά την απότομη διακοπή κάθε διαπραγμάτευσης που ανακοίνωσε ο Τραμπ την Παρασκευή.
Κεντρική Τράπεζα Βελγίου: Πιθανή μία νέα μείωση επιτοκίων
Ανησυχίες για την πορεία του πληθωρισμού και της ανάπτυξης στην ευρωζώνη εξέφρασε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Βελγίου, Πιερ Βουνς, στο πλαίσιο του ετήσιου φόρουμ της ΕΚΤ στη Σίντρα της Πορτογαλίας.
«Υπάρχει ευρεία συναίνεση ότι είμαστε πολύ κοντά στον στόχο του 2% για τον πληθωρισμό – η δουλειά έχει κατά βάση ολοκληρωθεί», ανέφερε ο Βουνς. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι η ευρωπαϊκή οικονομία έχει ήδη περάσει δύο χρόνια σχετικά ασθενούς ανάπτυξης, και παρότι υπάρχει προσδοκία ανάκαμψης, οι αυξημένες αβεβαιότητες ενδέχεται να την καθυστερήσουν εκ νέου.
«Αν χρειαστεί να υπάρξει νέα παρέμβαση από την ΕΚΤ, αυτή πιθανότατα θα είναι προς τα κάτω, δηλαδή μια νέα μείωση επιτοκίων. Δεν λέω ότι τη ζητώ, αλλά αν υπάρξει συζήτηση, θα είναι προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε.
Η ΕΚΤ μείωσε πρόσφατα το βασικό επιτόκιο της στο 2%, καθώς ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη υποχώρησε στο 1,9%. Ο Βουνς επισήμανε ότι η Τράπεζα θα συνεχίσει να παρακολουθεί τα μακροοικονομικά στοιχεία τους επόμενους μήνες, ειδικά την παραγωγική δραστηριότητα, και ενδεχομένως να χρειαστεί «να υιοθετήσει πιο υποστηρικτική στάση» αν δεν υπάρξει επαρκής βελτίωση.