UBS: Ανθεκτικές οι αγορές στο ρίσκο νέων δασμών

Καθώς πλησιάζει η λήξη της «ανταποδοτικής» εμπορικής αναστολής των ΗΠΑ, οι παγκόσμιες αγορές καταγράφουν νέα ιστορικά υψηλά

Αγορές © EPA/JESSICA LEE

Καθώς πλησιάζει η λήξη της «ανταποδοτικής» εμπορικής αναστολής των ΗΠΑ στις 9 Ιουλίου, οι παγκόσμιες αγορές καταγράφουν νέα ιστορικά υψηλά, εν μέσω εντατικοποίησης των διαπραγματεύσεων για τους δασμούς. Ο τεχνολογικά προσανατολισμένος Nasdaq και ο δείκτης S&P 500 ενισχύθηκαν κατά 0,5% τη Δευτέρα, ενώ ο παγκόσμιος δείκτης MSCI All Country World ανέβηκε 3,3% μέσα στην τελευταία εβδομάδα. Όπως αναφέρει σε νέα έκθεση η UBS, η αστάθεια για το παγκόσμιο εμπόριο παραμένει έντονη. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε τη Δευτέρα με νέους δασμούς κατά της Ιαπωνίας, επικαλούμενος την άρνηση της χώρας να δεχθεί εισαγωγές αμερικανικού ρυζιού. Παρόλα αυτά, ο επικεφαλής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου, Κέβιν Χάσετ, δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και πως αρκετές συμφωνίες αναμένεται να ανακοινωθούν μετά την Ημέρα Ανεξαρτησίας στις 4 Ιουλίου.

Το Σαββατοκύριακο, ο Καναδάς απέσυρε τη φορολογία ψηφιακών υπηρεσιών που στοχεύει αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας, έπειτα από την απόφαση του Τραμπ να διακόψει προσωρινά τις εμπορικές συνομιλίες. Το υπουργείο Οικονομικών του Καναδά ανακοίνωσε ότι οι δύο πλευρές θα επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις με στόχο μια συμφωνία έως τις 21 Ιουλίου.

Οι εξελίξεις αυτές αναμένεται να κυριαρχήσουν στις αγορές τις τελευταίες ημέρες πριν από την κρίσιμη ημερομηνία της 9ης Ιουλίου. Η UBS εκτιμά ότι οι βραχυπρόθεστες διακυμάνσεις δεν θα επηρεάσουν ουσιαστικά τη μακροπρόθεσμη πορεία των αγορών.

Τακτική «κλιμάκωσης-αποκλιμάκωσης» από την Ουάσιγκτον

Η στρατηγική της κυβέρνησης Τραμπ παραμένει συνεπής με την προσέγγιση της απειλής αρχικά, με στόχο την ταχύτερη επίτευξη συμφωνιών. Δεν αποκλείεται να επαναληφθεί η τακτική των επιθετικών δηλώσεων και στη συνέχεια συμβιβασμών. Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης της εμπορικής αναστολής για χώρες που διαπραγματεύονται «καλόπιστα». Η Ινδία ήδη επέκτεινε τη διαμονή των διαπραγματευτών της στην Ουάσιγκτον, ενώ και η Ε.Ε. στέλνει αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Μαρός Σέφτσοβιτς, ώστε να επιτευχθεί πρόοδος στις συνομιλίες.

Παρά τις ρητορικές εξάρσεις, η UBS εκτιμά ότι η Ουάσιγκτον δεν επιθυμεί ουσιαστική αύξηση των δασμών. Η έγκριση από τη Γερουσία της φιλόδοξης φορολογικής και δημοσιονομικής μεταρρύθμισης του Τραμπ αυξάνει το δημόσιο χρέος κατά 3,3 τρισ. δολάρια μέσα στην επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου. Σε αυτό το πλαίσιο, η διατήρηση της αναπτυξιακής δυναμικής καθίσταται κρίσιμη για την αναχαίτιση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ. Οι εμπορικές πολιτικές που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ύφεση μάλλον θα αποτραπούν, καθώς δεν συνάδουν με τους ευρύτερους οικονομικούς στόχους της κυβέρνησης.

Ήπια επίδραση των δασμών στην οικονομία

Ακόμη κι αν το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ περιορίσει τη χρήση του νόμου «Διεθνούς Έκτακτης Οικονομικής Εξουσίας» (IEEPA) ως νομική βάση για τους δασμούς, η κυβέρνηση ενδέχεται να στραφεί σε εναλλακτικά νομικά εργαλεία, διατηρώντας το συνολικό επίπεδο δασμών κοντά στα τρέχοντα επίπεδα, εξηγεί η UBS.

Αν και ένας μέσος αποτελεσματικός δασμός 15% αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από τη δεκαετία του 1930, δεν αναμένεται να οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση. Ο ανθεκτικός Αμερικανός καταναλωτής και η προσαρμοστικότητα των παγκόσμιων εφοδιαστικών αλυσίδων περιορίζουν την αρνητική επίδραση. Το μέτρο λειτουργεί περισσότερο ως ήπιο εμπόδιο στην ανάπτυξη και ενδεχομένως ως μικρή ώθηση στον πληθωρισμό.

Η UBS προτείνει στους επενδυτές που παραμένουν χαμηλά εκτεθειμένοι στις μετοχικές αγορές να αρχίσουν σταδιακά την ενίσχυση της θέσης τους σε διαφοροποιημένα διεθνή χαρτοφυλάκια. Οι προοπτικές για το 2026 και μετά κρίνονται θετικές, παρά τις περιστασιακές διακυμάνσεις λόγω της εμπορικής αβεβαιότητας.