Οριακές διακυμάνσεις στη Wall Street σήμερα (Τρίτη, 8/7). Οι συναλλαγές δεν παρουσίασαν σημαντικές αλλαγές, με τις αποφάσεις του Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με τους δασμούς και το εμπόριο να μπερδεύουν τους επενδυτές.
Ο γενικός δείκτης αναφοράς της αγοράς παρουσίασε ελάχιστες αλλαγές κλείνοντας με πτώση 0,07% στις 6,225.52 μονάδες, ενώ πτώση είχε και ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ο οποίος υποχώρησε κατά 0,37% στις 44,240.76 μονάδες. Ισχνά κέρδη 0,03% για τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq Composite που έκλεισε στις 20,418.46 μονάδες.
Ήταν φανερό πως οι έμποροι δυσκολεύονταν να παρακολουθήσουν τα αντικρουόμενα μηνύματα του Τραμπ για το εμπόριο. Ο Αμερικανός Πρόεδρος έδωσε παράταση στη προθεσμία για τους δασμούς ως την 1η Αυγούστου, αλλά στη συνέχεια δήλωσε ότι η νέα προθεσμία «δεν είναι 100% οριστική». Ωστόσο, σήμερα δημοσίευσε στο Truth Social ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή ή παράταση στην ημερομηνία της 1ης Αυγούστου. Την ίδια ώρα, ο Τραμπ ανακοίνωσε επίσης έναν υψηλό δασμό 50% στις εισαγωγές χαλκού. Όλα αυτά μπέρδεψαν τους επενδυτές.
Η άνευρη κίνηση της Τρίτης έρχεται μετά από το βαθύ sell-off της Δευτέρας, με τον Dow Jones να υποχωρεί κατά περισσότερες από 400 μονάδες, καθώς ο Τραμπ επέβαλε δασμούς 25% στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία. Ο Τραμπ επέβαλε νέους δασμούς σε τουλάχιστον 14 χώρες συνολικά τη Δευτέρα.
Οι επενδυτές περιμένουν περαιτέρω διευκρινίσεις, με πολλούς να αναμένουν ότι οι τελικοί δασμοί δεν θα είναι τόσο αυστηροί όσο έχει απειλήσει ο Τραμπ. «Αυτό που έχουμε δει από τον Απρίλιο είναι στην πραγματικότητα οι αγορές να ξεπερνούν την ιδέα ότι οι δασμοί θα είχαν ιδιαίτερα αρνητικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη, τα κέρδη, τον πληθωρισμό κ.λπ.», δήλωσε ο Μπιλ Μερτζ, επικεφαλής έρευνας κεφαλαιαγορών στη US Bank Wealth Management. «Το επενδυτικό κλίμα έχει μεταβληθεί πολύ σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και έχει γίνει πιο αισιόδοξο, όπως μπορούμε να δούμε στην τιμολόγηση της αγοράς μετοχών και στο πώς βρισκόμαστε κοντά σε όλα τα χρονικά υψηλά σε πολλαπλούς δείκτες».
Παρόμοιες απόψεις εκφράζουν και άλλοι αναλυτές: Παραμένει δύσκολο να προβλεφθούν οι οικονομικές επιπτώσεις από τους δασμούς και άλλες κυβερνητικές πολιτικές, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Εθνικής Ομοσπονδίας Λιανικού Εμπορίου, Τζακ Κλάινχεντς. «Το άγχος και η σύγχυση κυριαρχούν στην οικονομία και στις χρηματοπιστωτικές αγορές, καθώς η αβεβαιότητα σχετικά με τη δημόσια πολιτική έχει μεγαλώσει. Ήταν δύσκολο να κρίνουμε πώς οι αλλαγές πολιτικής θα επηρέαζαν την οικονομία στις αρχές του 2025 και παραμένει έτσι μέχρι και τώρα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.
Η Nvidia εκτοξεύτηκε σήμερα κλείνοντας σε κεφαλαιοποίηση αγοράς 4 τρισ. δολαρίων. Ωστόσο, οι τράπεζες συνέβαλαν στην επιβράδυνση της αγοράς, αφού η HSBC υιοθέτησε μια «πιο επιφυλακτική στάση» απέναντι στις μεγαλύτερες τράπεζες. Οι μετοχές της JPMorgan και η Τράπεζα της Αμερικής έχασαν 3%, ενώ η Goldman Sachs υποχώρησε κατά 2%.