Με τον γενικό δείκτη να μη δείχνει ότι έχει χωνέψει την περιοχή πάνω από τις 900 μονάδες, ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για την αγορά νέο αποτελεί ότι το 87% των ξένων που κάλυψαν την ΑΜΚ της ΔΕΗ, τοποθετήθηκαν στα 9 ευρώ με την τιμή της μετοχής στα 9,5 ευρώ, προεξοφλώντας την είσοδό της στον MSCI.
Παρά την αντίδραση των τραπεζών το προηγούμενο διάστημα, παρατηρούνται στο χρηματιστήριο της Αθήνας προσεκτικές κινήσεις συσσώρευσης, αναμένοντας βεβαίως την τάση από το εξωτερικό.
Σε κάθε περίπτωση από τα πρώτα λεπτά, η ΔΕΗ σκαρφαλώνει στα 9,60 ευρώ, η Coca Cola, στα 30,50 ευρώ. 1,15% τα κέρδη για τον ΟΤΕ αλλά οριακές οι απώλειες για την Alpha, στο 1,11 ευρώ, με τον τραπεζικό κλάδο να κινείται εκ νέου κάτω από την αντίσταση των 600 μονάδων. Αυτός είναι και ο λόγος που η αγορά υποχωρεί κατά 0,13%, στις 907 μονάδες και με τις συναλλαγές ιδιαίτερα περιορισμένες λίγο πάνω από 1 εκατ. ευρώ.
Πάντως, καλό θα ήταν, σύμφωνα με τους χρηματιστές, οι επενδυτές να έχουν στραμμένη την προσοχή τους και στο τι συμβαίνει στο εξωτερικό. «Οι αγορές έχουν… μπλέξει και δεν το ξέρουν» σχολίαζε νωρίτερα χρηματιστηριακός αναλυτής. Τα νέα που έρχονται από την Κίνα με την χρεοκοπία μιας ακόμα εταιρείας real estate της Kaisa Group, αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου της κρίσης που επελαύνει μετά το άνοιγμα της παγκόσμιας οικονομίας από τα περιοριστικά μέτρα ελέω κορονοϊού. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που τα διεθνή χρηματιστήρια και κυρίως στην Ευρώπη επανεμφανίζονται κλυδωνισμοί κι αναταράξεις. Κι αυτό, μία μέρα μετά την απόφαση της Fed που ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να μειώνει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων από το Νοέμβριο προκειμένου να τις τερματίσει το 2022, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για μια αύξηση των επιτοκίων στο τέλος του έτους ή στις αρχές του 2023.
Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα αρχίσει να μειώνει τις αγορές από το σημερινό επίπεδο των 120 δισ. δολ. το μήνα, κατά 15 δισ. δολ. αρχής γενομένης από το Νοέμβριο. Η διάσταση των επιπτώσεων από τα «κανόνια» στη κινέζικη αγορά ακινήτων, αρχής γενομένης προ μηνός από την Evergrande, ακόμα να αποτυπωθούν, προσκρούοντας ίσως, στη μυστικιστική πολιτική κάλυψης των κινέζικων αρχών.