Παρά τις μειώσεις θέσεων εκ μέρους των Ελλήνων διαχειριστών, το ενδιαφέρον για το Χρηματιστήριο Αθηνών μένει αμείωτο. Έξι είναι οι λόγοι, σύμφωνα με τους αναλυτές, που εκδηλώνεται ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές για τα ελληνικά assets, κάτι που άλλωστε κατέδειξε και το deal εξαγοράς μειοψηφικής συμμετοχής της Viva Wallet από την JP Morgan. Θεωρούν ότι οι ξένοι θα συνεχίσουν στο ίδιο μοτίβο κατά τη διάρκεια του τρέχοντος.
Οι λόγοι είναι οι εξής:
- Όπως έδειξαν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η Ελλάδα κέρδισε το στοίχημα του τουρισμού το 2021, με τα έσοδα να επιστρέφουν στο 51% των εσόδων του 2019 , στα 11 δισ. ευρώ. Η ανοδική τάση αναμένεται να κορυφωθεί φέτος με τον επικεφαλής του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού tour operator, της TUI να δηλώνει στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι οι κρατήσεις φέτος θα είναι διπλάσιες από πέρσι. Κι αν πέρσι οι ξένοι επενδυτές είχαν αμφιβολίες, τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος αίρουν, όπως σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς, τις αμφιβολίες τους.
- Η Ελλάδα δεν πρόκειται να μείνει αβοήθητη από την ΕΚΤ. Η Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας σε γαλλικό ραδιόφωνο υποστήριξε ότι το φαινόμενο του πληθωρισμού στην Ευρώπη θα είναι παροδικό και πως η λήξη των προγραμμάτων στήριξης των ευρωπαϊκών οικονομιών μέσω των προγραμμάτων επαναγοράς ομολόγων θα διακοπεί μεν, αλλά η Ευρώπη δεν έχει κανένα λόγο να «κυνηγάει» τις ΗΠΑ και την Fed στις αποφάσεις τους. Αυτό ερμηνεύεται από εγχώρια τραπεζικά στελέχη ότι δεν αλλάζει τίποτα απ’ ότι έχει υποστηρίξει η επικεφαλής της ΕΚΤ για τη χώρα μας ότι δηλαδή η Ελλάδα θα στηρίζεται από την ΕΚΤ έως ότου λάβει την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα. Για την οποία οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι μέχρι τέλος Μαΐου, θα έχει έρθει πιο κοντά.
- Οι πιο μετριοπαθείς οικονομικές εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ελλάδα για φέτος θα κινηθεί άνω του 5%.
- Το ενδιαφέρον ήταν έντονο την περασμένη Τετάρτη κατά τη διαδικασία της πρώτης έκδοσης ελληνικού 10ετούς τίτλου. Αν και εισερχόμαστε στην εποχή αύξησης των επιτοκίων, αφού η Γερμανία βλέπει ότι οι αρνητικές της αποδόσεις μάλλον θα αποτελέσουν παρελθόν και οι ΗΠΑ βλέπουν τον 10ετή τους τίτλο στα υψηλά δύο ετών, το ενδιαφέρον για το αντίστοιχης διάρκειας ελληνικό ομόλογο μεταφράστηκε σε προσφορές 15,5 δισ. ευρώ.
- H Εuroxx και η Eurobank αναδεικνύουν την επιστροφή του εγχώριου τραπεζικού κλάδου. Η σημαντική μείωση των προβληματικών δανείων (NPE) κατά 32 δισ. ευρώ το 9μηνο του 2021 , επιτεύχθηκε κυρίως μέσω τιτλοποιήσεων, σε μεγάλο βαθμό στο πλαίσιο των «Ηρακλής Ι» και «Ηρακλής ΙΙ». Ως εκ τούτου, οι ελληνικές τράπεζες πλέον δεν έχουν περιορισμούς από κινδύνους του παρελθόντος και υποστηρίζονται από την ισχυρή ρευστότητα και τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης. Εμφανίζονται έτσι έτοιμες να στηρίξουν την οικονομική ανάκαμψη μέσω της πιστωτικής επέκτασης, κίνηση που θα τις ευνοήσει μακροπρόθεσμα. Οι αναλυτές θεωρούν ότι το ελκυστικό story του κλάδου, που βασίζεται στη μείωση του κόστους κινδύνου και στην αύξηση των χορηγήσεων, παραμένει ανέπαφο παρά τις αρνητικές επιπτώσεις της παράτασης των μέτρων περιορισμού λόγω Covid-19.
- Η πολιτική σταθερότητα που πριν από τρία χρόνια δεν ήταν και τόσο σίγουρη, είναι πλέον γεγονός. Η κυβέρνηση έχει σταθερό προβάδισμα 10 ποσοστιαίων μονάδων έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις δημοσκοπήσεις, με τις εκλογές να μην φοβίζουν τους ξένους διαχειριστές όποτε κι αν γίνουν.