THEPOWERGAME

Δέκα μονάδες πάνω από τη βραχυπρόθεσμη στήριξη των 870 μονάδων έκλεισε την Τετάρτη ο γενικός δείκτης τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Σε μία ημέρα άσχημη για τις αγορές, τα ομόλογα, τις μετοχές και το bitcoin, οι επενδυτές φαίνεται πως ανησυχούν ότι τελικά η επόμενη μετά την πανδημία ημέρα δεν θα είναι και τόσο ρόδινη. Έλληνες διαχειριστές εκφράζουν τον προβληματισμό τους για την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ. Η άνοδος η οποία πυροδοτείται από το ράλι που σημειώνεται στα commodities, παρασύροντας ανοδικά τις τιμές. Δεν θα απέκλειαν δε, μικρή άνοδο των επιτοκίων, μπαίνοντας ένα τέλος στη μακρά πορεία αρνητικών επιτοκίων, αν και στην Ευρώπη ακούγονται καθησυχαστικές φωνές παραπέμποντας στο γενναίο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων της ΕΚΤ.
Πλέον, απαιτείται αυξημένη εγρήγορση από πλευράς επενδυτών, προκειμένου να τιμολογήσουν αν θα συνεχιστεί η χθεσινή εικόνα αποεπένδυσης από πολλά assets, όπως ομόλογα, μετοχές, εμπορεύματα, ασήμι και κρυπτονομίσματα και αν, έστω και με μικρή καθυστέρηση, ενεργοποιήθηκε το «sell in May and go away».
Μάλιστα, κατά την τελευταία ώρα των χθεσινών συναλλαγών, όταν οι ευρωπαϊκές αγορές κινήθηκαν προς νέα χαμηλά ημέρας, η εικόνα στο Χ.Α. θύμισε ήπιο «sell off», καθώς ενεργοποιήθηκαν κινήσεις «stop loss», μόλις ο Γενικός Δείκτης δοκίμασε τιμές χαμηλότερα των 889 μονάδων.
Όλα τα παραπάνω, απλά έρχονται να επιβεβαιώσουν τις εκτιμήσεις πως, αν η διόρθωση που ξεκίνησε από την Wall Street, δείξει επεκτατικές διαθέσεις σε χρόνο και κλάδους, με δεδομένο ότι οι διεθνείς αγορές έχουν τεράστια περιθώρια διόρθωσης, θεωρείται περισσότερο από βέβαιο ότι το Χ.Α. πολύ δύσκολα θα μπορέσει να παραμείνει αδιάφορο στους εισαγόμενους κραδασμούς.
«Η ανησυχία για τις πληθωριστικές πιέσεις αποτελεί, πλέον, το νούμερο ένα ρίσκο για τις αγορές. Κατ’ επέκταση, στο ζύγι θα μπουν οι προσδοκίες για την εκτιμώμενη ώθηση στα εταιρικά κέρδη το επόμενο διάστημα, έναντι της πιθανότητας τα επιτόκια να αυξηθούν νωρίτερα από το αναμενόμενο, παρόλη την πεποίθηση των Κεντρικών Τραπεζών ότι ο αυξανόμενος πληθωρισμός θα είναι μεταβατικός. Οι βραχυπρόθεσμες κινήσεις στο εξωτερικό δεν μπορούν να αφήσουν ανεπηρέαστο τον ΓΔ», εκτιμά η Leon Depolas Sec.
«Ο Γενικός Δείκτης συνεχίζει να πολιορκεί, ανεπιτυχώς προς το παρόν, την κρίσιμη αντίσταση των 908 μονάδων, με τη συναλλακτική υποχώρηση να μειώνει τις πιθανότητες επίτευξης της ανοδικής διαφυγής. Θα χρειαστεί να είμαστε υπομονετικοί, μέχρι να υπάρξουν οι ευνοϊκοί καταλύτες, για να συντελεστεί η αναρρίχηση του ΓΔ, με πρώτο στόχο τις 950 μονάδες», αναφέρει η Κύκλος ΑΧΕΠΕ.