Παρά το υψηλό στις 1.831 μονάδες, ο γενικός δείκτης στο Χρηματιστήριο κατέκτησε νέες κορυφές, κλείνοντας στις 1.827 μονάδες και με κέρδη 0,93%, με τις συναλλαγές να πλησιάζουν τα… 200 εκατ. ευρώ, καθώς μετά το άνοιγμα της Wall Street διακινήθηκαν περισσότερα από 70 εκατ. ευρώ.
Ανοδικά οι ευρωπαϊκές αγορές αυτή την ώρα, περιορίζοντας όμως, τα αρχικά κέρδη, μετά το πτωτικό ξεκίνημα, έστω και οριακά στην Wall Street. Απώλειες 0,4% για τον S&P αυτή την ώρα.
Η Κίνα αποφάσισε να μειώσει τα επιτόκια, ενώ κάτι φαίνεται στο βάθος του… τούνελ μετά τη χθεσινή επικοινωνία Τραμπ – Πούτιν για κατάπαυση του πυρός στο ουκρανικό μέτωπο. Νέα υψηλά για μια σειρά από μετοχές, ιστορικά ή πολυετή με τις τράπεζες να οδηγό. Κέρδη 2,66% για τον τραπεζικό δείκτη. Μετά την αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI όπου δεν υπήρχαν μεταβολές στον βασικό δείκτη (Standard) το ενδιαφέρον εστιάζεται στην τριμηνιαία αναδιάρθρωση του FTSE Russell στις 23/5 με τις αλλαγές να ισχύουν από την συνεδρίαση της 20ης Ιουνίου..
Ακολουθεί στις 30/5 η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την γερμανική Scope Ratings. Υπενθυμίζεται ότι η γερμανική Scope όπως και S&P και DBRS βαθμολογούν την Ελλάδα στο “ΒΒΒ” με “σταθερές” προοπτικές.
Επίσης, στο επίκεντρο και η αποκοπή των μερισμάτων, με τη σκυτάλη να παραδίδει η Eurobank στην Alpha Bank στις 23/5 η Alpha Bank με τα μετρητά να ανέρχονται στα 0,03 ευρώ, στις 26/5 η αποκοπή μερίσματος 0,48 ευρώ από την Τρ. Κύπρου, στις 3/6 η Εθνική σε μετρητά ποσό 0,433 ευρώ όπως και η Τρ. Πειραιώς την επιστροφή κεφαλαίου ποσού 0,298 ευρώ ανά μετοχή.
Στις 23/6 αποκόπτει μέρισμα 0,57 ευρώ ανά μετοχή η Optima bank. Θυμίζουμε ότι η αγορά έχει δει το αρνητικό πρόσημο μόλις τρεις φορές τον Μάιο.
Ισχυρές αγορές από το εξωτερικό στην Alpha, οδηγώντας την μετοχή σε νέο υψηλό 9 ετών. Έσπασαν ανοδικά τα προηγούμενα υψηλά Εθνική και Πειραιώς και ιστορική ανοδική κίνηση από τις Κύπρου και Optima. Νέα άνοδος για την Coca Cola, με την κεφαλαιοποίηση να αγγίζει μέσα στη μέρα τα 17,5 δις. ευρώ, 12 συνεχόμενες ανοδικές για την Quest, ιστορικό υψηλό για τον ΟΛΠ στα 45,50 ευρώ.
Κλείσιμο στα 6,60 ευρώ για την Κύπρου και κέρδη 1,8%, +5,65% η Optima, με κλείσιμο στα 17,96 ευρώ. Η μετοχή της Άλφα έκλεψε την παράσταση με άνοδο 3,96%, στα 2,68 ευρώ. Πληροφορίες στην αγορά κάνουν λόγο για συντονισμένες αγορές από νωρίς το πρωί από ευρωπαϊκά και αμερικανικά funds. Πάνω από τα 3 ευρώ η τιμή στόχος που δίνουν οι ξένοι οίκοι. Κέρδη ,147% για την ΕΤΕ στα 10,35 με υψηλό πάνω από τα 10,40 και +2,42% η μετοχή της Eurobank στα 2,66 ευρώ. Το πολυετές υψηλό εντοπίζεται στα 2,70 ευρώ. Νέα υψηλά, με κλείσιμο στα 5,70 ευρώ η Πειραιώς και κέρδη 2,96%.
Πάνω από 14 εκατ. κομμάτια άλλαξαν χέρια στην Άλφα, 1,6 εκατ. στην ΕΤΕ, 8 εκατ. στην Eurobank και 5,8 εκατ. στην Πειραιώς. Δεν κράτησε τα 13,92 ευρώ η ΔΕΗ, αλλά διατήρησε το θετικό πρόσημο, στα 13,77 ευρώ, από τα 47,18 ευρώ η Coca Cola, έκλεισε στα 46,98, επίπεδα που αποτελούν νέα υψηλά.
Πάνω από 444 χιλιάδες κομμάτια άλλαξαν χέρια στον ΟΤΕ που έκλεισε με απώλειες στα 16,88, αλλά κέρδη 1,69% για τον ΟΠΑΠ, στα 20,40 ευρώ και 302 χιλιάδες όγκο. Σχεδόν «αμετάβλητος» ο Μυτιληναίος, στα 43,90 ευρώ και 238 χιλιάδες όγκο.