Μεικτή εικόνα παρουσίασαν την Πέμπτη στο κλείσιμό τους οι κύριες ευρωπαϊκές αγορές, με τους επενδυτές αντιδρούν μουδιασμένα στις ανακοινώσεις για τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ και την πρόθεση της να περιορίσει το επόμενο τρίμηνο της αγορές ομολόγων.
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών επιβεβαιώθηκαν, καθώς η ηγεσία της ΕΚΤ αποφάσισε να προχωρήσει το ερχόμενο τρίμηνο με χαμηλότερους ρυθμούς στην αγορά ομολόγων στο PEPP, σε σχέση με τα δύο προηγούμενα τρίμηνα. Προεξοφλείται δε η σταδιακή στροφή της ΕΚΤ στη νομισματική πολιτική της προ PEPP περιόδου, γεγονός που από την ίδια την τράπεζα αποδίδεται στις ενδείξεις για ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Σημειώνεται δε ότι οι αλλαγές που ανακοινώθηκαν αφορούν μόνο στις αγορές στο PEPP, ενώ το κανονικό QE, τα επιτόκια και τα προγράμματα χρηματοδότησης των τραπεζών αναμένεται να διατηρηθούν ως είχαν.
Θετική ήταν η αποτίμηση των επενδυτών στα νέα που ήρθαν από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, καθώς οι αιτήσεις για νέα επιδόματα ανεργίας διαμορφώθηκαν στις 310.000 την περασμένη εβδομάδα, στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 18 μηνών, από όταν ξεκίνησαν δηλαδή οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν λόγω της πανδημίας.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600, στον απόηχο των εξελίξεων της Πέμπτης, σημείωσε οριακή υποχώρηση της τάξης του 0,06%, περιορίζοντας τις σημαντικές μεγαλύτερες απώλειες που κατέγραφε ενδοσυνεδριακά.
Στα εθνικά ταμπλό, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 0,08% στις 15.623,15 μονάδες, ενώ κέρδη κατέγραψε και ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,24%, κλείνοντας στις 6.684,72 μονάδες. Στον αντίποδα, ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε πτώση 1,01% στις 7.024,21 μονάδες.
Στα περιφερειακά ταμπλό, ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύθηκε κατά 0,13% στις 25.909,83 μονάδες, ενώ αντίθετα ο ισπανικός IBEX 35 υποχώρησε κατά 0,43% στις 8.800,60 μονάδες.
Αξιοσημείωτο γεγονός της ημέρα η «βουτιά» της μετοχής της easyJet που ξεπέρασε το 10%, ενώ η βρετανική αεροπορική εταιρεία αποκάλυψε ακόμη ότι απέρριψε προσφορά εξαγοράς από την ανταγωνιστική Wizz Air.