THEPOWERGAME

Χαμηλές πτήσεις και απώλειες στις κύριες ευρωπαϊκές αγορές την Τρίτη, καθώς οι επενδυτές εξακολουθούν να ανησυχούν για τις επόμενες κινήσεις των κεντρικών τραπεζών και την επιμονή του πληθωρισμού.
Ο «χορός» της αύξησης των επιτοκίων για τον Μάιο αναμένεται να κλείσει την Πέμπτη με τις ανακοινώσεις της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE), Μένει να φανεί αν η BoΕ θα ακολουθήσει τα χνάρια της ΕΚΤ ακολουθώντας ηπιότερη στάση στο επίπεδο της αύξησης, ή ακόμη και της Fed αφήνοντας ανοιχτό παράθυρο για πάγωμα στη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και στις ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, καθώς τα στοιχεία αυτά λειτουργούν πλέον ως «πυξίδα» για τις επιτοκιακές αποφάσεις της Fed. Στην ευρωζώνη οι αυταπάτες εξανεμίστηκαν από την προηγούμενη εβδομάδα, παρά την ηπιότερη αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης. Μετά τηΝ Κριστίν Λαγκάρντ, τη σκυτάλη της… προετοιμασίας της κοινής γνώμης πήρε και το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, ο Γ. Νάγκελ, είπε μιλώντας στη FAZ ότι πρέπει να υπάρξουν και άλλες αυξήσεις για να μειωθεί ο πληθωρισμός.
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600, αν και περιόρισε τις αρχικές απώλειες δεν απέφυγε το αρνητικό πρόσημο. Έκλεισε έτσι με υποχώρηση 0,33% στις 465,11 μονάδες, με τους περισσότερους επί μέρους κλάδους να βρίσκονται στο κόκκινο. Σημαντικές απώλειες 1,2% για τον κλάδο τεχνολογίας, ενώ μοναδική εξαίρεση ο κλάδος ταξιδιών που σημείωσε κέρδη 1,05% και ο κλάδος μέσων ενημέρωσης με κέρδη 0,86%.
Στα εθνικά ταμπλό, ο βρετανικός FTSE μετά την αργία της Δευτέρας λόγω της στέψης του βασιλιά Καρόλου Γ΄ επέστρεψε με απώλειες 0,18% στις 7.764 μονάδες. Απώλειες 0,59% στις 7.397 μονάδες και για τον γαλλικό CAC. Εξαίρεση για τον γερμανικό DAX με οριακά κέρδη 0,02% στις 15.955 μονάδες.
Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB υποχώρησε 0,16% στις 27.383 μονάδες και ο ισπανικός IBEX 35 έκλεισε 0,31% χαμηλότερα στις 9.183 μονάδες.