Ανακωχή ΗΠΑ-Κίνας, παγκόσμιο ράλι στις αγορές μέχρι νεωτέρας

Η ειρήνη 90 ημερών ΗΠΑ-Κίνας οδηγεί σε άλμα μετοχές, δολάριο, αποδόσεις ομολόγων, πετρέλαιο, που «ξεχνούν» τους δασμούς. Πάνω και το ΧΑ

Wall Street © EPA/JUSTIN LANE

Χρηματοοικονομική ευφορία, χωρίς λεπτομέρειες, μέχρι νεωτέρας. Τα χρηματιστήρια Οι αγορές σε Ανατολή και Δύση γιορτάζουν την εκεχειρία ΗΠΑ–Κίνας σαν να λύθηκαν όλα και “τιμολογούν” την με άλμα στα χρηματιστήρια για μετοχές, αποδόσεις ομολόγων, πετρέλαιο, ενώ υποχωρεί ο χρυσός, μετά την απόφαση για ανακωχή 90 ημερών.

Ανακάμπτουν και οι Big Tech προσυνεδριακά στις ΗΠΑ με τα futures στη Wall Street να στέλνουν σήμα για ράλι. Ωστόσο οι φόβοι για την εμπορική πολιτική των ΗΠΑ παραμένουν, παρά τα χειροκροτήματα της ημέρας. Η Ευρώπη ακολουθεί την άνοδο από την Ασία, ενώ και το ελληνικό χρηματιστήριο ενισχύεται σημαντικά με τραπεζικά καύσιμα. Ωστόσο, κατρακυλούν οι μετοχές των φαρμακευτικών εταιρειών μετά το σχέδιο Τραμπ για μείωση τιμών στα συνταγογραφούμενα φάρμακα στις ΗΠΑ.

Το “Buy America” σαρώνει ξανά τις παγκόσμιες αγορές

Το “Buy America” σαρώνει ξανά τις παγκόσμιες αγορές. Με την προσωρινή ανακωχή ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα να πυροδοτεί νέο ράλι οι παίκτες των αγορών φαίνεται να αγνοούν εντελώς το σοκ της “Ημέρας Απελευθέρωσης” του Τραμπ.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στον S&P 500 δείχνουν άνοδο σχεδόν 4% στην έναρξη της συνεδρίασης της Νέας Υόρκης, πιθανότατα ωθώντας τον δείκτη πάνω από τα επίπεδα της 2ας Απριλίου. Ο δείκτης Nasdaq 100 οδεύει προς είσοδο ξανά σε περιοχή «ανοδικής αγοράς» (bull market). Το δολάριο σημείωσε τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο εδώ και έναν μήνα, ενώ οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων αυξήθηκαν.

Μετά από ένα Σαββατοκύριακο διαπραγματεύσεων στη Γενεύη, ΗΠΑ και Κίνα ανακοίνωσαν μείωση δασμών και συμφώνησαν να δώσουν χρόνο η μία στην άλλη για την επίλυση διαφορών.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση και επιβεβαιώθηκε από αξιωματούχους σε ενημέρωση τη Δευτέρα, οι συνολικοί αμερικανικοί δασμοί ύψους 145% που επιβάλλονται σήμερα στα περισσότερα κινεζικά προϊόντα θα μειωθούν στο 30% έως τις 14 Μαΐου, περιλαμβανομένων των επιβαρύνσεων που συνδέονται με τη φαιντανύλη. Από την πλευρά της, η Κίνα θα μειώσει τους δικούς της δασμούς στα αμερικανικά προϊόντα από 125% σε 10%.

Η πρόοδος αυτή σηματοδοτεί ορόσημο στη σχέση των δύο οικονομικών υπερδυνάμεων, οι οποίες φέτος έχουν προκαλέσει αναταράξεις στις αγορές με αμοιβαίες απειλές που απειλούσαν να διαταράξουν το παγκόσμιο εμπόριο.

Το κόστος των δασμών

Οι πιέσεις από τον εμπορικό πόλεμο έχουν ήδη αρχίσει να πλήττουν τις επιχειρήσεις: εταιρείες όπως η UPS, η Ford και η Mattel έχουν αποσύρει τις προβλέψεις τους, επικαλούμενες την αβεβαιότητα γύρω από τους δασμούς που καθιστά αδύνατο τον σχεδιασμό.

Η μέση εταιρεία του S&P 500 αντλούσε το 2024 περίπου 6,1% των εσόδων της από πωλήσεις στην Κίνα ή σε κινεζικές εταιρείες, σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg Intelligence.

Ορισμένοι επενδυτές εκτιμούν ότι αυτή η αλλαγή κλίματος είναι αρκετή για να οδηγήσει σε ανάκαμψη των παγκόσμιων αγορών.

Μετά από πτώση σχεδόν 19% από τα υψηλά του Φεβρουαρίου, ο S&P 500 έχει ανακτήσει περίπου τα μισά από αυτά τα χαμένα κέρδη. Στις αγορές συναλλάγματος, η ανάκαμψη είναι πιο συγκρατημένη: ο δείκτης δολαρίου του Bloomberg παραμένει 2,7% χαμηλότερα από το επίπεδο της 2ας Απριλίου.

Για τους επενδυτές μετοχών, «δεν υπάρχει πλέον πτώση για να αγοράσεις· αν δεν είχες επενδύσει, τώρα είναι δύσκολο να μπεις», σχολίασε ο David Kruk, επικεφαλής συναλλαγών στη La Financiere de L’Echiquier. «Είναι μια πραγματικά οδυνηρή κατάσταση για όσους έχασαν την ανάκαμψη».

Οι τεχνολογικές μετοχές, που είχαν δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα, αναμένεται να ανοίξουν με ισχυρά κέρδη: Nvidia, Tesla και Apple σημείωναν άνοδο άνω του 5% στην προσυνεδριακή διαπραγμάτευση. Τα futures του Nasdaq 100 εκτοξεύτηκαν κατά 3,8%.

Πέφτουν τα ασφαλή καταφύγια

Τα “ασφαλή καταφύγια” υποχώρησαν: ο χρυσός, το γεν και το ελβετικό φράγκο σημείωσαν πτώση, ενώ το ευρώ υποχώρησε έως και 1,5% στο 1,1084 δολάριο, καταγράφοντας τη χειρότερη ημέρα του για φέτος.

Οι traders έσπευσαν επίσης να μειώσουν τα στοιχήματά τους για το μέγεθος των μελλοντικών μειώσεων επιτοκίων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες. Τα παράγωγα που συνδέονται με τις συνεδριάσεις της Fed δείχνουν πλέον μείωση 25 μονάδων βάσης τον Σεπτέμβριο — την προηγούμενη εβδομάδα προεξοφλούσαν αλλαγή ήδη από τον Ιούλιο.

«Τα νέα ήταν πολύ καλύτερα από το αναμενόμενο», δήλωσε στο Bloomberg ο Geoffrey Yu, στρατηγικός αναλυτής νομισμάτων στη BNY Mellon. «Αμφιβάλλω ότι η αγορά θα ξεχάσει τον Απρίλιο, αλλά τα χειρότερα σενάρια φαίνεται να ανήκουν πλέον στο παρελθόν και οι επενδυτές θα κατανεμηθούν ανάλογα».

Ορισμένοι επενδυτές εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί απέναντι στην έλλειψη λεπτομερειών στην ανακοίνωση και στον κίνδυνο νέας ανάφλεξης των εντάσεων ΗΠΑ–Κίνας.

Περιθώριο τριών μηνών για παιχνίδι

Αν και οι δύο χώρες έχουν περιθώριο τριών μηνών για να επιλύσουν τις διαφορές τους, πρόκειται για σύντομο χρονικό διάστημα για τόσο περίπλοκες διαπραγματεύσεις. Επιπλέον, παραμένει ασαφές τι θα συμβεί στο τέλος της περιόδου αποκλιμάκωσης. Όταν ρωτήθηκε τι προβλέπεται να γίνει μετά τις 90 ημέρες για να αποφευχθεί νέα αύξηση δασμών, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης της εκεχειρίας.

Στο μεταξύ, οι Κινέζοι εξαγωγείς είναι πιθανό να εκμεταλλευτούν το χρονικό παράθυρο για να αποστείλουν περισσότερα προϊόντα στις ΗΠΑ ή μέσω τρίτων χωρών, επιτείνοντας τις εμπορικές ανισορροπίες.

Ο Roberto Scholtes, επικεφαλής στρατηγικής της Singular Bank, σημείωσε ότι είναι απίθανο οι αμερικανικές μετοχές να επιστρέψουν σύντομα στα ιστορικά υψηλά τους. Τόνισε ότι ακόμη κι αν υπάρξει συμφωνία, οι επιχειρήσεις έχουν ήδη υποστεί ζημίες από τη σύγχυση και την αστάθεια της αμερικανικής οικονομικής πολιτικής.

Συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας: Τα θολά σημεία για τους επενδυτές

Η πεντασέλιδη, μη δεσμευτική συμφωνία μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας δεν επιβεβαίωσε στους νευρικούς επενδυτές ότι περιλαμβάνονται στην ελάφρυνση των δασμών, οι σπάνιες γαίες, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.

Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας δεν απάντησε άμεσα για το θέμα, ενώ εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών παρέπεμψε στα δεδομένα, ότι δηλαδή οι δασμοί στις κινεζικές εισαγωγές μειώνονται στο 30% από 145% και αντίστοιχα το Πεκίνο ρίχνει από το 125% στο 10% την επιβάρυνση στα αμερικανικά προϊόντα κατά την «εκεχειρία διάρκειας 90 ημερών», που προέκυψε κατά τις συνομιλίες στη Γενεύη.

Οι σπάνιες γαίες είχαν χαρακτηριστεί ως υπερόπλο στον εμπορικό πόλεμο καθώς η Κίνα κατέχει το 34% των παγκόσμιων κοιτασμάτων στο έδαφός της, παράγει το 60% των σπάνιων γαιών στον κόσμο και επεξεργάζεται το 85% εξ’ αυτών.

Εν αναμονή διευκρινίσεων, οι οικονομικοί αναλυτές θυμίζουν ότι η Κίνα, βάσει της συμφωνίας ανακοίνωσε ότι θα αναστείλει ή θα ακυρώσει τα «μη δασμολογικά αντίμετρα» που έχει επιβάλει στις ΗΠΑ από τις 2 Απριλίου, ενώ επτά σπάνιες γαίες προστέθηκαν στις 4 Απριλίου στον κατάλογο ελέγχου εξαγωγών, επομένως «υπάρχει πιθανότητα να συμπεριλαμβάνονται στις παραχωρήσεις του Πεκίνου για τη συμφωνία.

Η εξάρτηση των ΗΠΑ στην εισαγωγή σπάνιων γαιών προκάλεσαν εκτεταμένες ανησυχίες σχετικά με τις προμήθειες προς τη Δύση, ακόμη και από τον Έλον Μασκ, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ έσπευσε να εξασφαλίσει συμφωνία για συνεκμετάλλευση με την Ουκρανία.

«Καρφί Μπέσεντ προς την ΕΕ»

Η συνάντηση στη Γενεύη πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες αφότου ο Τραμπ αποκάλυψε εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία, την πρώτη με οποιαδήποτε χώρα από τότε που εξαπέλυσε την επίθεση των παγκόσμιων δασμών.

«Kαρφί» του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ότι «έχει μείνει αρκετά πίσω», σε αντίθεση με την Βρετανία και την Ελβετία που, όπως είπε, έχουν προχωρήσει σημαντικά στη διαδικασία σύναψης εμπορικής συμφωνίας με την Ουάσιγκτον.

«Τα αγκάθια της φαιντανύλης και του γουάν»

Το «καρφί» προς την Κίνα, ήρθε από τον έτερο αμερικανό διαπραγματευτή στη Γενεύη, τον εκπρόσωπο το υπουργείου Τζέιμισον Γκριρ, ο οποίος σχολίασε ότι «ενώ άλλες χώρες έχουν εμπλακεί σε εμπορικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ, η Κίνα ήταν το μόνο έθνος που αντέδρασε».

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ ​​Μπέσεντ, αναφέρθηκε στο μεταξύ σε ένα ακόμη αγκάθι»:

Στις αμερικανο -σινικές διαπραγματεύσεις στη Γενεύη, υπήρξαν «έντονες» συζητήσεις για τη φαιντανύλη το οπιοειδές, για το οποίο καταδικάζει ο Ντόναλντ Τραμπ ως βασική αιτία θανάτου στη χώρα επιβάλλοντας δασμούς 20% «για να σταματήσει τηνλαθραία διακίνηση».

Σε μια χαρακτηριστική στιγμή, ο Μπέσεντ, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, σήκωσε λίγη ζάχαρη από ένα πιάτο στο τραπέζι και είπε στους Κινέζους αξιωματούχους πως η ποσότητα αυτή θα μπορούσε να σκοτώσει έναν άνθρωπο αν ήταν φαιντανύλη. Ο Αμερικανός υπουργός, αμέσως μετά, πήρε περισσότερη ζάχαρη, εξηγώντας ότι αυτή η ποσότητα θα μπορούσε να σκοτώσει ανθρώπους σε ολόκληρη τη Γενεύη. Όταν πρόσθεσε ακόμη περισσότερη, είπε πως «τόση φαιντανύλη θα μπορούσε να σκοτώσει ανθρώπους σε όλη την Ελβετία».

Η Κίνα πάντως, χαιρέτισε την «ουσιαστική πρόοδο» που σημειώθηκε στις συνομιλίες, ως εξέλιξη που συνάδει με το «κοινό συμφέρον όλου του κόσμου», και δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι η Ουάσινγκτον πρέπει να συνεχίσει να συνεργάζεται με την Κίνα «για να διορθώσει την λανθασμένη πρακτική των μονομερών αυξήσεων των δασμών».

Η αμερικανική πλευρά διευκρίνισε επίσης ότι δεν υπήρξε συζήτηση για το γουάν, που χαρακτηρίζεται ως επιπλέον αγκάθι καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ έχει επανειλημμένα κατηγορήσει το Πεκίνο ότι αποδυναμώνει το νόμισμά του για να ενισχύσει τις εξαγωγές, υπό την ανοχή της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας που χαλάρωσε πρόσφατα τον έλεγχο.

Ο εμπορικός πόλεμος έχει ήδη επηρεάσει την οικονομία των ΗΠΑ με το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν στην πρώτη τριμηνιαία συρρίκνωση από τις αρχές του 2022.

Ο αντίκτυπος των υψηλών δασμών γίνεται επίσης έντονα αισθητός στην Κίνα, της οποίας οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ μειώθηκαν απότομα κατά 21% τον Απρίλιο, σύμφωνα με τον υπολογισμό του CNN, ενώ και η κινεζική βιομηχανική δραστηριότητα συρρικνώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 16 μηνών τον Απρίλιο.

 

ΙΛΥΔΑ
0.00%
2.30
AKTR
1.14%
5.31
ΔΕΗ
1.97%
13.95
ΜΠΛΕΚΕΔΡΟΣ
0.00%
3.90
ΕΛΠΕ
2.01%
7.87
ΠΕΤΡΟ
2.31%
8.86
ΟΛΠ
-1.05%
42.35
TITC
1.75%
40.70
ΓΕΚΤΕΡΝΑ
0.32%
18.95
ΕΥΑΠΣ
0.00%
3.30
ΛΟΥΛΗ
1.69%
3.62
ΛΕΒΠ
0.00%
0.00
ΠΡΕΜΙΑ
3.00%
1.24
NOVAL
1.27%
2.40
ΙΝΤΚΑ
0.66%
3.06
ΧΑΙΔΕ
-2.94%
0.66
ΔΡΟΜΕ
0.32%
0.31
ACAG
-0.33%
5.96
ΑΣΚΟ
0.58%
3.49
ΚΥΡΙΟ
16.91%
1.12
ΣΑΤΟΚ
0.00%
0.00
ΛΕΒΚ
-3.25%
0.24
ΝΑΚΑΣ
0.66%
3.06
BOCHGR
4.33%
6.26
ΚΕΚΡ
-2.76%
1.24
ΠΛΑΘ
0.26%
3.86
ΡΕΒΟΙΛ
0.62%
1.64
ΕΛΛ
0.37%
13.75
ΥΑΛΚΟ
0.00%
0.00
ΙΚΤΙΝ
0.15%
0.35
ΟΠΑΠ
-0.91%
19.56
ΜΥΤΙΛ
1.59%
42.14
ΔΟΜΙΚ
-4.78%
1.99
ΦΡΛΚ
1.90%
4.03
ΜΕΡΚΟ
4.07%
35.80
ΣΑΡ
-0.29%
13.80
ΟΤΟΕΛ
1.92%
11.66
ΚΡΙ
1.32%
16.90
ΙΑΤΡ
0.28%
1.81
ΠΑΙΡ
4.01%
0.83
ΜΟΤΟ
0.00%
2.71
ΣΠΕΙΣ
1.01%
6.02
ΚΟΡΔΕ
1.74%
0.41
ΠΡΟΦ
0.71%
5.66
ΒΟΣΥΣ
0.00%
2.10
ΕΛΙΝ
1.40%
2.18
OPTIMA
1.89%
16.20
ΑΚΡΙΤ
2.52%
0.98
ΚΕΠΕΝ
-1.16%
1.70
EVRR
47.06%
0.25
ΔΟΥΡΟ
0.00%
0.00
ΠΡΔ
1.71%
0.24
ΑΑΑΚ
4.95%
5.30
ΑΤΡΑΣΤ
0.23%
8.70
ΒΙΟΚΑ
0.60%
1.69
ΠΑΠ
1.12%
2.71
ΙΝΤΕΤ
0.00%
1.25
ΠΕΙΡ
1.96%
5.40
ΜΙΝ
0.00%
0.46
ΕΤΕ
3.11%
10.11
ΒΙΟΤ
-3.85%
0.20
ΑΛΜΥ
0.78%
5.18
ΤΡΕΣΤΑΤΕΣ
0.93%
1.64
ΜΕΝΤΙ
0.93%
2.16
ΜΟΗ
2.36%
22.52
ΟΛΘ
1.18%
34.20
ΣΕΝΤΡ
-1.24%
0.32
ΕΕΕ
-3.80%
44.00
ΚΟΥΕΣ
0.74%
6.82
ΕΥΔΑΠ
0.69%
5.81
ΜΙΓ
1.01%
3.00
ΦΛΕΞΟ
0.65%
7.70
ΦΡΙΓΟ
-2.76%
0.28
ΔΑΙΟΣ
-0.48%
4.18
ΦΑΙΣ
0.40%
3.74
ΛΑΝΑΚ
-2.25%
0.87
CENER
2.79%
9.22
ΝΑΥΠ
-1.41%
0.70
ΙΝΤΕΚ
-0.48%
6.26
ΜΑΘΙΟ
0.00%
0.61
ΚΑΡΕΛ
1.27%
320.00
ΑΤΤ
2.26%
0.77
ΑΤΤΙΚΑ
0.00%
2.12
ΕΣΥΜΒ
1.35%
1.20
ΕΥΡΩΒ
4.02%
2.59
ΚΤΗΛΑ
5.00%
2.10
ΕΛΣΤΡ
4.35%
2.16
ΑΔΜΗΕ
-0.34%
2.95
DIMAND
0.70%
8.64
ΒΙΟΣΚ
2.23%
1.61
ΑΒΑΞ
2.31%
2.04
ΕΛΛΑΚΤΩΡ
-1.56%
1.26
ΠΛΑΚΡ
-1.38%
14.30
ΛΑΒΙ
1.24%
0.82
EVR
9.93%
1.66
ΓΕΒΚΑ
1.37%
1.49
ΑΛΦΑ
4.51%
2.55
ΟΤΕ
2.26%
17.18
ΜΕΒΑ
1.31%
4.64
ΑΣΤΑΚ
2.46%
7.50
ΞΥΛΠ
0.00%
0.00
ΙΝΛΟΤ
-0.19%
1.06
CNLCAP
-0.74%
6.75
ΑΤΕΚ
-23.66%
0.86
ΛΑΜΨΑ
0.00%
0.00
ΕΚΤΕΡ
1.52%
2.00
ΔΑΑ
-0.27%
9.08
ΑΝΔΡΟ
0.59%
6.80
ΞΥΛΚ
0.85%
0.24
ΠΡΟΝΤΕΑ
0.00%
5.90
ΜΠΕΛΑ
2.05%
28.90
ΚΟΥΑΛ
2.58%
1.11
ΕΛΒΕ
-1.60%
4.92
ΤΖΚΑ
0.00%
1.24
ΕΛΧΑ
6.97%
2.15
ΑΡΑΙΓ
1.75%
12.78
ΕΠΙΛΚ
0.00%
0.00
ΜΟΝΤΑ
1.01%
4.00
ΜΟΥΖΚ
0.00%
0.00
ΙΝΛΙΦ
1.22%
4.97
ΟΛΥΜΠ
0.90%
2.24
ΑΒΕ
3.90%
0.48
ΛΟΓΟΣ
-0.60%
1.67
ΠΕΡΦ
1.18%
5.99
ΤΡΑΣΤΟΡ
-0.83%
1.20
ΕΛΤΟΝ
0.30%
1.69
ΣΠΥΡ
-10.00%
0.14
ΣΑΡΑΝ
0.00%
0.00
ΛΑΜΔΑ
-0.91%
6.53
AEM
-0.48%
4.11
ΒΙΟ
1.79%
5.70
ΜΠΤΚ
0.00%
0.00
ΕΧΑΕ
5.12%
5.75
ΟΡΙΛΙΝΑ
0.00%
0.77
ΣΙΔΜΑ
-0.35%
1.42
ΣΠΙ
1.87%
0.54
ΕΒΡΟΦ
0.79%
1.91
ΜΠΡΙΚ
-0.39%
2.57