Πτωτικές κινήσεις καταγράφηκαν κατά κύριο λόγο στα ασιατικά χρηματιστήρια εν μέσω ανησυχιών για τις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας και φόβων για την ανάπτυξη στην Ιαπωνία μετά το αρνητικό πρόσημο που κατέγραψε το ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο
Οι χρηματιστηριακές αγορές της Ασίας-Ειρηνικού κατέγραψαν κυρίως απώλειες την Πέμπτη, αποκλίνoντας από τη θετική πορεία της Wall Street, καθώς οι επενδυτές αξιολογούσαν τις τελευταίες εξελίξεις στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225 υποχώρησε κατά 0,1% και έκλεισε στις 37.755,51 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος Topix σημείωσε πτώση 0,88% στις 2.738,96 μονάδες. Στη Νότια Κορέα, ο Kospi υποχώρησε κατά 0,73% στις 2.621,36 μονάδες, ενώ ο Kosdaq με μικρότερη κεφαλαιοποίηση έχασε 0,79% και έκλεισε στις 733,23 μονάδες.
Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε κατά 0,5%, ενώ ο CSI 300 της ηπειρωτικής Κίνας σημείωσε απώλειες 0,87%. Στην Ινδία, ο δείκτης Nifty 50 υποχώρησε οριακά κατά 0,16%.
Αντίθετα, η αυστραλιανή αγορά διαφοροποιήθηκε από την ευρύτερη τάση, με τον δείκτη S&P/ASX 200 να ενισχύεται κατά 0,22% και να κλείνει στις 8.297,5 μονάδες.
«Αν και οι αγορές έχουν σε μεγάλο βαθμό ενσωματώσει την κορύφωση των μακροοικονομικών πιέσεων που συνδέονται με τους δασμούς, παραμένουμε επιφυλακτικοί για ένα δεύτερο κύμα μεταβλητότητας, αυτή τη φορά λόγω αβεβαιότητας στη δημοσιονομική πολιτική και ασθενών οικονομικών δεδομένων από τις ΗΠΑ», ανέφεραν στο CNBC αναλυτές της Citi σε σημείωμά τους.
Στην αμερικανική αγορά, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης υποχώρησαν ελαφρώς στη διάρκεια της νύχτας, παρά την τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση του S&P 500, ο οποίος έκλεισε με μικρή άνοδο 0,10% στις 5.892,58 μονάδες. Ο Nasdaq Composite ενισχύθηκε κατά 0,72% στις 19.146,81 μονάδες, ενώ ο Dow Jones υποχώρησε κατά 89,37 μονάδες ή 0,21%, κλείνοντας στις 42.051,06.
Η άνοδος της Wall Street τις τελευταίες ημέρες ενισχύθηκε από την προσωρινή αναστολή της δασμολογικής αντιπαράθεσης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, που συμφωνήθηκε νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα.
Πτώση ΑΕΠ στην Ιαπωνία φέρνει αστάθεια στα ασιατικά χρηματιστήρια
Η ιαπωνική οικονομία συρρικνώθηκε για πρώτη φορά μετά από ένα έτος, με πτώση 0,2% λόγω εξασθένησης των εξαγωγών.
Η οικονομία της Ιαπωνίας κατέγραψε συρρίκνωση για πρώτη φορά μέσα σε έναν χρόνο, υποχωρώντας κατά 0,2% το πρώτο τρίμηνο του έτους, καθώς οι εξαγωγές σημείωσαν απότομη πτώση, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της κυβέρνησης που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Παρασκευή.
Τα στοιχεία για το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) ήταν χειρότερα από την αναμενόμενη πτώση 0,1%, σύμφωνα με έρευνα του Reuters μεταξύ οικονομολόγων.
Σε ετησιοποιημένη βάση, η ιαπωνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,7% στο πρώτο τρίμηνο, υπερβαίνοντας επίσης την πτώση κατά 0,2% που είχε προβλεφθεί στην ίδια έρευνα.
Οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 0,6% σε τριμηνιαία βάση, αφαιρώντας 0,8 ποσοστιαίες μονάδες από την αύξηση του ΑΕΠ, καθώς η αβεβαιότητα που προκαλούν οι εμπορικές πολιτικές του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, επηρεάζει την εξαγωγικά προσανατολισμένη οικονομία της Ιαπωνίας. Αντιθέτως, η εσωτερική ζήτηση αποτέλεσε θετικό στοιχείο, σημειώνοντας αύξηση 0,6% στο ίδιο διάστημα και προσθέτοντας 0,7 ποσοστιαίες μονάδες στο ΑΕΠ.
Ωστόσο, σε ετήσια βάση, το ιαπωνικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,7%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από το πρώτο τρίμηνο του 2023 και υπερβαίνοντας την αύξηση 1,3% που είχε σημειωθεί το τέταρτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.
Τα στοιχεία για το ΑΕΠ της Ιαπωνίας δημοσιεύονται ενώ η χώρα βρίσκεται σε εμπορικές διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να έχει επιτευχθεί οριστική συμφωνία.
Ιστορικό ρεκόρ ξένων επενδύσεων στην Ιαπωνία εν μέσω εμπορικών εντάσεων
Ρεκόρ εισροών ξένων κεφαλαίων σε μετοχές και ομόλογα καταγράφηκε στην Ιαπωνία τον Απρίλιο στη σκιά των δασμών Τραμπ. Η Ιαπωνία προσέλκυσε ιστορικά υψηλές εισροές ξένων κεφαλαίων σε μετοχές και μακροπρόθεσμα ομόλογα τον Απρίλιο, καθώς οι επενδυτές εγκατέλειπαν τις αμερικανικές αγορές υπό το βάρος των εμπορικών επιθέσεων του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ εναντίον συμμάχων και αντιπάλων.
Σύμφωνα με στοιχεία της ιαπωνικής κυβέρνησης, οι ξένοι επενδυτές αγόρασαν τίτλους αξίας 8,21 τρισεκατομμυρίων γιεν (56,6 δισ. δολάρια) σε μετοχές και μακροχρόνια κρατικά ομόλογα μέσα στον Απρίλιο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη καθαρή μηνιαία εισροή από την έναρξη καταγραφής των σχετικών στοιχείων από το υπουργείο Οικονομικών της Ιαπωνίας το 1996, σύμφωνα με την Morningstar.
«Το σοκ των δασμών Τραμπ φαίνεται να άλλαξε τις προοπτικές των διεθνών επενδυτών για την αμερικανική οικονομία και την απόδοση των περιουσιακών στοιχείων, οδηγώντας σε διαφοροποίηση προς άλλες μεγάλες αγορές, όπως η Ιαπωνία», δήλωσε ο Yujiro Goto, επικεφαλής στρατηγικής συναλλάγματος της Nomura στην Ιαπωνία.
Η Ιαπωνία ζητεί πλήρη άρση των δασμών από ΗΠΑ
Η Ιαπωνία έδειξε ότι είναι έτοιμη να καθυστερήσει τη συμφωνία με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, όσον αφορά τους δασμούς, επιδιώκοντας την πλήρη άρση του 25% δασμού στις εισαγωγές ιαπωνικών αυτοκινήτων, ώστε να αποφύγει μια πολιτική αντίδραση στο εσωτερικό.
Oπως μεταδίδουν οι Financial Times, η Ιαπωνία, που είναι ο μεγαλύτερος εξωτερικός επενδυτής των ΗΠΑ και στενότερος σύμμαχος στην Ασία, επιθυμεί να διατηρήσει τις σχέσεις με την Ουάσινγκτον σε καλό επίπεδο, με τον Πρωθυπουργό Σιγκερού Ισίμπα να δίνει αρχικά προτεραιότητα στη συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις πριν από άλλες χώρες.