Σύγκρουση Goldair και Σαββίδη για το Στρατόπεδο Γκόνου

Η μονομαχία Goldair Cargo και ΟΛΘ για το Στρατόπεδο Γκόνου, το οποίο συνδέεται οδικά και σιδηροδρομικά με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης

Στρατόπεδο Γκόνου © ΓΑΙΑΟΣΕ

Συρρικνώνεται ο αριθμός των ενδιαφερομένων για το Στρατόπεδο Γκόνου. Από τέσσερις, που ξεκίνησαν αρχικά, με τις κινήσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα φαίνεται ότι οδηγούμαστε σε μια νέα μονομαχία μεταξύ του «αμερικανο-κινούμενου» Goldair Cargo και του ΟΛΘ, που ελέγχεται από τον ομογενή και εκ Ρωσίας ορμώμενο επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη.

Το ενδιαφέρον του τελευταίου θεωρείται αυτονόητο, καθώς το Στρατόπεδο Γκόνου βρίσκεται στην «αυλή» του, δηλαδή σε μικρή απόσταση από τις εγκαταστάσεις του λιμένα Θεσσαλονίκης. Το ακίνητο, έκτασης 672 στρεμμάτων, βρίσκεται στη δυτική πλευρά του λεκανοπεδίου της Θεσσαλονίκης και σε απόσταση μόλις 8 χλμ. από τις εγκαταστάσεις του ΟΛΘ.

Εξίσου σημαντικό είναι ότι τα δύο ακίνητα, Γκόνου και λιμάνι της Θεσσαλονίκης, συνδέονται τόσο οδικά, όσο και σιδηροδρομικά. Επίσης, δίπλα από το Στρατόπεδο Γκόνου διέρχονται μεγάλοι σιδηροδρομικοί και οδικοί άξονες (ΠΑΘΕ, Εγνατία). Επιπλέον, το ακίνητο θεωρείται ιδεώδες για εμπορευματικό κέντρο, τόσο της Βορείου Ελλάδος, όσο και κυρίως για τα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη.

Επομένως, ο Ιβάν Σαββίδης θα επιδιώξει να κερδίσει αυτό το ακίνητο, που θα ενδυναμώσει την παρουσία του, αλλά και τις εγκαταστάσεις του ΟΛΘ στην περιοχή. Ρευστότητα πλέον διαθέτει ικανοποιητική, ειδικά μετά τη σημαντική αύξηση της κεφαλαιοποίησης του ΟΛΘ, που πλέον ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ.

Απέναντί του, ωστόσο, στέκεται ο όμιλος Goldair Group και ο επιχειρηματίας Καλλίνικος Καλλίνικος. Ο τελευταίος φαίνεται να έχει σχηματίσει έναν ισχυρό φορέα διεκδίκησης του ακινήτου, με στόχο να το μετασχηματίσει το Στρατόπεδο Γκόνου στο δεύτερο μεγαλύτερο εμπορευματικό κέντρο της χώρας, μετά το Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο (ΘΕΚ), που τώρα η Goldair Group τώρα αναπτύσσει μαζί με την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ.

Στην εξίσωση αυτήν θα πρέπει να συνυπολογιστούν οι σύμμαχοι της Goldair, οι οποίοι θα είναι ο όμιλος Άκτωρ και ο όμιλος Φουρλή. Επίσης, ζητούμενο είναι το τι θα πράξει η αμερικανική DFC, η οποία στο παρελθόν είχε στηρίξει τον όμιλο Goladair στη διεκδίκηση του λιμένα Βόλου. Ο διαγωνισμός αυτός -στον οποίο, ειρήσθω εν παρόδω, είχε πλειοδοτήσει ο ΟΛΘ- τελικά κατέπεσε από το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς κρίθηκε σκόπιμη η αναθεώρηση του μοντέλου αξιοποίησης του λιμένα.

Η DFC δεν έχει γνωστοποιήσει ακόμη το τι θα πράξει στο Στρατόπεδο Γκόνου, αλλά η αγορά προεξοφλεί τη στράτευσή της δίπλα στον επιχειρηματία Καλλίνικο Καλλίνικο. Αυτό συνέβη και στο λιμάνι του Βόλου, αλλά και στο Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο (ΘΕΚ), όπου έχει υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας της ΘΕΚ με την DFC. Δεν θα ήταν δε υπερβολή να πει κάποιος ότι υπάρχει μια γενικότερη στρατηγική συμμαχία του ομίλου Goldair με την DFC στην υλοποίηση μεγάλων εμπορευματικών κέντρων στη χώρα μας (και όχι μόνον).

Από την άλλη πλευρά, ο όμιλος Άκτωρ ούτως ή άλλως συμμετείχε ως ένωση εταιρειών με την Goldair Cargo στη διεκδίκηση του Στρατοπέδου Γκόνου. Επίσης, οι δύο όμιλοι συνεργάζονται και στην αξιοποίηση του εμπορευματικού κέντρου της Φυλής, που θα στεγάσει τις μεταφορικές επιχειρήσεις του Ελαιώνα.

Αυτό που έχει αλλάξει στον διαγωνισμό της αξιοποίησης του Στρατοπέδου Γκόνου από την αρχική εκδήλωση ενδιαφέροντος (Σεπτ. 2024) μέχρι και σήμερα είναι ότι τόσο ο τρίτος ενδιαφερόμενος για το Στρατόπεδο Γκόνου, η ένωση εταιρειών Trade Logistics και Intercat, όσο και ο τέταρτος ενδιαφερόμενος, η Noval, αποχώρησαν από τον διαγωνισμό.

Έτσι, από τους τέσσερις ενδιαφερόμενους το ενδιαφέρον φαίνεται να περιορίζεται σε δύο, οι οποίοι, όπως έδειξε και η περίπτωση του Λιμένα Βόλου, θα «μονομαχήσουν» για το Στρατόπεδο Γκόνου. Σημειώνεται ότι στον σχετικό διαγωνισμό φέρεται να επανήλθε ο όμιλος Φουρλή όχι μέσω της Trade Logistics, αλλά μέσω της Trade Estates, συμμετέχοντας στην Ένωση των εταιρειών Goldair – Aktor.

Τα κριτήρια ανάθεσης της Σύμβασης Παραχώρησης συνδέονται με το αντικείμενό της και διασφαλίζουν την αξιολόγηση των προσφορών υπό συνθήκες πραγματικού ανταγωνισμού και κατά τρόπο που να παρέχει συνολικό οικονομικό πλεονέκτημα για την Αναθέτουσα Αρχή. Τα ειδικότερα και επιμέρους κριτήρια ανάθεσης της Σύμβασης Παραχώρησης, η βαρύτητα καθενός, η φθίνουσα σειρά κατάταξής τους και η συσχέτιση μεταξύ τους θα προσδιοριστούν ειδικότερα σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 45 του ν. 4413/2016, με την Πρόσκληση Υποβολής Δεσμευτικών Προσφορών κατά το Στάδιο Β.ΙΙ της Β’ Φάσης του Διαγωνισμού. Στη Β’ Φάση του Διαγωνισμού η Αναθέτουσα Αρχή από κοινού με τη Διενεργούσα Αρχή θα ορίσουν τιμή εκκίνησης -ελάχιστο όριο για την αμοιβή της Παραχώρησης- και προσφορές κάτω του ελάχιστου ορίου θα απορρίπτονται.