“Πράσινο φως” για το ξενοδοχείο του Mr. Φρεσκούλη στη Σέριφο

Πιο κοντά στην υλοποίηση το πολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα που σχεδιάζει στη Σέριφο ο ιδρυτής της Eurocatering με τις σαλάτες «Φρεσκούλης»

Σέριφος © Unsplash

Μια από τις σημαντικότερες τουριστικές επενδύσεις που προγραμματίζονται στις Κυκλάδες βρίσκεται πλέον ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση, καθώς η Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεότερων & Σύγχρονων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού ενέκρινε τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το πολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα που σχεδιάζει στη Σέριφο ο επιχειρηματίας Χρυσόστομος Μαυρόπουλος.

Ο γνωστός επιχειρηματίας, ιδρυτής της Eurocatering – εταιρείας που παράγει και διαθέτει τις σαλάτες με το σήμα «Φρεσκούλης» και έχει προσελκύσει επενδυτικά κεφάλαια από το family office της Μαριάννας Λάτση και το fund του Απόστολου Ταμβακάκη – κάνει με αυτό το project το πρώτο του βήμα στον κλάδο του τουρισμού. Η επένδυση, μέσω της Serifos Village ΙΚΕ, βρίσκεται στο στάδιο των τελικών εγκρίσεων και αφορά την κατασκευή νέου υπόσκαφου ξενοδοχειακού συγκροτήματος τεσσάρων αστέρων στην περιοχή Γάνεμα, μία από τις μεγαλύτερες και πιο εμβληματικές παραλίες της Σερίφου.

Τα χαρακτηριστικά του έργου

Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία 31 δωματίων, κατανεμημένων σε εννέα κτίρια με ιδιωτικές εξωτερικές πισίνες, ένα κεντρικό κτίριο υποδοχής με υπόγειο και κοινόχρηστη πισίνα, καθώς και τη διαμόρφωση belvedere – διατηρητέου κελιού που θα προσφέρει πανοραμική θέα στο Αιγαίο. Η πρόσβαση στις επιμέρους εγκαταστάσεις θα εξυπηρετείται από υπέργειο τελεφερίκ, με αφετηρία το κεντρικό κτίριο.

Η συνολική έκταση του οικοπέδου ανέρχεται σε 20.186 τ.μ., με κάλυψη 1.473 τ.μ. και δόμηση 1.448 τ.μ. Ο προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται στα 5 εκατ. ευρώ, ενώ η χρηματοδότηση θα προέλθει από ίδια κεφάλαια, τραπεζικό δανεισμό και πιθανή ένταξη σε αναπτυξιακό πρόγραμμα.

Σημαντικό αρχιτεκτονικό στοιχείο αποτελεί η ενσωμάτωση του συγκροτήματος στο τοπίο, με σεβασμό στη μορφολογική ταυτότητα της περιοχής και χρήση βιοκλιματικού σχεδιασμού για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης.

Περιβαλλοντικές δεσμεύσεις και προσαρμογές

Η ΜΠΕ ενσωματώνει συγκεκριμένα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος, μεταξύ των οποίων η διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων, η μείωση κατανάλωσης ενέργειας και η προσαρμογή της υδροδότησης μέσω αφαλάτωσης, ώστε να μην επιβαρυνθούν οι περιορισμένοι υδάτινοι πόροι του νησιού.

Το ζήτημα της υδροδότησης είχε προκαλέσει ενστάσεις από τον Δήμο Σερίφου το 2024, λόγω ανησυχιών για τη φέρουσα ικανότητα του νησιού σε περιόδους ανομβρίας. Η δέσμευση της εταιρείας να εντάξει την αφαλάτωση ως εναλλακτική λύση, σε συνδυασμό με τα περιβαλλοντικά μέτρα που περιλαμβάνονται στη μελέτη, φαίνεται ότι άμβλυνε μέρος των αντιρρήσεων.

Αντιδράσεις και θεσμικό πλαίσιο

Παρά την πρόοδο στις εγκρίσεις, το έργο δεν έχει αποφύγει πλήρως την κριτική. Ο δήμαρχος Σερίφου, Κωνσταντίνος Ρεβίνθης, έχει εκφράσει επιφυλάξεις για την πολεοδομική άδεια, επικαλούμενος το «Διάταγμα Σηφουνάκη» που, μεταξύ άλλων, περιορίζει την κατασκευή υπόσκαφων τουριστικών καταλυμάτων, την εγκατάσταση πισινών χωρίς έγκριση από το Υπουργείο Ναυτιλίας και τις παρεμβάσεις σε εδάφη με κλίση άνω του 35%.

Από την άλλη, η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου είχε ήδη γνωμοδοτήσει θετικά για το έργο από το 2024, γεγονός που διευκόλυνε την πορεία της αδειοδοτικής διαδικασίας.

Με την έγκριση της ΜΠΕ από τη Διεύθυνση του ΥΠΠΟ, η επένδυση βρίσκεται πλέον πιο κοντά στην έκδοση των τελικών αδειών. Αν όλα κυλήσουν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η Σέριφος αναμένεται να αποκτήσει τα επόμενα χρόνια μια νέα πολυτελή ξενοδοχειακή μονάδα, που φιλοδοξεί να προσελκύσει υψηλού επιπέδου τουρίστες και να ενισχύσει το τουριστικό της προϊόν – πάντα με την πρόκληση της ισορροπίας ανάμεσα στην ανάπτυξη και τη διατήρηση του ιδιαίτερου φυσικού και πολιτιστικού χαρακτήρα του νησιού.