Απρόσμενη πτώση στις τιμές κατοικιών στη Βρετανία τον Αύγουστο

Καταγράφηκε μείωση 0,1% στις τιμές κατοικιών στη Βρετανία. Η αγορά πιέζεται από υψηλό κόστος στεγαστικών δανείων & ανησυχίες για νέους φόρους

Κατοικίες στο Λονδίνο © Pixabay

Οι τιμές κατοικιών στη Βρετανία κατέγραψαν απροσδόκητη πτώση τον Αύγουστο, σύμφωνα με έναν από τους μεγαλύτερους παρόχους στεγαστικών δανείων της χώρας.

Η Nationwide Building Society ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι η μέση αξία κατοικίας υποχώρησε κατά 0,1% σε μηνιαία βάση, φθάνοντας τις £271.079 ($370.000), ανατρέποντας την αναθεωρημένη άνοδο 0,5% του Ιουλίου. Οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση 0,1%.

Η αγορά αντιμετωπίζει νέες πιέσεις μετά την προσωρινή ενίσχυση της ζήτησης που είχε προκαλέσει η αύξηση του κόστους συναλλαγών στις αρχές του έτους. Πλέον, οι υποψήφιοι αγοραστές σταθμίζουν το ενδεχόμενο νέων φορολογικών επιβαρύνσεων στον φθινοπωρινό προϋπολογισμό, ενώ οι τιμές δέχονται πίεση και από την αύξηση του αριθμού των διαθέσιμων ακινήτων.

«Ο σχετικά συγκρατημένος ρυθμός αύξησης των τιμών κατοικιών είναι μάλλον κατανοητός, καθώς η προσιτότητα παραμένει περιορισμένη σε σχέση με τα μακροπρόθεσμα δεδομένα», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Nationwide, Ρόμπερτ Γκάρντνερ. «Οι τιμές κατοικιών εξακολουθούν να είναι υψηλές σε σχέση με τα εισοδήματα των νοικοκυριών, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη συγκέντρωση προκαταβολής, ειδικά αν ληφθούν υπόψη οι πιέσεις στο κόστος διαβίωσης τα τελευταία χρόνια».

Η Nationwide εκτιμά επίσης ότι η αύξηση των εισοδημάτων θα συνεχίσει να ξεπερνά την άνοδο των τιμών ακινήτων, στοιχείο που θα μπορούσε να βελτιώσει σταδιακά την προσιτότητα.

Ο Γκάρντνερ πρόσθεσε ότι πιθανές νέες μειώσεις των βρετανικών επιτοκίων θα μπορούσαν να στηρίξουν τη ζήτηση:

«Το κόστος δανεισμού είναι πιθανό να υποχωρήσει περαιτέρω, εφόσον το βασικό επιτόκιο μειωθεί ξανά τους επόμενους μήνες. Αυτό θα ενισχύσει τη ζήτηση, ιδίως αφού οι ισολογισμοί των νοικοκυριών παραμένουν ισχυροί και η αγορά εργασίας εκτιμάται ότι θα παραμείνει σταθερή.»

Τον Ιούλιο, οι τιμές είχαν αυξηθεί κατά 0,5%, καθώς η αγορά ανέκαμψε από την κάμψη του Ιουνίου που ακολούθησε τη λήξη της φορολογικής ελάφρυνσης στο χαρτόσημο. Ωστόσο, τον Αύγουστο η δυναμική εξασθένησε εκ νέου.

Ο Γκάρντνερ τόνισε ότι τα υψηλά κόστη στεγαστικών δανείων συνεχίζουν να επιβαρύνουν την αγορά:

«Ο σχετικά συγκρατημένος ρυθμός αύξησης είναι κατανοητός, καθώς η προσιτότητα παραμένει περιορισμένη. Οι τιμές κατοικιών είναι υψηλές σε σχέση με τα εισοδήματα, ενώ η εξυπηρέτηση ενός στεγαστικού δανείου αποτελεί σοβαρό εμπόδιο για πολλούς. Σήμερα, το κόστος εξυπηρέτησης στεγαστικού για έναν μέσο εργαζόμενο που αγοράζει κατοικία πρώτης αγοράς με προκαταβολή 20% αντιστοιχεί περίπου στο 35% του καθαρού εισοδήματός του, πολύ πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του 30%.»