Υπερταμείο: Η λίστα των ακινήτων που θα αξιοποιηθούν κατά προτεραιότητα

Μέχρι το τέλος του 2025 το Υπερταμείο θα μεταβιβάσει στους επενδυτές ακίνητα που έχουν ολοκληρωθεί οι διαγωνισμοί

 Ιαματική Πηγή Θερμοπυλών © ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ

Το Υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ) περνά σε νέα φάση υλοποίησης της στρατηγικής του για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, προγραμματίζοντας μέσα στους επόμενους μήνες τη διενέργεια διαγωνισμών για ορισμένα από τα πιο εμβληματικά και δύσκολα ακίνητα του Δημοσίου. Πρόκειται για Ολυμπιακές εγκαταστάσεις που αναζητούν νέα ζωή, μέχρι ιστορικές λουτροπόλεις και παραθαλάσσια «φιλέτα». Παράλληλα, μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να έχουν κλείσει βασικές εκκρεμότητες που αφορούν μεταβιβάσεις ακινήτων σε επενδυτές, ώστε να προχωρήσουν μεγάλες επενδύσεις και να ανοίξει ο δρόμος για την επόμενη φάση αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.

Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο Μαρκοπούλου: Νέος διαγωνισμός με αποκλειστικά ιππική χρήση

Ανάμεσα στα πρώτα έργα που προωθούνται είναι η αξιοποίηση του Ολυμπιακού Ιππικού Κέντρου Μαρκοπούλου, ενός εμβληματικού χώρου των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Το Υπερταμείο αναγνωρίζει τη μεγάλη αξία αλλά και τη δυσκολία της επαναχρησιμοποίησής του και προχωράει μέχρι το τέλος του έτους σε νέα προκήρυξη διαγωνισμού, με σημαντικές τροποποιήσεις και αυστηρό προσανατολισμό σε αποκλειστικά ιππικές χρήσεις. Ο νέος σχεδιασμός προβλέπει τη δυνατότητα μόνο ήπιων συμπληρωματικών δραστηριοτήτων, όπως ένα αναψυκτήριο, ώστε να ενισχυθεί η λειτουργικότητα χωρίς να αλλοιωθεί ο χαρακτήρας του ακινήτου.

Στον προηγούμενο διαγωνισμό του 2023 είχε εκδηλωθεί περιορισμένο ενδιαφέρον, με μία μόνο προσφορά από την Aplekton Holdings, συμφερόντων Δημήτρη Μελισσανίδη, με τίμημα 6,5 εκατ. ευρώ και ετήσιο μίσθωμα 180.000 ευρώ. Το τότε ΕΣΧΑΔΑ προέβλεπε τη μετατροπή του χώρου σε θεματικό πάρκο, διατηρώντας την ιππασία στο ένα τμήμα και επιτρέποντας ήπιες τουριστικές και εμπορικές χρήσεις στο υπόλοιπο.

Ωστόσο, η Ελληνική Ομοσπονδία Ιππασίας προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο έκρινε πως το σχέδιο ερχόταν σε αντίθεση με το Ρυμοτομικό Σχέδιο της Αθήνας, επιβάλλοντας τη διατήρηση της ιππασίας ως κυρίαρχης και αποκλειστικής χρήσης. Έτσι, ο διαγωνισμός ακυρώθηκε.

Το ακίνητο, συνολικής έκτασης 1.000 στρεμμάτων (εκ των οποίων τα 590 είναι αξιοποιήσιμα), κοστίζει στο Υπερταμείο περίπου 600.000 ευρώ ετησίως για συντήρηση. Παρά τα εμπόδια του παρελθόντος, το Υπερταμείο επιδιώκει να θέσει ένα σαφές θεσμικό πλαίσιο και να «ξυπνήσει» ένα από τα πιο εμβληματικά μετα-Ολυμπιακά ακίνητα της χώρας.

Σαμπάριζα Θερμησίας: Το παραθαλάσσιο «φιλέτο» της Ερμιονίδας

Ένα ακόμη ακίνητο που προωθείται προς αξιοποίηση είναι η παραθαλάσσια έκταση στη Σαμπάριζα Θερμησίας, στον Δήμο Ερμιονίδας Αργολίδας. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τρία παραθαλάσσια γεωτεμάχια συνολικής έκτασης 168.508 τ.μ.

Η περιοχή βρίσκεται ανάμεσα σε δύο από τους πιο αναγνωρίσιμους προορισμούς της Πελοποννήσου, την Ερμιόνη και το Πόρτο Χέλι, και συγκεντρώνει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για πολυτελείς κατοικίες και τουριστικά θέρετρα. Θεωρείται ένα από τα πιο προνομιακά παραλιακά ακίνητα της περιοχής, ικανό να αλλάξει τον αναπτυξιακό χάρτη της Ερμιονίδας.

Θερμοπύλες: Ιαματικός τουρισμός και επενδυτική αναγέννηση

Σε ώριμη φάση βρίσκεται και η προκήρυξη για την Ιαματική Πηγή Θερμοπυλών, που βρίσκεται εντός του αρχαιολογικού χώρου και περιλαμβάνει 940.000 τ.μ. με αναγνωρισμένη ιαματική πηγή, υδροθεραπευτήριο, δύο ξενοδοχεία, γραφεία και εστιατόριο. Η περιοχή διαθέτει υψηλό τουριστικό δυναμικό, συνδυάζοντας φυσικό πλούτο, ιστορία και εγγύτητα με σημαντικά μνημεία, και θεωρείται ιδανική για την ανάπτυξη θερμαλιστικού και θεματικού τουρισμού. Η αξιοποίηση θα προωθηθεί μέσω διαγωνισμού με στόχο τη διατήρηση του χαρακτήρα και την επανάχρηση των υφιστάμενων υποδομών.

Ασπροβάλτα και Κρυοπηγή: Τουριστικά projects στη Βόρεια Ελλάδα

Στη Βόρεια Ελλάδα, το Υπερταμείο προγραμματίζει την αξιοποίηση δύο εμβληματικών ακινήτων, μέχρι τα τέλη του έτους, αρχές του επόμενου. Ο λόγος για το κάμπινγκ Ασπροβάλτας, μία από τις μεγαλύτερες μονάδες κάμπινγκ στα Βαλκάνια, σε έκταση 250 στρεμμάτων, 2 χλμ. από το καταφύγιο άγριας ζωής Νιγρίτας και κοντά στο Εθνικό Πάρκο Κορώνειας–Βόλβης. Διαθέτει 710 θέσεις για σκηνές και τροχόσπιτα, 10 οικίσκους για 40 άτομα και υποδομές, όπως supermarket, ιατρείο και πλυντήρια.

Ψηλά στις προτεραιότητες βρίσκεται και το  κάμπινγκ Κρυοπηγής στη Χαλκιδική, που εκτείνεται σε παραλία 750 μέτρων, με πλούσια βλάστηση και 132 θέσεις για κάμπινγκ. Το Υπερταμείο σκοπεύει να προκηρύξει διαγωνισμό μέσα στη νέα χρονιά, με στόχο την ανάπτυξη παραθεριστικών κατοικιών και τουριστικών εγκαταστάσεων υψηλού επιπέδου, μέσω ΕΣΧΑΔΑ.

Καμένα Βούρλα: Η αναγέννηση ενός ιστορικού προορισμού

Έπειτα από δεκαετίες παρακμής, τα Καμένα Βούρλα μπαίνουν ξανά σε τροχιά αναγέννησης. Έως τα τέλη του 2025 το Υπερταμείο στοχεύει να έχει ολοκληρώσει τη μεταβίβαση των Ιαματικών Πηγών Λουτρόπολης Καμένων Βούρλων στον Όμιλο Μήτση. Η επένδυση των 50 εκατ.  περιλαμβάνει την ανακαίνιση των ιστορικών ξενοδοχείων «Ράδιον» και «Θρόνιον», του υδροθεραπευτηρίου «Ασκληπιός», αλλά και τη ριζική αναβάθμιση του ξενοδοχείου «Γαλήνη» και του υδροθεραπευτηρίου «Ιπποκράτης».

Η επένδυση καλύπτει 457.000 τ.μ. με παραλία και δασική ζώνη και στοχεύει στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου κέντρου ευεξίας διεθνούς εμβέλειας. Η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων προβλέπει αυστηρούς όρους βιωσιμότητας, με χρήση ΑΠΕ, προστασία των μνημείων και ελεύθερη πρόσβαση στο παραλιακό μέτωπο. Η επένδυση αναμένεται να αναβαθμίσει την τοπική οικονομία, δημιουργώντας δεκάδες νέες θέσεις εργασίας και επαναφέροντας τα Καμένα Βούρλα στον διεθνή χάρτη του ιαματικού τουρισμού.

Κάμπινγκ και ιαματικές πηγές Κονιαβίτη & Σάνη

Παράλληλα, το Υπερταμείο αναμένεται να κλείσει σύντομα και τη μεταβίβαση του Κάμπινγκ και των ιαματικών Κονιαβίτη στην INMO Park Invest S.A., που αναδείχθηκε ως προτιμητέος επενδυτής, με τίμημα 11 εκατ. ευρώ. Τα πλάνα του Ισπανών προβλέπουν επένδυση 200 εκατ. ευρώ για πολυτελές ξενοδοχείο, παραθεριστικές κατοικίες, μαρίνα, spa και εμπορικά καταστήματα.

Την ίδια ώρα, θέμα χρόνου είναι και η μεταβίβαση της μεγάλης έκτασης των 915.000 τ.μ. στις Αγροτικές Φυλακές Κασσάνδρας, κοντά στη Σάνη Χαλκιδικής, στον Όμιλο Ανδρεάδη. Ο όμιλος, γνωστός για τις πολυτελείς τουριστικές επενδύσεις Sani Resort και Ikos, επεκτείνεται δυναμικά και στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, σχεδιάζοντας την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου μεγάλης ισχύος στην περιοχή.