Οι αριθμοί του προγράμματος «Εξοικονομώ» για το 2024–2025 δείχνουν δύο διαφορετικές εικόνες. Από τη μία πλευρά, μεγάλες πόλεις όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και η Πάτρα συγκεντρώνουν τις περισσότερες κατοικίες που εντάσσονται στο πρόγραμμα. Από την άλλη, σε μικρότερες πόλεις και συγκεκριμένους δήμους, το «Εξοικονομώ» αφορά τελικά μεγαλύτερο μέρος των κατοικιών, με αποτέλεσμα η ενεργειακή αναβάθμιση να έχει πιο ουσιαστικό αντίκτυπο.
Σύμφωνα με τη νέα έρευνα της ReDataset, τα στοιχεία αφορούν αποκλειστικά κατοικίες που εντάχθηκαν τελικά στο πρόγραμμα και συγκρίνονται με το σύνολο των κατοικιών που θα μπορούσαν να ενταχθούν, δηλαδή κυρίως κτίρια κατασκευής έως το 2011. Με αυτόν τον τρόπο προκύπτει όχι μόνο πόσα σπίτια αναβαθμίστηκαν, αλλά και τι ποσοστό των κατοικιών κάθε περιοχής επηρεάζεται από το πρόγραμμα.

Σε πανελλαδικό επίπεδο, η Πάτρα καταγράφει τον μεγαλύτερο απόλυτο αριθμό ενταγμένων κατοικιών την περίοδο 2024–2025. Συνολικά 1.009 σπίτια εντάχθηκαν στο «Εξοικονομώ», αριθμός που την κατατάσσει πρώτη στη χώρα. Ωστόσο, όταν ο αριθμός αυτός συγκριθεί με το σύνολο των επιλέξιμων κατοικιών της πόλης, προκύπτει ποσοστό συμμετοχής 0,82%. Με άλλα λόγια, παρά τον υψηλό όγκο, λιγότερο από 1 στα 100 σπίτια που θα μπορούσαν να αναβαθμιστούν μπήκαν στο πρόγραμμα.
Τα Ιωάννινα ακολουθούν με 953 κατοικίες ενταγμένες, δηλαδή μόλις 56 λιγότερες από την Πάτρα. Η διαφορά, όμως, είναι ουσιαστική σε αναλογικούς όρους, καθώς εκεί το ποσοστό συμμετοχής φτάνει το 1,44%. Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν 1,5 στα 100 σπίτια που μπορούσαν να συμμετάσχουν εντάχθηκαν τελικά στο πρόγραμμα, γεγονός που δείχνει πολύ βαθύτερη διείσδυση του «Εξοικονομώ» στο τοπικό κτιριακό απόθεμα.
Η Λάρισα καταγράφει 639 κατοικίες ενταγμένες στο πρόγραμμα, με ποσοστό συμμετοχής 0,81%, σε επίπεδα αντίστοιχα της Πάτρας. Αντίθετα, ο Δήμος Αθηναίων, παρά το τεράστιο μέγεθός του, εμφανίζει 600 κατοικίες ενταγμένες, αριθμός που αντιστοιχεί μόλις στο 0,14% του επιλέξιμου αποθέματος. Με απλά λόγια, σε μια πόλη με εκατοντάδες χιλιάδες παλαιές κατοικίες, το πρόγραμμα αφορά ένα εξαιρετικά μικρό μέρος του συνόλου. Παρόμοια εικόνα εμφανίζει και η Θεσσαλονίκη, με 587 κατοικίες και ποσοστό συμμετοχής 0,28%.
Στον αντίποδα, η εικόνα αλλάζει ριζικά σε αρκετές περιοχές της περιφέρειας. Το Αγρίνιο εμφανίζει 549 κατοικίες ενταγμένες στο πρόγραμμα, που αντιστοιχούν στο 1,08% του επιλέξιμου αποθέματος, δηλαδή υπερδιπλάσιο ποσοστό σε σχέση με την Αθήνα. Ο Βόλος καταγράφει 525 κατοικίες και ποσοστό 0,65%, ενώ η Πέλλα ξεχωρίζει πανελλαδικά, καθώς με 497 κατοικίες εμφανίζει το υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής στη χώρα, στο 1,68%. Ακολουθούν η Βέροια με 475 κατοικίες και ποσοστό 1,39% και τα Τρίκαλα με 471 κατοικίες και 1,20%. Σε αυτές τις περιοχές, το «Εξοικονομώ» δεν αποτελεί μια περιορισμένη παρέμβαση, αλλά αφορά σημαντικό μέρος των κατοικιών.

Η ίδια διαφοροποίηση αποτυπώνεται και στην Αττική, όπου οι εσωτερικές ανισορροπίες είναι ακόμη πιο εμφανείς. Ο Κεντρικός Τομέας Αθηνών συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο όγκο ενταγμένων κατοικιών, με 540 το 2024 και 516 το 2025, παρουσιάζοντας μείωση 4,4%. Παρά τον υψηλό αριθμό, η αναλογική συμμετοχή παραμένει χαμηλή, καθώς το απόθεμα κατοικιών είναι ιδιαίτερα μεγάλο.
Αντίθετα, ο Βόρειος Τομέας Αθηνών εμφανίζει τη μεγαλύτερη δυναμική. Οι ενταγμένες κατοικίες αυξήθηκαν από 307 το 2024 σε 360 το 2025, σημειώνοντας άνοδο 17,3%, τη μεγαλύτερη μεταξύ όλων των τομέων της Αττικής. Ο Δυτικός Τομέας Αθηνών καταγράφει επίσης αύξηση, από 306 κατοικίες το 2024 σε 326 το 2025, ενώ ο Νότιος Τομέας εμφανίζει μείωση, από 329 σε 293 κατοικίες.
Στην Ανατολική Αττική οι συμμετοχές μειώθηκαν ελαφρά από 263 σε 253 κατοικίες, στον Πειραιά παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες με 207 και 206 κατοικίες αντίστοιχα, ενώ η Δυτική Αττική κινήθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα, με 83 κατοικίες το 2024 και 104 το 2025.
Όταν όμως οι αριθμοί αυτοί συγκριθούν με το συνολικό απόθεμα κατοικιών κάθε τομέα, η εικόνα ανατρέπεται. Ο Δυτικός Τομέας Αθηνών εμφανίζει το υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής στην Αττική, στο 0,26%, ξεπερνώντας τον Κεντρικό Τομέα, παρά το γεγονός ότι συγκεντρώνει λιγότερες κατοικίες σε απόλυτους αριθμούς. Αυτό σημαίνει ότι, αναλογικά, περισσότερα σπίτια αναβαθμίζονται στον Δυτικό Τομέα απ’ ό,τι στο κέντρο της Αθήνας.
Σε επίπεδο δήμων, οι αποκλίσεις είναι ακόμη πιο καθαρές. Στον Κεντρικό Τομέα, ο Δήμος Αθηναίων προηγείται με 600 κατοικίες και ποσοστό συμμετοχής 0,14%, αλλά τον υψηλότερο δείκτη συμμετοχής εμφανίζει ο Δήμος Δάφνης–Υμηττού, με 0,28%, χωρίς να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις σε απόλυτους αριθμούς. Στον Βόρειο Τομέα, το Χαλάνδρι έχει τις περισσότερες εντάξεις με 95 κατοικίες και ποσοστό 0,25%, όμως το Ηράκλειο Αττικής εμφανίζει υψηλότερη αναλογική συμμετοχή, στο 0,29%, με 70 κατοικίες. Στον Νότιο Τομέα, η Καλλιθέα προηγείται αριθμητικά με 118 κατοικίες και ποσοστό 0,20%, ενώ το Ελληνικό–Αργυρούπολη καταγράφει 100 κατοικίες αλλά εμφανίζει το υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής σε ολόκληρη την Αττική, στο 0,41%.
Συνολικά, τα στοιχεία του «Εξοικονομώ» για την περίοδο 2024–2025 δείχνουν ότι το πρόγραμμα δεν μπορεί να αξιολογηθεί μόνο με βάση τον αριθμό των κατοικιών που εντάσσονται. Στις μεγάλες πόλεις ο όγκος είναι υψηλός, αλλά η συμμετοχή αφορά μικρό μέρος του κτιριακού αποθέματος. Αντίθετα, σε μικρότερες πόλεις και συγκεκριμένους δήμους, η ενεργειακή αναβάθμιση αγγίζει μεγαλύτερο ποσοστό των κατοικιών και αφήνει πιο ουσιαστικό αποτύπωμα. Εκεί, το «Εξοικονομώ» παύει να είναι πρόγραμμα για λίγους και αποκτά χαρακτηριστικά ευρύτερης, σχεδόν μαζικής παρέμβασης.