Ανοίγουν οι προσφορές για τον Φορέα Ακινήτων, στο τέλος Ιουνίου η ανάδειξη επενδυτή

Στις 29 Μαΐου καταθέτουν τις προσφορές τους για το φορέα ακινήτων οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές, οι προσφορές θα ανοίξουν στις 5 Ιουνίου

Φορέας Ακινήτων © Freepik

Στην τελική ευθεία, χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις, μπαίνει η τελική φάση του διαγωνισμού για την παραχώρηση του έργου σύστασης του Φορέα Απόκτησης & Επαναμίσθωσης Ακινήτων, ο οποίος θα ολοκληρώσει το πλαίσιο του νόμου για τη ρύθμιση χρεών με παροχή δεύτερης ευκαιρίας, μεριμνώντας για την προστασία της πρώτης κατοικίας των ευάλωτων νοικοκυριών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του powergame.gr, μεθαύριο, Παρασκευή 29 Μαΐου οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα καταθέσουν τις προσφορές τους στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με το άνοιγμα των προσφορών να γίνεται στις 5 Ιουνίου.

Στη συνέχεια το Υπουργείο θα κάνει την εισήγησή του, παραπέμπτοντας τις προσφορές στους εμπειρογνώμονες και ακολούθως οι προσφορές θα αξιολογηθούν από την αρμόδια Επιτροπή του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, έτσι ώστε προς τα τέλη Ιουνίου να αναδειχθεί ο επενδυτής που θα αναλάβει τον Φορέα.

Σημειώνεται ότι η αρχική ημερομηνία κατάθεσης των φακέλων από τους υποψηφίους είχε οριστεί για τις 20 Μαΐου, αλλά δόθηκε ατύπως παράταση, προκειμένου ένας εκ των ενδιαφερόμενων επενδυτών να προσκομίσει αναγκαίο έγγραφο.

Οι υποψήφιοι ανάδοχοι

Υπενθυμίζεται ότι οι υποψήφιοι ανάδοχοι που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον στην διαδικασία του Ανταγωνιστικού Διαλόγου του Διαγωνισμού είναι οι: Bain Capital Credit, Christofferson, Robb & co, LLC, Fortress Credit Corp και Resolute Cepal Greece Ανώνυμη Εταιρεία (πρόκειται για την πρώην Ένωση Εταιρειών Kaican Hellas- Beaumont Summit Financial DAC).

Ωστόσο, δεν είναι βέβαιο ότι θα προχωρήσουν όλοι στην υποβολή δεσμευτικής προσφοράς. Μετά την ανάδειξη του προτιμητέου επενδυτή, η Βουλή θα πρέπει να κυρώσει την σύμβαση ανάθεσης, κάτι που αναμένεται να γίνει εντός του καλοκαιριού.

Ο Φορέας Ακινήτων θα αγοράζει τις πρώτες κατοικίες ευάλωτων οφειλετών κατά τον πλειστηριασμό και στη συνέχεια θα τις νοικιάζει στους οφειλέτες που διέμεναν ήδη σε αυτές, προκειμένου να αποφευχθούν οι εξώσεις. Η μίσθωση θα έχει διάρκεια έως 12 χρόνια και μετά το πέρας αυτής – ή και νωρίτερα αν έχει επανέλθει οικονομικά – ο οφειλέτης θα μπορεί να επαναγοράσει την κατοικία του.

Ο οφειλέτης θα πληρώνει χαμηλό ενοίκιο, στο οποίο το κράτος θα συμβάλει μηνιαίως με επιδότηση 70 – 210 ευρώ, αναλόγως της σύνθεσης του νοικοκυριού, εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.

Σημειώνεται ότι το χαμηλό μηνιαίο ενοίκιο που θα πληρώνει ως ενοικιαστής στο σπίτι που έμενε πριν ο οφειλέτης, θα διαμορφώνεται βάσει του μέσου επιτοκίου στεγαστικού δανείου με κυμαινόμενο επιτόκιο (που δημοσιεύει μηνιαίως η Τράπεζα της Ελλάδος), στο οποίο θα προστίθεται το επιπλέον περιθώριο που θα θέσει ο επενδυτής του Φορέα.

Διαμόρφωση του μισθώματος

Στην δεσμευτική προσφορά που θα υποβάλουν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές στον διεθνή διαγωνισμό για την παραχώρηση του Φορέα Ακινήτων, θα αναφέρεται και το περιθώριο αυτό, με την επιλογή του προτιμητέου επενδυτή να κρίνεται καίρια από το ύψος του περιθωρίου.

Στη διαμόρφωση του μισθώματος θα λαμβάνεται υπόψη και η αποτίμηση της αξίας της κατοικίας του οφειλέτη. Το μίσθωμα θα αναθεωρείται ετησίως στην επέτειο της κατάρτισης της σύμβασης μίσθωσης μεταξύ του Φορέα Ακινήτων και του ευάλωτου οφειλέτη.

Όπως εκτιμάται, σε πρώτη φάση ο Φορέας θα μπορεί να αποκτήσει 2.000 – 2.500 κατοικίες ευάλωτων νοικοκυριών που θα πτωχεύσουν. Τα επόμενα 3 – 4 χρόνια υπολογίζεται ότι θα λαμβάνουν χώρα ετησίως 10.000 – 12.000 πλειστηριασμοί, ενώ 30.000 – 50.000 σπίτια ευάλωτων θα βρεθούν δυνητικά αντιμέτωπα με τον κίνδυνο πλειστηριασμού.

Οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες θα συμβάλουν με 100 εκατ. ευρώ στο μετοχικό κεφάλαιο του Φορέα Ακινήτων ή θα παρέχουν δανεισμό στον προτιμητέο επενδυτή (ή σχήμα επενδυτών) που θα αναδείξει ο διεθνής διαγωνισμός, έτσι ώστε να μπορούν να γίνονται από τους πλειστηριασμούς οι αγορές των σπιτιών των ευαλώτων.