Le Creuset: Η Hermès της κουζίνας έγινε 100 και συνεχίζει ακάθεκτη

Τα μαγειρικά σκεύη που θέλουν όλοι οι celebrities στην κουζίνα τους και αγαπούν οι food lovers. Πώς η Le Creuset αντέχει στον χρόνο

Κούπες της γαλλικης Le Creuset σε έκθεση τροφίμων και οίνου στο Κέιπ Τάουν © EPA/NIC BOTHMA

Αγαπημένα σκεύη της Τζούλια Τσάιλντ, διάσημης μαγείρισσας τη δεκαετίας του 1960, αλλά και της μεταγενέστερης Ναϊτζέλα Λόσον, οι κατσαρόλες και τα τηγάνια της Le Creuset έχουν καταφέρει όχι απλά να επιβιώσουν έναν αιώνα, αλλά και να είναι περιζήτητα από κάθε άνθρωπο που απολαμβάνει τη μαγειρική. Ένας από τους αυτούς ήταν η Μέρλιν Μονρόε και σήμερα η Σελένα Γκόμεζ.

Υπό μία έννοια η Le Creuset είναι η… Hermès για τα σκεύη μαγειρικής, γεγονός που επιβεβαιώνεται από το κόστος τους και από την απόφαση η παραγωγή να παραμείνει αυστηρά στη «γενέτειρα» Γαλλία. Οι τιμές κυμαίνονται από τα 300 έως 1.000 ευρώ για ένα σετ σκευών, τα οποία όμως μπορούν να περάσουν από τη μια γενιά στην άλλη.

Η χρονιά που ξεκίνησαν όλα

Η ομώνυμη εταιρεία ιδρύθηκε το 1925, όταν δύο Βέλγοι βιομήχανοι, ο Αρμάντ Ντεσανγκέρ (ειδικός στον χυτοσίδηρο ή μαντέμι) και ο Οκτάβ Ομπεκό (ειδικός στο σμάλτο), ένωσαν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν ένα εργοστάσιο στο Fresnoy-le-Grand, στη βόρεια Γαλλία.

Σήμερα η φήμη των μαγειρικών σκευών Le Creuset έχει ξεπεράσει τα σύνορα της Γαλλίας και έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη τόσο επαγγελματιών σεφ, όσο και ατόμων που αγαπούν το φαγητό. Η διαχρονικότητά τους καλλιεργεί μια ατμόσφαιρα σταθερότητας σ’ ένα από τα πιο ζεστά κα κοινωνικά σημεία ενός σπιτιού. «Όταν πεθάνω, θέλω να με θάψουν με την Creuset μου», δηλώνει μια μαγείρισσα σε σχετικό αφιέρωμα της Wall Street Journal.

Η ιδέα των Ντεσανγκέρ και Ομπεκό ήταν να παράγουν ανθεκτικά μαγειρικά σκεύη από μαντέμι, τα οποία μετά επικαλύπτονταν με σμάλτο σε έντονα χρώματα. Το πρώτο τους προϊόν ήταν μια «casserole» (γαλλική κατσαρόλα) στο χαρακτηριστικό πορτοκαλί χρώμα, το οποίο εμπνεύστηκε από το χρώμα του λιωμένου σιδήρου στο χυτήριο και ονομάστηκε «Flame». Από τότε, το χρώμα έχει γίνει το σήμα κατατεθέν της μάρκας, αν και πια υπάρχει η επιλογή πάνω από 100 χρωμάτων. Η εγγύηση για την ανθεκτικότητά τους δεν γνωρίζει χρονικό φραγμό, γι’ αυτό και τα σκεύη αυτά έχουν καταφέρει να είναι επίκαιρα μέχρι σήμερα.

Έμφαση στην ποιότητα

Η παραγωγή των προϊόντων Le Creuset παραμένει μια περίτεχνη διαδικασία. Κάθε κομμάτι χυτεύεται ξεχωριστά σε καλούπια από άμμο, τα οποία χρησιμοποιούνται μόνο μία φορά και καταστρέφονται μετά τη χρήση, καθιστώντας κάθε κομμάτι μοναδικό. Κάθε προϊόν ελέγχεται για να εξακριβωθεί εάν ικανοποιεί τις προδιαγραφές. Στη συνέχεια κάθε σκεύος περνά από τα χέρια δεκάδων έμπειρων τεχνιτών, για να ολοκληρωθεί με μια λεπτή στρώση σμάλτου στην αρχή, με την τελική επισμάλτωση με το κατάλληλο χρώμα.

«Δεν είναι ένα απλό μαγειρικό σκεύος. Έχει συναισθηματική αξία», δηλώνει ο Πολ Βαν Ζόιντμαν, πρόεδρος της Le Creuset και ο άνθρωπος που εξασφάλισε το διαχρονικό κύρος της ιστορικής εταιρείας, σε συνέντευξη στη Wall Street Journal.

Όταν επισκέφθηκε για πρώτη φορά το εργοστάσιο των θρυλικών και χρωματιστών μαγειρικών σκευών στα μέσα της δεκαετίας του 1980, o Ζόιντμαν αποφάσισε να αναλάβει τα ηνία, δίνοντας πνοή στη γαλλική εταιρεία, που σήμερα κλείνει 100 χρόνια από την ίδρυση της. Στα μέσα της δεκαετίας του 1980 η εταιρεία περνούσε μια δύσκολη περίοδο. Ο Ζόιντμαν, με καταγωγή από τη Νότια Αφρική, αποφάσισε να την κρατήσει ιδιωτική, καλλιεργώντας περαιτέρω το χαρτοφυλάκιο προϊόντων σε πάνω από 400 μεταλλικά σχήματα. Διπλασιάστηκε, ουσιαστικά, η παραγωγική ικανότητα της εταιρείας, φθάνοντας τα 10.000 μαγειρικά σκεύη και αξεσουάρ κουζίνας την ημέρα.

Το εργοστάσιο στη Γαλλία απασχολεί περίπου 750 άτομα. Η Le Creuset διαθέτει εργοστάσιο στη βόρεια Ταϊλάνδη, στην περιοχή Λαμπφούν. Ωστόσο, είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι αυτό το εργοστάσιο επικεντρώνεται στην παραγωγή των κεραμικών (stoneware) και άλλων προϊόντων, όπως τσαγιέρες, ενώ η παραγωγή των διάσημων μαγειρικών σκευών από μαντέμι παραμένει αποκλειστικά στο αρχικό της εργοστάσιο στη Γαλλία, στο Fresnoy-le-Grand.