Γ.Δ.
1452.24 +0,26%
ACAG
-5,17%
6.24
CENER
+0,76%
8
CNLCAP
+0,64%
7.9
DIMAND
+0,31%
9.6
OPTIMA
+1,50%
10.8
TITC
-1,51%
29.3
ΑΑΑΚ
0,00%
7
ΑΒΑΞ
-1,48%
1.462
ΑΒΕ
+1,26%
0.484
ΑΔΜΗΕ
-1,12%
2.21
ΑΚΡΙΤ
-2,11%
0.93
ΑΛΜΥ
-2,10%
2.8
ΑΛΦΑ
-0,44%
1.5855
ΑΝΔΡΟ
-0,58%
6.84
ΑΡΑΙΓ
+0,40%
12.65
ΑΣΚΟ
+0,37%
2.69
ΑΣΤΑΚ
-3,23%
7.2
ΑΤΕΚ
0,00%
0.378
ΑΤΡΑΣΤ
-0,25%
8.06
ΑΤΤ
+2,25%
11.35
ΑΤΤΙΚΑ
0,00%
2.47
ΒΑΡΝΗ
0,00%
0.24
ΒΙΟ
+0,69%
5.84
ΒΙΟΚΑ
-4,23%
2.49
ΒΙΟΣΚ
+0,38%
1.31
ΒΙΟΤ
0,00%
0.28
ΒΙΣ
0,00%
0.18
ΒΟΣΥΣ
-3,94%
2.44
ΓΕΒΚΑ
-0,30%
1.67
ΓΕΚΤΕΡΝΑ
-1,19%
16.58
ΔΑΑ
-0,12%
8.3
ΔΑΙΟΣ
0,00%
3.78
ΔΕΗ
-0,71%
11.16
ΔΟΜΙΚ
-2,19%
4.68
ΔΟΥΡΟ
0,00%
0.25
ΔΡΟΜΕ
-0,57%
0.347
ΕΒΡΟΦ
+0,30%
1.68
ΕΕΕ
+1,45%
30.8
ΕΚΤΕΡ
+2,29%
4.475
ΕΛΒΕ
+6,28%
5.25
ΕΛΙΝ
-0,81%
2.45
ΕΛΛ
+0,71%
14.15
ΕΛΛΑΚΤΩΡ
-0,76%
2.6
ΕΛΠΕ
-0,53%
8.385
ΕΛΣΤΡ
-1,27%
2.33
ΕΛΤΟΝ
+0,67%
1.8
ΕΛΧΑ
+0,83%
1.948
ΕΝΤΕΡ
0,00%
7.85
ΕΠΙΛΚ
0,00%
0.14
ΕΠΣΙΛ
0,00%
12
ΕΣΥΜΒ
+0,75%
1.34
ΕΤΕ
+3,31%
7.81
ΕΥΑΠΣ
-0,93%
3.2
ΕΥΔΑΠ
+1,40%
5.8
ΕΥΡΩΒ
+0,50%
2.02
ΕΧΑΕ
-0,19%
5.15
ΙΑΤΡ
0,00%
1.7
ΙΚΤΙΝ
-0,69%
0.4295
ΙΛΥΔΑ
+1,73%
1.76
ΙΝΚΑΤ
+0,37%
5.42
ΙΝΛΙΦ
-2,72%
5
ΙΝΛΟΤ
0,00%
1.148
ΙΝΤΕΚ
+0,32%
6.28
ΙΝΤΕΡΚΟ
+2,27%
4.5
ΙΝΤΕΤ
+0,78%
1.29
ΙΝΤΚΑ
+0,14%
3.655
ΚΑΜΠ
0,00%
2.7
ΚΑΡΕΛ
0,00%
344
ΚΕΚΡ
-0,98%
1.51
ΚΕΠΕΝ
0,00%
2
ΚΛΜ
-1,22%
1.615
ΚΟΡΔΕ
-3,27%
0.532
ΚΟΥΑΛ
-0,62%
1.278
ΚΟΥΕΣ
-0,86%
5.75
ΚΡΕΚΑ
0,00%
0.28
ΚΡΙ
-0,93%
10.6
ΚΤΗΛΑ
0,00%
1.84
ΚΥΡΙΟ
-4,86%
1.37
ΛΑΒΙ
-0,35%
0.848
ΛΑΜΔΑ
-0,44%
6.86
ΛΑΜΨΑ
0,00%
33.4
ΛΑΝΑΚ
-2,75%
1.06
ΛΕΒΚ
0,00%
0.336
ΛΕΒΠ
+4,57%
0.366
ΛΙΒΑΝ
0,00%
0.125
ΛΟΓΟΣ
0,00%
1.47
ΛΟΥΛΗ
-2,55%
2.68
ΜΑΘΙΟ
-0,92%
1.08
ΜΕΒΑ
+0,25%
3.97
ΜΕΝΤΙ
-1,33%
2.96
ΜΕΡΚΟ
+2,16%
47.2
ΜΙΓ
0,00%
3.99
ΜΙΝ
-5,47%
0.605
ΜΛΣ
0,00%
0.57
ΜΟΗ
+0,22%
27.22
ΜΟΝΤΑ
+3,09%
3.34
ΜΟΤΟ
-0,50%
3
ΜΟΥΖΚ
0,00%
0.73
ΜΠΕΛΑ
+1,03%
29.48
ΜΠΛΕΚΕΔΡΟΣ
-0,59%
3.36
ΜΠΡΙΚ
+0,25%
1.98
ΜΠΤΚ
0,00%
0.47
ΜΥΤΙΛ
0,00%
38.2
ΝΑΚΑΣ
0,00%
2.78
ΝΑΥΠ
+0,99%
1.02
ΞΥΛΚ
-3,57%
0.27
ΞΥΛΚΔ
0,00%
0.0002
ΞΥΛΠ
+0,58%
0.344
ΞΥΛΠΔ
0,00%
0.0025
ΟΛΘ
-1,34%
22.1
ΟΛΠ
-0,20%
24.75
ΟΛΥΜΠ
+1,05%
2.88
ΟΠΑΠ
-0,70%
15.5
ΟΡΙΛΙΝΑ
+1,45%
0.909
ΟΤΕ
-1,54%
14.06
ΟΤΟΕΛ
-0,78%
12.78
ΠΑΙΡ
-0,85%
1.17
ΠΑΠ
+0,38%
2.63
ΠΕΙΡ
-0,61%
3.752
ΠΕΤΡΟ
0,00%
8.3
ΠΛΑΘ
0,00%
4
ΠΛΑΚΡ
+1,32%
15.4
ΠΡΔ
0,00%
0.296
ΠΡΕΜΙΑ
+1,39%
1.17
ΠΡΟΝΤΕΑ
0,00%
7.8
ΠΡΟΦ
+0,21%
4.7
ΡΕΒΟΙΛ
-0,59%
1.69
ΣΑΡ
-0,50%
11.84
ΣΑΡΑΝ
0,00%
1.07
ΣΑΤΟΚ
0,00%
0.047
ΣΕΝΤΡ
-2,12%
0.37
ΣΙΔΜΑ
+0,26%
1.905
ΣΠΕΙΣ
-0,51%
7.76
ΣΠΙ
-5,33%
0.71
ΣΠΥΡ
0,00%
0.19
ΤΕΝΕΡΓ
+0,49%
18.33
ΤΖΚΑ
-3,04%
1.595
ΤΡΑΣΤΟΡ
0,00%
1.19
ΤΡΕΣΤΑΤΕΣ
-1,16%
1.7
ΥΑΛΚΟ
0,00%
0.18
ΦΙΕΡ
0,00%
0.359
ΦΛΕΞΟ
-1,22%
8.1
ΦΡΙΓΟ
-9,70%
0.298
ΦΡΛΚ
+0,85%
4.175
ΧΑΙΔΕ
0,00%
0.695

Αυτή είναι η κις λορέν που θα σερβίρει στη στέψη του ο Κάρολος

Υπάρχει τρόπος ο Κάρολος και η Καμίλα να ξεπεράσουν το περίφημο «κοτόπουλο της στέψης», που είχε σερβίρει η Ελισάβετ το 1953; Δύσκολο, λένε εδώ και χρόνια οι αναλυτές και μάλλον έχουν δίκιο.

Το ζευγάρι, ωστόσο, ανακοίνωσε ότι στη δική του τελετή στέψης θα σερβίρει μια ιδιαίτερη κις λορέν με σπανάκι, φασόλια και εστραγκόν. Τα στοιχήματα για την επιτυχία του πιάτου δίνουν και παίρνουν, την ίδια ώρα που διάσημοι σεφ έχουν ξεκινήσει πρόβες για να το πετύχουν.

Σχεδόν 15 μέρες πριν από τη στέψη, Κάρολος και Καμίλα ανέβασαν ένα βίντεο στο Twitter που εξηγούν την επιλογή τους. Αν και η κις λορέν είναι ένα πολύ συνηθισμένο πιάτο στη Γαλλία, οι Βρετανοί δεν είναι τόσο εξοικειωμένοι με αυτό.

Μια πρώτη ματιά στη βασιλική κις λορέν

Η διάσημη συντάκτρια για θέματα μαγειρικής του Guardrian και συγγραφέας Felicity Cloake δοκίμασε τη συνταγή του βασιλικού ζεύγους και έδωσε την δική της… βαθμολογία.

Όπως αναφέρει σε άρθρο της, το «κοτόπουλο της στέψης» ήταν πάντα δύσκολο να το μαγειρέψει κανείς. Πολλοί σεφ πίστευαν ότι αυτήν τη φορά το μενού δεν θα έχει ένα πιάτο που ζήτησε ειδικά για την ημέρα ο βασιλιάς, αλλά έκαναν λάθος.

Με μια πρώτη ματιά, το πιάτο, προσωπική επιλογή του Καρόλου και της Καμίλα, μοιάζει πιο νόστιμο από τα τάκος με γαρίδες και ανανά.

Εκτός από το κατ’ εξοχήν βρετανικό τσένταρ, η κις περιέχει δύο λαχανικά εποχής, το σπανάκι και τα φασόλια. Η επιλογή του εστραγκόν, ενός βοτάνου που μας θυμίζει πάντα τη Γαλλία, είναι ενδιαφέρουσα. Ίσως, όπως και η ίδια η κις, να είναι μια αναφορά στην πρώτη, ατυχή επίσκεψη του ζευγαριού στο εξωτερικό ή στον χρόνο σπουδών της νεαρής Καμίλα στο Παρίσι.

Πρώτη δοκιμή της συνταγής

Η Felicity Cloake δεν έμεινε μόνο στη θεωρία. Δοκίμασε να φτιάξει το πιάτο και έδωσε στους αναγνώστες της σύντομα tips για την επιτυχία του.

«Οι καλύτερες συμβουλές μου για όποιον το επιχειρήσει: αν δεν είστε ειδικός στη ζαχαροπλαστική, φτιάξτε τη διπλάσια ποσότητα από την προτεινόμενη. Βάλτε το ταψί στο φούρνο για άλλα πέντε λεπτά για να στεγνώσει, αφού αφαιρέσετε τα φασόλια ψησίματος. Και βεβαιωθείτε ότι έχετε στύψει και την τελευταία σταγόνα νερού από το σπανάκι σας πριν το προσθέσετε. Θα σας προειδοποιούσα, επίσης, ότι είναι πιθανό να χρειαστείτε περισσότερα από 25 λεπτά για να πετύχετε τη χρυσαφένια ομορφιά της εκδοχής του παλατιού.

Το πιάτο σερβίρεται καλύτερα ζεστό, παρά καυτό, και μοιάζει περισσότερο με σπανακόπιτα, παρά με κις λορέν. Η κρέμα του, όμως, είναι ελαφριά και η γενναιόδωρη δόση τυριού θα ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς.

Τελικά ανταποκρίνεται η “κις της στέψης” στο περίφημο κοτόπουλο; Είναι λιγότερο πρωτότυπη, λιγότερο χαρακτηριστική -αλλά είναι επίσης πιθανό να είναι λιγότερο διχαστική, πράγμα που είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται η Βρετανία αυτήν τη στιγμή. Τώρα, αν θα τη θυμάται κανείς σε 70 χρόνια από σήμερα, είναι άλλο θέμα…».

Αναλυτικά η συνταγή εδώ

Google News icon
Ακολουθήστε το Powergame.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη οικονομική ενημέρωση!