THEPOWERGAME
Υπάρχει τρόπος ο Κάρολος και η Καμίλα να ξεπεράσουν το περίφημο «κοτόπουλο της στέψης», που είχε σερβίρει η Ελισάβετ το 1953; Δύσκολο, λένε εδώ και χρόνια οι αναλυτές και μάλλον έχουν δίκιο.
Το ζευγάρι, ωστόσο, ανακοίνωσε ότι στη δική του τελετή στέψης θα σερβίρει μια ιδιαίτερη κις λορέν με σπανάκι, φασόλια και εστραγκόν. Τα στοιχήματα για την επιτυχία του πιάτου δίνουν και παίρνουν, την ίδια ώρα που διάσημοι σεφ έχουν ξεκινήσει πρόβες για να το πετύχουν.
Introducing… Coronation Quiche!
Chosen personally by Their Majesties, The King and The Queen Consort have shared a recipe in celebration of the upcoming #CoronationBigLunch taking place up and down the country. pic.twitter.com/aVcw9tNarP
— The Royal Family (@RoyalFamily) April 17, 2023
Σχεδόν 15 μέρες πριν από τη στέψη, Κάρολος και Καμίλα ανέβασαν ένα βίντεο στο Twitter που εξηγούν την επιλογή τους. Αν και η κις λορέν είναι ένα πολύ συνηθισμένο πιάτο στη Γαλλία, οι Βρετανοί δεν είναι τόσο εξοικειωμένοι με αυτό.
Μια πρώτη ματιά στη βασιλική κις λορέν
Η διάσημη συντάκτρια για θέματα μαγειρικής του Guardrian και συγγραφέας Felicity Cloake δοκίμασε τη συνταγή του βασιλικού ζεύγους και έδωσε την δική της… βαθμολογία.
Όπως αναφέρει σε άρθρο της, το «κοτόπουλο της στέψης» ήταν πάντα δύσκολο να το μαγειρέψει κανείς. Πολλοί σεφ πίστευαν ότι αυτήν τη φορά το μενού δεν θα έχει ένα πιάτο που ζήτησε ειδικά για την ημέρα ο βασιλιάς, αλλά έκαναν λάθος.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Με μια πρώτη ματιά, το πιάτο, προσωπική επιλογή του Καρόλου και της Καμίλα, μοιάζει πιο νόστιμο από τα τάκος με γαρίδες και ανανά.
Εκτός από το κατ’ εξοχήν βρετανικό τσένταρ, η κις περιέχει δύο λαχανικά εποχής, το σπανάκι και τα φασόλια. Η επιλογή του εστραγκόν, ενός βοτάνου που μας θυμίζει πάντα τη Γαλλία, είναι ενδιαφέρουσα. Ίσως, όπως και η ίδια η κις, να είναι μια αναφορά στην πρώτη, ατυχή επίσκεψη του ζευγαριού στο εξωτερικό ή στον χρόνο σπουδών της νεαρής Καμίλα στο Παρίσι.
Πρώτη δοκιμή της συνταγής
Η Felicity Cloake δεν έμεινε μόνο στη θεωρία. Δοκίμασε να φτιάξει το πιάτο και έδωσε στους αναγνώστες της σύντομα tips για την επιτυχία του.
«Οι καλύτερες συμβουλές μου για όποιον το επιχειρήσει: αν δεν είστε ειδικός στη ζαχαροπλαστική, φτιάξτε τη διπλάσια ποσότητα από την προτεινόμενη. Βάλτε το ταψί στο φούρνο για άλλα πέντε λεπτά για να στεγνώσει, αφού αφαιρέσετε τα φασόλια ψησίματος. Και βεβαιωθείτε ότι έχετε στύψει και την τελευταία σταγόνα νερού από το σπανάκι σας πριν το προσθέσετε. Θα σας προειδοποιούσα, επίσης, ότι είναι πιθανό να χρειαστείτε περισσότερα από 25 λεπτά για να πετύχετε τη χρυσαφένια ομορφιά της εκδοχής του παλατιού.
Το πιάτο σερβίρεται καλύτερα ζεστό, παρά καυτό, και μοιάζει περισσότερο με σπανακόπιτα, παρά με κις λορέν. Η κρέμα του, όμως, είναι ελαφριά και η γενναιόδωρη δόση τυριού θα ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς.
Τελικά ανταποκρίνεται η “κις της στέψης” στο περίφημο κοτόπουλο; Είναι λιγότερο πρωτότυπη, λιγότερο χαρακτηριστική -αλλά είναι επίσης πιθανό να είναι λιγότερο διχαστική, πράγμα που είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται η Βρετανία αυτήν τη στιγμή. Τώρα, αν θα τη θυμάται κανείς σε 70 χρόνια από σήμερα, είναι άλλο θέμα…».
Αναλυτικά η συνταγή εδώ