Γ.Δ.
1491.71 -0,13%
ACAG
+0,16%
6.13
CENER
+0,34%
8.73
CNLCAP
-4,79%
7.95
DIMAND
-0,74%
9.38
OPTIMA
-0,34%
11.6
TITC
-0,32%
30.9
ΑΑΑΚ
0,00%
7
ΑΒΑΞ
-0,24%
1.652
ΑΒΕ
0,00%
0.487
ΑΔΜΗΕ
+1,82%
2.24
ΑΚΡΙΤ
+4,07%
0.895
ΑΛΜΥ
-0,71%
2.8
ΑΛΦΑ
+1,58%
1.6665
ΑΝΔΡΟ
0,00%
6.86
ΑΡΑΙΓ
-1,35%
13.12
ΑΣΚΟ
+0,75%
2.7
ΑΣΤΑΚ
-0,56%
7.16
ΑΤΕΚ
0,00%
0.422
ΑΤΡΑΣΤ
+0,96%
8.38
ΑΤΤ
0,00%
11
ΑΤΤΙΚΑ
+1,68%
2.42
ΒΑΡΝΗ
0,00%
0.24
ΒΙΟ
+0,99%
6.13
ΒΙΟΚΑ
-1,85%
2.66
ΒΙΟΣΚ
0,00%
1.39
ΒΙΟΤ
+0,78%
0.258
ΒΙΣ
0,00%
0.162
ΒΟΣΥΣ
+3,36%
2.46
ΓΕΒΚΑ
-3,10%
1.565
ΓΕΚΤΕΡΝΑ
+0,72%
16.76
ΔΑΑ
+0,22%
8.35
ΔΑΙΟΣ
0,00%
3.78
ΔΕΗ
-0,26%
11.65
ΔΟΜΙΚ
0,00%
4.65
ΔΟΥΡΟ
0,00%
0.25
ΔΡΟΜΕ
+1,49%
0.34
ΕΒΡΟΦ
+0,30%
1.685
ΕΕΕ
+0,31%
32.3
ΕΚΤΕΡ
-0,69%
4.3
ΕΛΒΕ
0,00%
5.05
ΕΛΙΝ
-1,21%
2.45
ΕΛΛ
-0,70%
14.1
ΕΛΛΑΚΤΩΡ
-0,75%
2.66
ΕΛΠΕ
-1,76%
8.655
ΕΛΣΤΡ
+2,98%
2.42
ΕΛΤΟΝ
-0,32%
1.866
ΕΛΧΑ
-0,49%
2.015
ΕΝΤΕΡ
0,00%
7.84
ΕΠΙΛΚ
0,00%
0.152
ΕΠΣΙΛ
+0,50%
12.06
ΕΣΥΜΒ
-0,72%
1.38
ΕΤΕ
-1,76%
8.35
ΕΥΑΠΣ
+0,31%
3.28
ΕΥΔΑΠ
+0,50%
6.02
ΕΥΡΩΒ
+2,09%
2.1
ΕΧΑΕ
-1,87%
5.25
ΙΑΤΡ
0,00%
1.725
ΙΚΤΙΝ
+4,12%
0.43
ΙΛΥΔΑ
-4,32%
1.77
ΙΝΚΑΤ
-1,12%
5.29
ΙΝΛΙΦ
-0,80%
4.94
ΙΝΛΟΤ
+2,11%
1.164
ΙΝΤΕΚ
-0,16%
6.07
ΙΝΤΕΡΚΟ
+0,46%
4.34
ΙΝΤΕΤ
-1,56%
1.265
ΙΝΤΚΑ
+1,41%
3.6
ΚΑΜΠ
0,00%
2.7
ΚΑΡΕΛ
-0,58%
342
ΚΕΚΡ
-1,63%
1.505
ΚΕΠΕΝ
0,00%
2
ΚΛΜ
-0,62%
1.615
ΚΟΡΔΕ
0,00%
0.536
ΚΟΥΑΛ
-2,60%
1.274
ΚΟΥΕΣ
-1,86%
5.79
ΚΡΕΚΑ
0,00%
0.28
ΚΡΙ
+1,85%
11
ΚΤΗΛΑ
0,00%
1.84
ΚΥΡΙΟ
-2,17%
1.35
ΛΑΒΙ
+1,46%
0.97
ΛΑΜΔΑ
-2,54%
6.9
ΛΑΜΨΑ
0,00%
34.4
ΛΑΝΑΚ
0,00%
1.07
ΛΕΒΚ
0,00%
0.358
ΛΕΒΠ
-26,15%
0.288
ΛΙΒΑΝ
0,00%
0.125
ΛΟΓΟΣ
0,00%
1.45
ΛΟΥΛΗ
-1,08%
2.75
ΜΑΘΙΟ
0,00%
1.015
ΜΕΒΑ
+1,03%
3.91
ΜΕΝΤΙ
-2,68%
2.9
ΜΕΡΚΟ
0,00%
48
ΜΙΓ
-1,50%
3.95
ΜΙΝ
0,00%
0.57
ΜΛΣ
0,00%
0.57
ΜΟΗ
+0,22%
27.9
ΜΟΝΤΑ
0,00%
3.19
ΜΟΤΟ
+0,33%
3.03
ΜΟΥΖΚ
0,00%
0.72
ΜΠΕΛΑ
-1,71%
27.52
ΜΠΛΕΚΕΔΡΟΣ
0,00%
3.37
ΜΠΡΙΚ
+0,25%
1.97
ΜΠΤΚ
0,00%
0.48
ΜΥΤΙΛ
+0,78%
38.64
ΝΑΚΑΣ
0,00%
2.92
ΝΑΥΠ
-1,71%
0.92
ΞΥΛΚ
-1,67%
0.294
ΞΥΛΚΔ
0,00%
0.0002
ΞΥΛΠ
0,00%
0.44
ΞΥΛΠΔ
0,00%
0.0025
ΟΛΘ
+2,35%
21.8
ΟΛΠ
-0,79%
25.2
ΟΛΥΜΠ
0,00%
2.77
ΟΠΑΠ
0,00%
15.54
ΟΡΙΛΙΝΑ
+1,52%
0.935
ΟΤΕ
+0,85%
14.22
ΟΤΟΕΛ
-0,94%
12.66
ΠΑΙΡ
+0,43%
1.16
ΠΑΠ
+0,79%
2.55
ΠΕΙΡ
-0,46%
3.866
ΠΕΤΡΟ
-0,64%
9.26
ΠΛΑΘ
+0,12%
4.045
ΠΛΑΚΡ
0,00%
16
ΠΡΔ
-0,68%
0.294
ΠΡΕΜΙΑ
+1,19%
1.194
ΠΡΟΝΤΕΑ
0,00%
7.8
ΠΡΟΦ
+1,32%
5.37
ΡΕΒΟΙΛ
-0,59%
1.69
ΣΑΡ
-0,18%
11.38
ΣΑΡΑΝ
0,00%
1.07
ΣΑΤΟΚ
-9,41%
0.0385
ΣΕΝΤΡ
-1,30%
0.379
ΣΙΔΜΑ
+0,79%
1.91
ΣΠΕΙΣ
-1,77%
7.76
ΣΠΙ
+0,56%
0.716
ΣΠΥΡ
0,00%
0.19
ΤΕΝΕΡΓ
+0,55%
18.4
ΤΖΚΑ
-0,62%
1.6
ΤΡΑΣΤΟΡ
-2,61%
1.12
ΤΡΕΣΤΑΤΕΣ
+0,11%
1.742
ΥΑΛΚΟ
0,00%
0.162
ΦΙΕΡ
0,00%
0.359
ΦΛΕΞΟ
0,00%
8.2
ΦΡΙΓΟ
-3,08%
0.252
ΦΡΛΚ
-1,20%
4.1
ΧΑΙΔΕ
-6,47%
0.65

Koutsou & Co: Ελληνική κουζίνα με ψυχή

Την Αργυρώ Κουτσού την γνωρίσαμε στο Τζουτζούκα πριν από μερικά χρόνια και μας εντυπωσίασε. Ύστερα από μια περίοδο ανάπαυσης και αναστοχασμού, επανέρχεται με το δικό της εστιατόριο, το Koutsou & Co, που μόλις έστησε στην «ανύποπτη» αλλά και κάπως κινηματογραφική στοά της Ξενοφώντος στο Σύνταγμα.

Δουλεύει καθημερινές, κυρίως για τα μεσημεριανά lunch breaks της περιοχής, και μένει ανοιχτό μέχρι τις 8 το βράδυ. Άρα μπορείς να πας και μετά το γραφείο. Επίσης, απευθύνεται και στους τουρίστες που τρώνε βραδινό κατά τις 6 το απόγευμα. Μόνο τα Σάββατα ανοίγει μέχρι τις 11 το βράδυ. Σοφή επιλογή.

Εκεί λοιπόν αποφάσισε πως θα ήθελε να σερβίρει δημιουργίες διαφορετικές, με υλικά παραγνωρισμένα και ανεκμετάλλευτα από άλλα εστιατόρια. Είχαμε διαβάσει πως θα σερβίρει σπλήνα γεμιστή και πατσά κοκκινιστό με λουκάνικο, κρεατόπιτα με τράγο και διάφορα, με γλυκάδια και εντεράκια και αμελέτητα. Αυτά τα πιάτα δηλαδή που θα μπορούσαν άνετα να χαρακτηριστούν soul food, αν ο όρος έπρεπε να υπάρχει και στα μέρη μας. Αυτά που κάποτε στην επαρχία, πριν από την επικράτηση της «αστικής» κουζίνας, ήταν περιζήτητα μεζεκλίκια και που σήμερα στο άκουσμά τους ανατριχιάζουν οι millenials.

Η επίσκεψή μας έγινε Σάββατο βράδυ, πράγμα που σημαίνει πως κάποια πιάτα είχαν ήδη εξαντληθεί. Και η λίστα των πιάτων είναι περιορισμένη και καθημερινά διαφορετική. Ο μουσακάς, για παράδειγμα, που κάποιοι ξένοι είχαν τσακίσει νωρίτερα, παραγγέλνοντας ξανά και ξανά. Είχε μείνει ένα τελευταίο πήλινο, που μας εξηγήθηκε πως δεν θα είναι όπως πρέπει, αφού είχε περισσότερη μπεσαμέλ και λιγότερο κιμά απ’ το κανονικό. Ήταν ένας από τους πιο απολαυστικούς που έχουμε δοκιμάσει, με την αγαπημένη μελιτζανάτη μυρωδιά να σπάει μύτες με το που ανοίξαμε το καπάκι. Μόνο γι’ αυτόν τον συγκεκριμένο μουσακά θα έπρεπε να επιτρέπεται να συζητάμε ακόμα αυτό το τόσο ταλαιπωρημένο και κακοποιημένο διεθνώς «ελληνικό» πιάτο. Εξαιρετικός.

Μουσακάς στο Koutsou & Co © Πάνος Πουρνάρας
Μουσακάς στο Koutsou & Co © Πάνος Πουρνάρας

Η γεμιστή σπλήνα (με μανούρα Μήλου, αν δεν κάνουμε λάθος) ήταν ένας υπέροχος κρασομεζές που απολαύσαμε αργά και ηδονικά. Αν δεν έχετε δοκιμάσει αυτό το υποτιμημένο δώρο που μας κάνει την τιμή να προσφέρει ένα ζώο, χάνετε. Και δεν θα το βρείτε σχεδόν πουθενά.

Γεμιστή Σπλήνα στο Koutsou & Co © Πάνος Πουρνάρας
Γεμιστή Σπλήνα στο Koutsou & Co © Πάνος Πουρνάρας

Το ζυγούρι με τα μάραθα και οι τηγανητές χειροποίητες πατάτες θα μπορούσαν μαζί με τη μαγειρίτσα να είναι το επίσημο εθνικό μας πασχαλινό πιάτο. Ο απόλυτος συνδυασμός κρεατένιας γεύσης με τα ανοιξιάτικα μυρωδικά. Θα θέλαμε πάντως να έχει βγει λίγο πιο νωρίς από τον φούρνο.

Ζυγούρι με μάραθα στο Koutsou & Co © Πάνος Πουρνάρας
Ζυγούρι με μάραθα στο Koutsou & Co © Πάνος Πουρνάρας

Ο τραχανάς Αράχωβας με λουκάνικο Τήνου και γυλωμένη μανούρα Σίφνου (που καλύπτεται με οινολάσπες δηλαδή) είναι πιάτο πολύ νόστιμο, που σε πάει βόλτα στην Ελλάδα. Αλλά κι αυτό θα το θέλαμε λίγο πιο ζουμερό. Βέβαια, αργήσαμε να το ξεκινήσουμε, γιατί θέλαμε να τελειώσουμε τα προηγούμενα και είχε πλέον αρχίσει να «σφίγγει» ανεπανόρθωτα.

Εξαιρετική οικοδέσποινα η Κουτσού, νοιάζεται να φάτε καλά και σας ρωτάει, σας εξηγεί, θέλει να φύγετε ικανοποιημένοι και χορτασμένοι. Τα περιποιημένα τραπεζάκια με τα λουλουδάκια του κήπου στα βάζα, με τα λινά λευκά τραπεζομάντιλα, φανερώνουν μεράκι, φροντίδα, φιλοξενία. Μαμαδίστικη κουζίνα, με μαμαδίστικο σέρβις. Ο μικρός χώρος και η μικρή κουζίνα είναι το μόνο handicap που πρέπει να διαχειριστεί. Υποχρεώνεται να μαγειρέψει από νωρίς και ως αποτέλεσμα προς το τέλος της μέρας, κάποια από τα θαυμάσια πιάτα της αδικούνται, επειδή φτάνουν «κουρασμένα», στεγνά ή χλιαρά.

Koutsou & Co © Πάνος Πουρνάρας
Koutsou & Co © Πάνος Πουρνάρας

Αλλά ακόμα κι έτσι, η δημιουργία και η ύπαρξη του μαγαζιού είναι καίρια στη σημερινή ελληνική σκηνή εστίασης, που ψάχνει να βρει τα πατήματά της και το στίγμα της. Και οι νεότερες γενιές να μας κάνουν τη χάρη και να περάσουν από εκεί, κι ας αφήσουν γι’ αργότερα τα burgers, τα noodles και τα nachos, να γνωρίσουν λίγο περισσότερο τη χώρα τους και τη nose-to-tail διαχείριση της τροφής.

Google News icon
Ακολουθήστε το Powergame.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη οικονομική ενημέρωση!