Η Κίνα θα λάβει πρακτικά και αποτελεσματικά μέτρα για να αποτρέψει με αποφασιστικότητα την παράνομη εξαγωγή στρατηγικών ορυκτών, ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα, το υπουργείο Εμπορίου.
Η ενίσχυση του ελέγχου των εξαγωγών από τα στρατηγικά αποθέματα ορυκτών είναι καθοριστικής σημασίας για την εθνική ασφάλεια, αλλά και τα κινεζικά αναπτυξιακά συμφέροντα, σύμφωνα με εκπρόσωπο του ίδιου υπουργείου.
Από τότε που το Πεκίνο επέβαλε εξαγωγικούς περιορισμούς σε μερικά στρατηγικά ορυκτά, εντοπίστηκε ότι μερικές οντότητες από το εξωτερικό συνεργάστηκαν παράνομα με πρόσωπα, σε μία προσπάθεια να παρακάμψουν τα μέτρα ελέγχου των εξαγωγών, μέσω του λαθρεμπορίου και άλλων παράνομων πρακτικών, τόνισε ο ίδιος εκπρόσωπος.
Προκειμένου να περιοριστεί το λαθρεμπόριο αυτών των στρατηγικών ορυκτών πόρων, το Πεκίνο ενεργοποίησε μία εκστρατεία για την καταπολέμηση των παράνομων δραστηριοτήτων, όπως, η ψευδής δήλωση, η απόκρυψη και η μεταφόρτωση μέσω τρίτων χωρών, σύμφωνα με τον ίδιο εκπρόσωπο.
Σημειώνεται ότι η πεντασέλιδη, μη δεσμευτική συμφωνία για τους δασμούς μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας δεν επιβεβαίωσε ότι περιλαμβάνονται στην ελάφρυνση των δασμών, οι σπάνιες γαίες και κρίσιμα ορυκτά, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.
Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας δεν απάντησε άμεσα για το θέμα, ενώ εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών παρέπεμψε στα δεδομένα, ότι δηλαδή οι δασμοί στις κινεζικές εισαγωγές μειώνονται στο 30% από 145% και αντίστοιχα το Πεκίνο ρίχνει από το 125% στο 10% την επιβάρυνση στα αμερικανικά προϊόντα κατά την «εκεχειρία διάρκειας 90 ημερών», που προέκυψε κατά τις συνομιλίες στη Γενεύη.
Οι σπάνιες γαίες είχαν χαρακτηριστεί ως υπερόπλο στον εμπορικό πόλεμο καθώς η Κίνα κατέχει το 34% των παγκόσμιων κοιτασμάτων στο έδαφός της, παράγει το 60% των σπάνιων γαιών στον κόσμο και επεξεργάζεται το 85% εξ’ αυτών.
Εν αναμονή διευκρινίσεων, οι οικονομικοί αναλυτές θυμίζουν ότι η Κίνα, βάσει της συμφωνίας ανακοίνωσε ότι θα αναστείλει ή θα ακυρώσει τα «μη δασμολογικά αντίμετρα» που έχει επιβάλει στις ΗΠΑ από τις 2 Απριλίου, ενώ επτά σπάνιες γαίες προστέθηκαν στις 4 Απριλίου στον κατάλογο ελέγχου εξαγωγών, επομένως «υπάρχει πιθανότητα να συμπεριλαμβάνονται στις παραχωρήσεις του Πεκίνου για τη συμφωνία.
Η εξάρτηση των ΗΠΑ στην εισαγωγή σπάνιων γαιών προκάλεσαν εκτεταμένες ανησυχίες σχετικά με τις προμήθειες προς τη Δύση, ακόμη και από τον Έλον Μασκ, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ έσπευσε να εξασφαλίσει συμφωνία για συνεκμετάλλευση με την Ουκρανία.