Έπειτα από μήνες σιγής και κλιμάκωσης δασμών εκατέρωθεν, η κυβέρνηση Τραμπ φαίνεται να κάνει το πρώτο απτό βήμα προς μια ενδεχόμενη αποκλιμάκωση της εμπορικής της διαμάχης με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με τέσσερις Ευρωπαίους διπλωμάτες που επικαλείται το Politico, η Ουάσιγκτον απέστειλε επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας επίσημα την έναρξη διαπραγματεύσεων, απαντώντας έτσι σε κατάλογο παραχωρήσεων που η ΕΕ είχε γνωστοποιήσει ιδιωτικά.
Η εξέλιξη αυτή θεωρείται η πρώτη θετική και συγκεκριμένη κίνηση από την πλευρά της Ουάσιγκτον από τότε που οι δύο πλευρές αποφάσισαν να αναστείλουν προσωρινά τους τιμωρητικούς δασμούς τους. Η επιστολή αποτελεί απάντηση στις προτάσεις της Κομισιόν, που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, χαλάρωση ρυθμιστικών πλαισίων και συνεργασία για τον περιορισμό της κινεζικής υπερπαραγωγής — ένα ζήτημα στρατηγικής σημασίας και για τις δύο πλευρές.
Ωστόσο, η διαδικασία δεν είναι καθόλου απλή. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε εκφράσει την έντονη δυσαρέσκειά της για την αμερικανική αδράνεια, προωθώντας σχέδιο επιβολής αντιποίνων σε αμερικανικά προϊόντα συνολικής αξίας 95 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτά τα μέτρα είχαν προετοιμαστεί ως απάντηση στους μονομερείς δασμούς του Τραμπ – 10% σε γενικά προϊόντα και 25% σε αυτοκίνητα και μέταλλα – που επιβλήθηκαν στις αρχές Απριλίου.
Η πίεση προς εξεύρεση λύσης εντείνεται καθώς πλησιάζει η κρίσιμη προθεσμία του Ιουλίου. Αν δεν υπάρξει συμφωνία έως τότε, θα ενεργοποιηθεί αυτόματα αύξηση των δασμών στο 20%, μέτρο που ο Τραμπ υποστηρίζει ως τρόπο εξισορρόπησης του διατλαντικού εμπορικού ελλείμματος, κατηγορώντας ευθέως την ΕΕ για την ανισορροπία αυτή.
Στο παρασκήνιο, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει ήδη προχωρήσει σε συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, ήρθε σε καταρχήν συμφωνία με τον Κινέζο Αντιπρόεδρο Χε Λιφένγκ για μείωση των υψηλότατων δασμών. Οι εξελίξεις αυτές προκαλούν ανησυχία στις Βρυξέλλες, καθώς δίνεται η εντύπωση ότι η Ε.Ε. μένει πίσω στην προτεραιότητα της Ουάσινγκτον για διμερείς εμπορικές σχέσεις.
Παρά τις τρεις γύρους διαβουλεύσεων που έχει πραγματοποιήσει ο Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ, Μάρος Σέφτσοβιτς, με κορυφαίους Αμερικανούς αξιωματούχους – όπως ο Υπουργός Εμπορίου Χάουαρντ Λάτνικ και ο Εμπορικός Αντιπρόσωπος Τζέιμισον Γκριρ – δεν έχει καταγραφεί ουσιαστική πρόοδος. Η αποτυχία αυτή εγείρει φόβους ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί τελικά να αποκλειστεί από μια ευνοϊκή εμπορική συμφωνία, καθώς οι ΗΠΑ φαίνεται να προκρίνουν τις συμφωνίες με επιμέρους χώρες αντί για διαπραγματεύσεις με ολόκληρα μπλοκ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε να προβεί σε επίσημο σχόλιο για τις τελευταίες εξελίξεις. Ωστόσο, το γεγονός ότι ξεκινά διάλογος, έστω και μέσω επιστολής, αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για την αποφυγή ενός πλήρους εμπορικού πολέμου που θα είχε σοβαρές επιπτώσεις σε μια οικονομική σχέση ύψους 1,6 τρισεκατομμυρίων ευρώ.