Η Μόσχα θα ανακοινώσει τoν επόμενo γύρο άμεσων συνομιλιών μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας το προσεχές διάστημα, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ νωρίτερα σήμερα Τετάρτη.
«Το ουδέτερο καθεστώς της Ουκρανίας παραμένει ένα από τα βασικά ζητήματα της Ρωσίας αιτήματα στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε ο Λαβρόφ.
Ο Ζελένσκι προτείνει τριμερή συνάντηση με Τραμπ και Πούτιν
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε τριμερή σύνοδο κορυφής με τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς επιδιώκει να αναγκάσει τη Μόσχα να σταματήσει την τριετή εισβολή της.
Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν απέρριψε τις εκκλήσεις για συνάντηση με τον Ζελένσκι στην Τουρκία νωρίτερα αυτόν τον μήνα και το Κρεμλίνο δήλωσε ότι μια συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών θα πραγματοποιηθεί μόνο αφού επιτευχθεί κάποιο είδος «συμφωνίας».
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε την απογοήτευσή του τόσο για τον Πούτιν όσο και για τον Ζελένσκι επειδή δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου.
Οι δύο πλευρές έχουν ανταλλάξει κύματα μαζικών αεροπορικών επιθέσεων τις τελευταίες εβδομάδες, με την Ουκρανία να εκτοξεύει σχεδόν 300 μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) εναντίον της Ρωσίας κατά τη διάρκεια της νύχτας, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας στη Μόσχα.
Ο Ζελένσκι ζητά 30 δισ. για ενίσχυση της παραγωγής όπλων
«Αν ο Πούτιν δεν αισθάνεται άνετα με μια διμερή συνάντηση ή αν όλοι θέλουν να είναι τριμερής, δεν με πειράζει. Είμαι έτοιμος για οποιαδήποτε μορφή», δήλωσε ο Ζελένσκι σε σχόλια προς δημοσιογράφους την Τρίτη, τα οποία δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη.
Ο Ουκρανός ηγέτης δήλωσε ότι ήταν «έτοιμος» για μια συνάντηση «Τραμπ-Πούτιν-Ζελένσκι» και προέτρεψε επίσης την Ουάσινγκτον να επιβάλει στη Μόσχα ένα πακέτο αυστηρών κυρώσεων στον τραπεζικό και ενεργειακό τομέα της.
«Περιμένουμε κυρώσεις από τις ΗΠΑ», δήλωσε ο Ζελένσκι.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τους δυτικούς συμμάχους να παράσχουν περίπου $30 δισ. μέχρι το τέλος του έτους, προκειμένου να ενισχυθεί η εγχώρια παραγωγή όπλων και να ανακοπεί η προέλαση της Ρωσίας.
Οπως μεταδίδει το Bloomberg, με τη στήριξη από τις ΗΠΑ υπό τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να μειώνεται και τις προσπάθειες για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τον Βλαντίμιρ Πούτιν να έχουν σταματήσει, η Ουκρανία εστιάζει ολοένα περισσότερο στις δικές της δυνάμεις. Ωστόσο, η οικονομία της, που έχει πληγεί σοβαρά από τον πόλεμο, υπολείπεται σημαντικά σε επενδύσεις που απαιτούνται για την αύξηση της παραγωγής όπλων, όπως ανέφερε ο Ζελένσκι.
Οι απειλές Τραμπ
«Ο Τραμπ επιβεβαίωσε ότι εάν η Ρωσία δεν σταματήσει, θα επιβληθούν κυρώσεις. Συζητήσαμε μαζί του δύο κύριες πτυχές — την ενέργεια και το τραπεζικό σύστημα. Θα μπορέσουν οι ΗΠΑ να επιβάλουν κυρώσεις σε αυτούς τους δύο τομείς; Θα το ήθελα πολύ αυτό».
Ο Ουκρανός ηγέτης είχε εμφανιστεί προηγουμένως να εκφράζει την απογοήτευσή του για την Ουάσινγκτον επειδή δεν ανακοίνωσε νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας, αφότου η Ρωσία απέρριψε μια συντονισμένη έκκληση της Δύσης για άμεση κατάπαυση του πυρός.
Ο Τραμπ το Σαββατοκύριακο αποκάλεσε τον Πούτιν «τρελό» μετά από ένα ρωσικό αεροπορικό μπαράζ που σκότωσε τουλάχιστον 13 ανθρώπους σε όλη την Ουκρανία. Και την Τρίτη, συνέχισε να επιτίθεται στον Ρώσο ηγέτη.
«Αυτό που δεν συνειδητοποιεί ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ότι αν δεν ήμουν εγώ, πολλά πραγματικά άσχημα πράγματα θα είχαν ήδη συμβεί στη Ρωσία, και εννοώ πολύ κακά. Παίζει με τη φωτιά!», έγραψε ο Τραμπ στο δίκτυό του Truth Social.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι πρότεινε τριμερή συνάντηση του ίδιου με τους προέδρους ΗΠΑ και Ρωσίας, Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντιμίρ Πούτιν. Παράλληλα κατήγγειλε ότι η Ρωσία έχει συγκεντρώσει 50.000 στρατιώτες στα σύνορα με τη βόρεια Ουκρανία.Όπως μεταδίδει το Sky News, ο Ζελένσκι είπε ότι οι «ισχυρότερες δυνάμεις» του Κρεμλίνου βρίσκονται επί του παρόντος στην πρώτη γραμμή στο Κούρσκ, στη δυτική Ρωσία, προσθέτοντας ότι πιστεύει ότι η Ρωσία θέλει μια ζώνη ασφαλείας περίπου έξι μιλίων.
Πρόσθεσε, όμως, ότι το Κίεβο έχει λάβει μέτρα για να εμποδίσει τη Μόσχα να διεξαγάγει μια μεγάλης κλίμακας επίθεση στην περιοχή. «Οι μεγαλύτερες και ισχυρότερες δυνάμεις τους βρίσκονται επί του παρόντος στο μέτωπο του Κούρσκ για να απωθήσουν τις δυνάμεις μας και να προετοιμάσουν επιθετικές ενέργειες κατά της περιοχής του Σούμι», δήλωσε ο Ζελένσκι στους δημοσιογράφους.
Συνάντηση Μερτς-Ζελένσκι στο Βερολίνο
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναμένεται να φτάσει σήμερα στο Βερολίνο για συνομιλίες με τον Γερμανό καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς, ανακοίνωσε η γερμανική κυβέρνηση, στο πλαίσιο των διπλωματικών προσπαθειών για τον τερματισμό του πολέμου.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Μερτς θα υποδεχθεί τον Ζελένσκι με στρατιωτικές τιμές στην καγκελαρία στις 12:00 (τοπική ώρα, 13:00 ώρα Ελλάδας).
“Η επίσκεψη θα επικεντρωθεί στη γερμανική υποστήριξη προς την Ουκρανία καθώς και στις προσπάθειες επίτευξης εκεχειρίας” με τη Ρωσία, επεσήμανε ο Στέφαν Κορνέλιους εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.
Εξάλλου το απόγευμα ο Ζελένσκι θα συναντηθεί με τον Γερμανό πρόεδρο Φρανκ- Βάλτερ Στάινμαϊερ.
Ουκρανοί και Ρώσοι αξιωματούχοι συναντήθηκαν νωρίτερα τον Μάιο για πρώτη φορά από το 2022 για απευθείας συνομιλίες, μετά τις πιέσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να τερματιστεί ο πόλεμος.
Οι συνομιλίες δεν απέφεραν σημαντικά αποτελέσματα σε ό,τι αφορά τη συμφωνία εκεχειρίας, ενώ η Ρωσία εξαπέλυσε στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου μαζική αεροπορική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας.
Ο Μερτς, που ορκίστηκε καγκελάριος της Γερμανίας νωρίτερα αυτόν τον μήνα, έχει δεσμευθεί να αναλάβει έναν περισσότερο ηγετικό ρόλο στη στήριξη της Ουκρανίας σε σχέση με τον προκάτοχό του Όλαφ Σολτς.
Λίγες ημέρες μετά την ορκωμοσία του ο συντηρητικός Γερμανός καγκελάριος επισκέφθηκε μαζί με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες το Κίεβο και τη Δευτέρα υποστήριξε το δικαίωμα της Ουκρανίας να πραγματοποιεί μεγάλου βεληνεκούς πλήγματα στο ρωσικό έδαφος, σε αντίθεση με την προσεκτική ρητορική του Σολτς για το θέμα.
Συμφωνίες Ζελένσκι με ευρωπαϊκά κράτη για παραγωγή όπλων
Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε σχέδια για την περαιτέρω επέκταση και αύξηση της παραγωγής των εγχώριων βιομηχανιών όπλων για να ενισχυθούν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, τρία και πλέον χρόνια μετά την εισβολή του ρωσικού στρατού στο έδαφος της χώρας.
Η Ουκρανία πρέπει να είναι σε θέση να παράγει όλα όσα χρειάζεται για την άμυνά της, συμπεριλαμβανομένων μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων εφόρμησης, πυρομαχικά –ιδίως πυραύλους– για συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, πυραύλους κρουζ και βαλλιστικά συστήματα, τόνισε ο αρχηγός του κράτους στο νυχτερινό διάγγελμά του.
Η Ρωσία «πρέπει να νιώσει τις συνέπειες αυτού που κάνει εναντίον της Ουκρανίας», επέμεινε.
Σημειώνοντας πως υπάρχουν ήδη εκατοντάδες εταιρείες που παράγουν οπλισμό, ο πρόεδρος Ζελένσκι πρόσθεσε πως η κυβέρνησή του προετοιμάζει συμφωνίες επενδύσεων σε συνεργασία με ευρωπαϊκά κράτη για να αυξηθεί η παραγωγή όπλων στη χώρα του, με έμφαση σε μη επανδρωμένα οχήματα και σε όπλα μεγάλου βεληνεκούς.
Οι δυνατότητες του ουκρανικού στρατού σε ό,τι αφορά οπλικά συστήματα μακρού βεληνεκούς θεωρούνται από ειδικούς σε ζητήματα εξοπλισμών πολύ κατώτερες από αυτές του ρωσικού.
Εκατέρωθεν πλήγματα με drones από Ρωσία και Ουκρανία – Έκλεισαν δύο αεροδρόμια της Μόσχας
Εν τω μεταξύ, επίθεση από ουκρανικά drones αργά το βράδυ της Τρίτης προς Τετάρτη οδήγησε στην αναστολή των πτήσεων σε τουλάχιστον δύο αεροδρόμια της Μόσχας, το Βνούκοβο και το Ζουκόφσκι, ανακοίνωσαν οι ρωσικές αρχές. Το υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι 112 ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στόχευσαν έξι διαφορετικές περιοχές της χώρας. Η Ρωσία αναφέρει πως η Ουκρανία εκτόξευσε 296 drones με στόχο ρωσικές περιφέρειες.
Την ίδια ώρα, ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπληξαν την ουκρανική πόλη Χάρκοβο, τραυματίζοντας οκτώ ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένου ενός παιδιού, δήλωσε ο περιφερειακός στρατιωτικός διοικητής το πρωί της Τετάρτης. Η πολεμική αεροπορία της Ουκρανίας εξέδωσε συναγερμό λόγω των μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε περιοχές όπως το Χάρκοβο, το Σούμι, η Οδησσός, το Κίεβο και άλλες.