Στο επίκεντρο του κυβερνητικού σχεδιασμού βρίσκονται οι συνταξιούχοι. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι παρεμβάσεις που εξετάζονται έχουν μόνιμο χαρακτήρα και εντάσσονται σε έναν σχεδιασμό με ορίζοντα τετραετίας. Μεταξύ άλλων, βρίσκεται στο τραπέζι η κατάργηση ή αναπροσαρμογή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, ενώ εξετάζεται και η θέσπιση μιας νέας, μόνιμης επιπλέον παροχής για το σύνολο των συνταξιούχων.
Παράλληλα, έχουν ήδη δρομολογηθεί συγκεκριμένες παρεμβάσεις. Τον προσεχή Νοέμβριο αναμένεται να καταβληθεί το αυξημένο επίδομα, το οποίο διαμορφώνεται πλέον στα 300 ευρώ από 250 ευρώ. Σημαντική αλλαγή αφορά και τις συντάξεις χηρείας, με την αναπροσαρμογή τους να αναμένεται να επηρεάσει περίπου 8.000 δικαιούχους.
Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η νέα αύξηση των συντάξεων κατά 2,7%, η οποία προβλέπεται να τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2025, βάσει του ισχύοντος μηχανισμού αναπροσαρμογής που συνδέεται με τον πληθωρισμό.
Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να παρουσιαστούν στη ΔΕΘ, όπου θα αποσαφηνιστούν τόσο το ύψος όσο και ο μόνιμος χαρακτήρας των μέτρων που σχεδιάζονται για τους συνταξιούχους.
Τι θα πάρουν οι συνταξιούχοι μέχρι το τέλος του έτους;
Ειδικότερα
- Επίδομα 300 ευρώ το Νοέμβριο
- Κατάργηση προσωπικής διαφοράς
- Νέα αύξηση συντάξεων κατά 2,7% από 1/1/2027
- Κατάργηση μειώσεων σε συντάξεις χηρείας σε 8.000 περίπου συνταξιούχους
