Πλήγμα BYD στην ΕΕ: Μεταφέρει παραγωγή στην Τουρκία από την Ουγγαρία

Η παραγωγή στo εργοστάσιο της Τουρκίας θα υπερβεί σημαντικά τις 150.000 μονάδες το 2027 και η BYD θα αυξήσει εκ νέου την παραγωγή το 2028

Η κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία BYD © byd.com

Η κινεζική BYD θα καθυστερήσει τη μαζική παραγωγή στο νέο της εργοστάσιο ηλεκτρικών οχημάτων στην Ουγγαρία μέχρι το 2026 και θα λειτουργεί με περιορισμένη δυναμικότητα τουλάχιστον για τα πρώτα δύο έτη, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters.

Ταυτόχρονα, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής αυτοκινήτων στην Κίνα θα ξεκινήσει την παραγωγή νωρίτερα από το αναμενόμενο στο νέο του εργοστάσιο στην Τουρκία, όπου το εργατικό κόστος είναι χαμηλότερο, και θα ξεπεράσει κατά πολύ τα αρχικά του σχέδια, ανέφερε μία από τις πηγές.

Η μετατόπιση της παραγωγής από την Ουγγαρία προς την Τουρκία συνιστά πλήγμα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ελπίζει ότι οι δασμοί στις κινεζικές εισαγωγές EVs θα προσελκύσουν επενδύσεις και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας στο ευρωπαϊκό έδαφος.

Το εργοστάσιο της BYD στο Σέγκεντ της νότιας Ουγγαρίας, ύψους 4 δισ. ευρώ, θα ξεκινήσει μαζική παραγωγή το 2026, αλλά θα παράξει μόνο μερικές δεκάδες χιλιάδες οχήματα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, σύμφωνα με τις πηγές. Πρόκειται για ένα μικρό ποσοστό της αρχικής παραγωγικής δυναμικότητας του εργοστασίου, που είναι 150.000 οχήματα ετησίως και μελλοντικά προβλέπεται να φτάσει τις 300.000.

Τρίτη πηγή επιβεβαίωσε την πιο αργή εκκίνηση για το 2026, αναφέρει το Reuters.

Η BYD έχει ανακοινώσει ότι θα εγκαινιάσει το εργοστάσιο στο Σέγκεντ τον Οκτώβριο, χωρίς όμως να προσδιορίσει πότε θα ξεκινήσει η μαζική παραγωγή. Η παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί το 2027, αλλά θα παραμείνει κάτω από τη σχεδιαζόμενη δυναμικότητα, ανέφεραν οι πηγές.

Η παραγωγή στην εγκατάσταση της Μανίσα στη δυτική Τουρκία

Αντίθετα, το εργοστάσιο της εταιρείας στην Τουρκία – ύψους 1 δισ. δολαρίων – που αρχικά προοριζόταν να ξεκινήσει παραγωγή στο τέλος του 2026 με ετήσια δυναμικότητα 150.000 αυτοκινήτων, θα ξεπεράσει την παραγωγή του ουγγρικού εργοστασίου ήδη από το 2025, σύμφωνα με μία από τις πηγές.

Η παραγωγή στην εγκατάσταση της Μανίσα, στη δυτική Τουρκία, θα υπερβεί σημαντικά τις 150.000 μονάδες το 2027 και η BYD θα αυξήσει εκ νέου την παραγωγή το 2028.

Η BYD δεν απάντησε σε αιτήματα για σχόλιο. Οι πηγές ζήτησαν ανωνυμία, καθώς δεν είναι εξουσιοδοτημένες να δημοσιοποιούν τα σχέδια παραγωγής της εταιρείας.

Η BYD κατασκευάζει το εργοστάσιο στην Ουγγαρία για να διαθέτει οχήματα στην ευρωπαϊκή αγορά χωρίς δασμούς. Σήμερα, όλα τα αυτοκίνητα που πωλεί η εταιρεία στην Ευρώπη κατασκευάζονται στην Κίνα και υπόκεινται στους δασμούς της ΕΕ για επιδοτούμενα EVs, πέραν του κανονικού 10% για εισαγωγές. Στην περίπτωση της BYD, το συνολικό ύψος του δασμού φτάνει το 27%.

Πολλά από τα αυτοκίνητα που θα κατασκευάζονται στην Τουρκία προορίζονται επίσης για την ευρωπαϊκή αγορά και δεν θα υπόκεινται σε δασμούς κατά την εξαγωγή προς την ΕΕ.

Η στροφή προς φθηνότερη παραγωγή στην Τουρκία αναδεικνύει τη δυσκολία των κινεζικών κατασκευαστών να επενδύσουν εντός της ΕΕ, όπου οι υψηλότεροι μισθοί και το ενεργειακό κόστος λειτουργούν αποτρεπτικά, παρά την επιθυμία να αποφύγουν τους δασμούς.

Η Ουγγαρία, υπό τον δεξιό πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν, φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως ευρωπαϊκή βάση για την BYD και έχει εξελιχθεί σε σημαντικό εμπορικό και επενδυτικό εταίρο της Κίνας.

Η Τουρκία, από την άλλη, είναι μακροχρόνια χαμηλού κόστους βιομηχανική βάση για εταιρείες όπως οι Toyota, Stellantis, Ford, Hyundai και Renault. Τον Μάρτιο, η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η κινεζική Chery θα επενδύσει 1 δισ. δολάρια σε εργοστάσιο δυναμικότητας 200.000 οχημάτων ετησίως.

Ραγδαία αύξηση της ζήτησης

Η BYD επεκτείνεται ταχύτατα εκτός Κίνας, όπου αντιμετωπίζει αδυσώπητο ανταγωνισμό τιμών. Τον περασμένο μήνα, το Reuters ανέφερε ότι η εταιρεία επιβραδύνει την εγχώρια επέκτασή της, μειώνοντας τις βάρδιες σε ορισμένα εργοστάσια και καθυστερώντας την προσθήκη νέων γραμμών παραγωγής.

Η αλλαγή στα πλάνα παραγωγής συμπίπτει με μια ευρύτερη αναδιάρθρωση των ευρωπαϊκών δραστηριοτήτων της εταιρείας, έπειτα από στρατηγικά λάθη που περιλάμβαναν ανεπαρκές δίκτυο αντιπροσώπων, ελλιπή στελέχωση με γνώση των τοπικών αγορών, και προσφορά υβριδικών μοντέλων σε αγορές που προτιμούν αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Η ζήτηση για τα EVs της BYD, τα οποία είναι φθηνότερα από τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά, αυξάνεται ραγδαία στην περιοχή. Σύμφωνα με την S&P Global Mobility, η BYD θα πουλήσει 186.000 οχήματα στην Ευρώπη το 2025, έναντι 83.000 το 2024, και οι πωλήσεις αναμένεται να διπλασιαστούν ξανά έως το 2029, φτάνοντας τα 400.000 οχήματα.

Η BYD έχει ξεκινήσει και την παραγωγή στη Βραζιλία, αλλά έχει εμπλακεί σε δικαστική διαμάχη με τις βραζιλιάνικες αρχές για παραβιάσεις εργασιακών δικαιωμάτων, που σχετίζονται με Κινέζους εργολάβους που ανέλαβαν την κατασκευή του εργοστασίου.

Στην Ουγγαρία, η BYD είχε προγραμματίσει να εγκαταστήσει τις γραμμές παραγωγής έως τον Σεπτέμβριο του 2025, σύμφωνα με τις πηγές. Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες έχει καθυστερήσει την αποστολή του εξοπλισμού, ο οποίος κατασκευάζεται σε κινεζικά εργοστάσια της εταιρείας.

Τα σχέδια για το Σέγκεντ ενδέχεται να αλλάξουν. Κατά το τελευταίο έτος, στελέχη της εταιρείας έχουν αναφερθεί στην πιθανότητα κατασκευής διαφόρων μοντέλων, συμπεριλαμβανομένων των Atto 2, Atto 3 και Dolphin.

Μία πηγή ανέφερε ότι η BYD θα κατασκευάζει τα δημοφιλή Atto 3 και Dolphin, καθώς και το φθηνό μοντέλο Seagull. Άλλη πηγή ανέφερε ότι το εργοστάσιο θα φιλοξενεί τα Atto 2, Atto 3 και Dolphin.

Στην Τουρκία, μία από τις πηγές δήλωσε ότι η BYD θα παράγει το πλήρως ηλεκτρικό SUV Seal U, το Sealion 5 (πιθανώς σε πλήρως ηλεκτρική ή plug-in hybrid εκδοχή), και δύο ακόμη υβριδικά μοντέλα: Seal U DMi και Seal 06 DMi.