BYD: Θα γίνουμε Ευρωπαίοι στην παραγωγή EV

Η BYD φέρνει την παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ευρώπη έως το 2028. Επενδύει σε Ουγγαρία & Τουρκία για να αποφύγει τους δασμούς της ΕΕ

Wang Chuanfu, CEO BYD © EPA/CYRIL ZINGARO

Η κινεζική BYD, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ηλεκτρικών οχημάτων στον κόσμο, σχεδιάζει να παράγει το σύνολο των EV που προορίζονται για την ευρωπαϊκή αγορά αποκλειστικά σε ευρωπαϊκά εργοστάσια μέχρι το 2028. Με αυτό τον τρόπο, θα παρακάμψει τους δασμούς που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα, κατηγορώντας το Πεκίνο για στρεβλώσεις λόγω κρατικών επιδοτήσεων.

«Εκπαιδεύουμε τον εαυτό μας να γίνουμε πιο Ευρωπαίοι στην παραγωγή», δήλωσε η Στέλλα Λι, εκτελεστική αντιπρόεδρος και νούμερο δύο στη διοικητική ιεραρχία της BYD, στο περιθώριο της έκθεσης αυτοκινήτου IAA Mobility στο Μόναχο.

Η εταιρεία κατασκευάζει ήδη εργοστάσιο στην Ουγγαρία, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει παραγωγή εντός του 2025, ενώ προγραμματίζει και δεύτερη μονάδα στην Τουρκία με έναρξη λειτουργίας το 2026. Σύμφωνα με τη Λι, σε δύο με τρία χρόνια η BYD θα είναι σε θέση να καλύπτει την ευρωπαϊκή ζήτηση αποκλειστικά από τοπικές μονάδες.

Αν και η BYD αρχικά δραστηριοποιήθηκε στην Ευρώπη αποκλειστικά με αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα, στα τέλη του 2024 ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει και plug-in υβριδικά (PHEVs). Αυτά αποδείχθηκαν ιδιαίτερα δημοφιλή στους καταναλωτές, με αποτέλεσμα σε ορισμένες αγορές, όπως η Βρετανία, το best-seller μοντέλο της να είναι PHEV.

«Μέσα στους επόμενους έξι μήνες θα λανσάρουμε τρία έως τέσσερα νέα plug-in υβριδικά. Εκτιμώ ότι σε έναν με δύο χρόνους αυτά θα κυριαρχούν στις πωλήσεις μας στην Ευρώπη», ανέφερε η Λι.

Παράλληλα, η εταιρεία προγραμματίζει την είσοδο της πολυτελούς μάρκας Yangwang στην ευρωπαϊκή αγορά το 2027, επιχειρώντας να ανταγωνιστεί τους καθιερωμένους premium κατασκευαστές.

Η διεθνής πορεία της BYD είναι εντυπωσιακή: οι πωλήσεις της ανήλθαν στα 4,2 εκατομμύρια οχήματα το 2024, δεκαπλάσιες σε σχέση με το 2019. Ωστόσο, πρόσφατα αντιμετωπίζει πτώση στις πωλήσεις και την παραγωγή στην εγχώρια αγορά. Η Λι χαρακτήρισε αυτή την εξέλιξη φυσιολογική μετά από παρατεταμένη περίοδο ταχείας ανάπτυξης: «Ίσως τα τελευταία δύο χρόνια το μερίδιό μας στην Κίνα να ήταν υπερβολικά υψηλό. Τώρα επιστρέφουμε σε πιο φυσιολογικά επίπεδα».

Η ίδια σημείωσε ότι οι συνολικές πωλήσεις της εταιρείας παραμένουν ανοδικές με διψήφιο ρυθμό το 2025, με τη διεθνή δραστηριότητα να αποτελεί τον βασικό μοχλό ανάπτυξης.

Σε ερώτηση για τη διαδοχή του προέδρου και ιδρυτή Γουάνγκ Τσουανφού, ο οποίος βάσει νέας κινεζικής πολιτικής ενδέχεται να αποχωρήσει στις αρχές του 2027, η Λι απέφυγε να αποκαλύψει λεπτομέρειες: «Ας το κρατήσουμε μυστικό», είπε χαρακτηριστικά.

Με επενδύσεις σε Ουγγαρία και Τουρκία, νέα μοντέλα PHEVs και επέκταση στο premium τμήμα της αγοράς, η BYD δείχνει αποφασισμένη να εδραιώσει την παρουσία της στην Ευρώπη, σε μια περίοδο όπου οι εμπορικές εντάσεις ΕΕ–Κίνας παραμένουν υψηλές.

Νέα μοντέλα και εκθεσιακοί χώροι από τη BYD

Η BYD Co. ενισχύει την ευρωπαϊκή της επέκταση με νέα μοντέλα και εκθεσιακούς χώρους, εν μέσω ενός σκληρού πολέμου τιμών στην εγχώρια αγορά της Κίνας. Η αυτοκινητοβιομηχανία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με εκατοντάδες τοπικούς προμηθευτές και θα διαθέτει περισσότερα από 1.000 καταστήματα σε 32 χώρες σε όλη την Ευρώπη μέχρι το τέλος του έτους, δήλωσε τη Δευτέρα η εκτελεστική αντιπρόεδρος Στέλλα Λι στο σαλόνι αυτοκινήτου του Μονάχου. Αυτή τη στιγμή προσφέρει 13 μοντέλα στην περιοχή, από έξι που διέθετε πριν από δύο χρόνια.

Η πιο πρόσφατη προσθήκη της BYD στην Ευρώπη είναι το Seal 6 DM-i Touring, ένα plug-in υβριδικό station wagon με συνδυαστική αυτονομία βενζίνης και μπαταρίας 1.350 χιλιομέτρων. Η BYD, η Xpeng Inc. και η Zhejiang Leapmotor Technology Co. συγκαταλέγονται μεταξύ των κινεζικών αυτοκινητοβιομηχανιών που αξιοποιούν τη φετινή διοργάνωση στη Γερμανία για να παρουσιάσουν τις γκάμες τους, προσπαθώντας να επεκτείνουν τα μερίδια αγοράς που έχουν κερδίσει στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. Η πίεση αυτή εντείνεται καθώς ο πόλεμος τιμών στα ηλεκτρικά οχήματα συνεχίζεται στην Κίνα.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιβάλει δασμούς στα ηλεκτρικά οχήματα που εισάγονται από την Κίνα, αλλά αυτό δεν έχει ανακόψει την άνοδο της BYD και των ανταγωνιστών της. Έχουν προσθέσει περισσότερα υβριδικά και θερμικά μοντέλα που δεν υπόκεινται στους δασμούς, δημιουργούν τοπικές συνεργασίες πωλήσεων και δεσμεύονται να εγκαταστήσουν παραγωγικές μονάδες στην περιοχή. Αυτό αποτελεί απειλή για εταιρείες όπως η Volkswagen AG και η Stellantis NV, οι οποίες μειώνουν τα κόστη τους για να προστατεύσουν τα περιθώρια κέρδους τους σε μια στάσιμη ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου.

Η Volkswagen απαντά με προσπάθειες να προσφέρει πιο προσιτά οχήματα, συμπεριλαμβανομένου ενός ηλεκτρικού Polo που αναμένεται να κοστίζει κάτω από 25.000 ευρώ όταν κυκλοφορήσει το επόμενο έτος, καθώς και μιας ηλεκτροκίνητης έκδοσης του δημοφιλούς T-Cross SUV. Παρουσίασε επίσης νέα μοντέλα από τη φθηνότερη μάρκα Skoda. «Η φιλοδοξία μας είναι να προσφέρουμε τεχνολογία στον κόσμο και αυτό κάνουμε τώρα με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα εισαγωγικού επιπέδου», δήλωσε τη Δευτέρα ο διευθύνων σύμβουλος Oliver Blume σε συνέντευξή του στο Bloomberg Television.

Ο μεγαλύτερος κατασκευαστής αυτοκινήτων της Ευρώπης πρέπει επίσης να διαχειριστεί τις εμπορικές κινήσεις του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Ο Blume είπε ότι η συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ για δασμούς 15% δημιουργεί σιγουριά στον προγραμματισμό, αλλά παραμένει βάρος για τον όμιλο, ο οποίος εξάγει Audi και Porsche στη χώρα. Η εταιρεία παραμένει σε διαπραγματεύσεις με την Ουάσιγκτον για να εξασφαλίσει συμφωνία αντιστάθμισης δασμών με αντάλλαγμα τις επενδύσεις της στις ΗΠΑ, πρόσθεσε ο Blume, εκφράζοντας την ελπίδα για μια «γρήγορη λύση» τις επόμενες εβδομάδες.

Με την αγορά των ΗΠΑ ουσιαστικά κλειστή για τις κινεζικές εταιρείες λόγω εμπορικών εμποδίων, τα κινεζικά brands στρέφονται ακόμη πιο δυναμικά στην Ευρώπη. Η Leapmotor σχεδιάζει να διπλασιάσει τις πωλήσεις της στην περιοχή το επόμενο έτος, φτάνοντας έως και τις 120.000 μονάδες, και να τις διπλασιάσει ξανά το 2027, δήλωσε τη Δευτέρα στο Μόναχο ο πρόεδρος Zhu Jiangming. Η τοπική παραγωγή στην Ισπανία θα ξεκινήσει στο δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους, πρόσθεσε.